Demirtaş'tan 'istismar' açıklaması: Çözüm özgürlükçü laiklikte, bilimsel eğitimde

Altı yaşında bir çocuğun tarikat müridiyle ‘evlendirilmesine’ tepki gösteren tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, çözümlerini sıraladı.

Fotoğraf: Arşiv

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin, babasının kendisini 2002’de altı yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiği’ ve çocukluğu boyunca her gün cinsel istismara uğradığını belirterek şikâyetçi olduğu ortaya çıkmıştı. Olay hakkında iki senelik şikayetin ardından dava açılırken henüz kimse tutuklanmadı.

Demirtaş, konuyla ilgili Halk TV’de yayımlanan Sözüm Var programı sunucusu Şirin Payzın’a konuştu.

Eski HDP lideri şunları dedi:

* Bırakın hakkında konuşmayı, düşünmesi bile zor, sarsıcı bir olayı, konuyu ele alıyorsunuz. Altı yaşında bir bebeğin, ‘evlilik’, ‘koca’, ‘tecavüz’, ‘gelinlik’, ‘anne ve babasının rızası’ gibi ifadelerle aynı cümle içinde geçmesi bile tüylerimizi diken diken ediyor. Öfkeden çıldırıyoruz, derin bir utanca gömülüyoruz.

* Sene 2022 ve biz, Türkiye’de yaşayan insan türü olarak bebeklerimizi, yavrularımızı tavuklar kadar, balıklar kadar dahi koruyamıyoruz. Üstlerine titreyemiyoruz. O halde insan olarak aklımızla, icatlarımızla, yarattığımız teknolojik dünyayla böbürlenip övünmenin hiçbir anlamı kalmıyor. Bu nedenle insanlığımızdan utanıyoruz.

‘Hiçbirimiz güvende değiliz’ duygusu hepimizi teslim alıyor, hepimizi ürkütüyor’

* Bu dehşet tecavüz vakasının sarsıcı yönünü katmerleştirense cemaat, aile, hükümet, yargı, polis iş birliğinde gerçekleşmiş veya üstünün örtülmüş olması. İşte olayın bu yönü herkesi, hepimizi öfkelendirmenin yanı sıra haklı bir korkuya, kaygıya sevk ediyor. Bu organize, bu örgütlü kötülük şu anda ülkeyi yöneten zihniyetten güç alıyor ve işte bu nedenle ‘Hiçbirimiz güvende değiliz’ duygusu hepimizi teslim alıyor, hepimizi ürkütüyor.

* Düşünün ki tweet atan öğrenci, bir sahnede şaka yapan sanatçı, bizler gibi düşüncelerini açıklayan siyasetçi, haber yaptı diye gazeteci, eşitlik ve özgürlük istedi diye Gezi direnişçileri işte bu yargının kararlarıyla hapislere atılıyor, yıllarca suçsuz yere tutuklu yargılanıyoruz, hukuksuzca cezalandırılıyoruz.

* 8 Martlarda, 25 Kasımlarda kadınlar, 1 Mayıslarda emekçiler, Newrozlarda Kürtler, ‘Barınamıyoruz’ diyen öğrenciler karga tulumba, işkence yapıla yapıla ters kelepçeyle göz altına alınıyorlar. Yani bir bebeğe organize tecavüz gibi bir insanlık suçunun ortaklarına ’emanetiz’ hepimiz.

Kendine din alimi diyenler çıkıp bu vahşeti açıklamaya çalışıyorlar

* Örneğin bizim duruşmalarımız ayda 15 gün boyunca kesintisiz şekilde yapılıyor. Tutuklu şekilde, olabildiğince hızlı ‘yargılanıyoruz.’ Ama altı yaşında bir bebeğe (çocuk demeye dilim varmıyor çünkü daha bebek) tecavüz edenler, bunun üstünü örtenler gözaltına dahi alınmıyorlar, duruşmaları altı ay sonrasına bırakılıyor.  

* Bu rezaleti yıllardır bilip de gereğini yapmayanlar bakan sıfatıyla halen bize, toplumsal muhalefete parmak sallıyor, hakaret ediyorlar. Kendine din alimi diyenler çıkıp bu vahşeti açıklamaya çalışıyorlar.

* Diyanet İşleri Başkanlığı gibi pespayeleşmiş bir rant kurumu halen ‘ama’lı, ‘fakat’lı açıklamalar yapıp ‘Dinimize saldırmayın’ diyerek olayın vahametini dinle örtmeye çalışıyor.

Sorun, İslam’ı kullanarak tecavüzü, hırsızlığı, zulmü örtmeye çalışan aşağılık yaratıklardır

* İşte bu tecavüz dehşetinin korkunçluğunun katmerleşmesinin nedeni budur. Kimsenin İslamiyet’i suçladığı yok. Ama birileri ısrarla ‘İslam’a saldırı var’ deyip tüm inananları aynı safta toplanmaya çağırıyor. Bu tam bir rezillik, tam bir aymazlıktır! Tecavüz vahşetine tepki gösterenlerin İslam’la sorunu yok. Sorun, İslam’ı kullanarak tecavüzü, hırsızlığı, zulmü örtmeye çalışan aşağılık yaratıklardır.

* Çözüm derhal seçimdir, çözüm bu çürümeyi durduracak ve erdemli topluma geçişi kolaylaştıracak köklü bir rejim değişikliğidir. Çözüm demokratik, açık, özgür, eşit bir toplumu var edecek olan yeni bir devlet yapılanmasıdır. Çözüm özgürlükçü laiklikte, bilimsel eğitimde, hakça bölüşümdedir. Çözüm bağımsız, tarafsız yargıdadır. Çözüm bu olayda da ortaya çıktığı gibi özgür basındadır.

Timur Soykan ile Murat Ağırel’e teşekkür

* Bu dehşet tecavüzü ortaya çıkarıp üstüne giden tüm gazetecilere, özellikle Timur Soykan ile Murat Ağırel’e gazetecilik cesaretlerinden ve emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Demek ki özgür basın olmasa olmuyor işte.

* Umutsuz olmaya gerek yok, toplumsal muhalefet çok güçlüdür, bu gidişatı el ele vererek beraberce, mutlaka düzelteceğiz. Kimse korkmasın, enseyi karartmasın. Herkese yürek dolusu selamlar, sevgiler.”

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a ‘istismar’ tepkisi: Yakalandın

Erdoğan tarikatta çocuk istismarında konuyu Kılıçdaroğlu’na getirdi

İsmailağa Cemaati, çocuk istismarı haberlerinde ‘art niyet’ gördü

H.K.G.’nin istismarı: Mahkeme iki başvuruda da tutuklama kararı vermemiş

Dokuz gündür sessiz kalan Bozdağ, Kılıçdaroğlu kapıya dayanınca konuştu

İmamoğlu’ndan Hiranur Vakfı açıklaması: Göz yuman da suçun parçası

Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanlığı önünde: Bir tecavüz var ve iki yıldır gıkınız çıkmıyor

Kadınlar, Kadıköy’de çocuk istismarını protesto etti: Münferit değil pek çok ‘sıradan’ ailenin temeli

MEB, okul müdürünün ‘çocuk istismarı’ paylaşımlarına soruşturma başlattı

Kadıgil okudu: İstismar edilen çocuğun sözleri Meclis tutanaklarında

Kılıçdaroğlu’ndan ‘istismarı gölgeleme’ çıkışı: Rezil bir tertip var

CHP’li vekiller Bakan Yanık’ı istifaya davet etti: Çocuk susmadı, siz sustunuz

Emine Erdoğan’a göre sessiz kalanlar da hesap vermeli: Çocuk istismarı sapkınlıktır

HDP’li Başaran: Hiranur Vakfı’nda yaşananlar, iktidarın bahşettiği güçle ilgili

Kılıçdaroğlu’ndan ‘istismar’ çıkışı: Neyi bekliyorsun saray hükümeti?

Akşener’den tarikattaki çocuk istismarına tepki: Takibini yapmazsam şerefsizim

Tarikat ve cemaat bağlantılı yerlerde çocuk istismarı: Son 16 yılda en az 15 vaka

Altı yaşındaki çocuğun istismar davasında takipsizlik kararı veren savcıya inceleme

CHP’li Başarır, Soylu’nun Hiranur Vakfı’ndaki fotoğrafını paylaştı: Fotoroman Süleyman yine bildiğiniz gibi

Cağaloğlu Anadolu müdürü istismar haberlerini hedef aldı, ayet paylaştı

Hiranur Vakfı internet sitesini kapattı

Aile Bakanı Derya Yanık’tan ‘istismar’ açıklaması: Bunlar son derece insani

Karamollaoğlu’ndan tarikatta çocuk istismarına: Önyargıyla hareket edilmemeli

Gelecek Partisi genel başkan yardımcısı tarikatta çocuk istismarında konuyu ‘Kabataş yalanı’na getirdi

Tarikatta çocuk istismarı: 165 gün sonrasına duruşma verdiler

Aile Bakanlığı’nın müdürü, tarikatta istismarı savunan paylaşımları beğendi

Demirtaş’tan tarikatta çocuk istismarına: Öfkeden yerimde duramıyorum

Hiranur Vakfı’nın kaçak yapısı mühürlendi

Diyanet’ten ‘mecburi’ açıklama: Rüşt yaşına gelmeden evlendirme söz konusu olamaz

Sera Kadıgil: Hiranur Vakfı’nın bağlı olduğu kültür bakanı açıklama yapsın

HDP’li Başaran, istismar verilerinin neden beş yıldır paylaşılmadığını sordu

Gazeteci Soykan, H.K.G.’nin kardeşlerine tutanakla yanıt verdi

H.K.G.’nin kardeşleri konuştu: İstismar yok, fotoğraflar etkinlik için

Her konuda konuşan Ali Erbaş istismara sessiz kalınca tepki yağdı

HDP’li Beştaş: Cemaatleri ve istismarcıları değil çocukları koruyun

AKP’den tarikatta ‘çocuk evliliği’ istismarı açıklaması: Yakından takip ediyoruz

Kılıçdaroğlu’ndan tarikatta çocuk istismarına: Hak ettiğinizi bulacaksınız!

Babacan: Çocuk istismarı bu topraklardan silinene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz

Akşener’den tarikatta çocuk istismarına: Örtbas edilmesine asla izin vermeyeceğiz

TİP’liler Hiranur Vakfı önünden seslendi: Ant olsun ki tarikatları söküp atacağız!

Böke’den tarikatta çocuk istismarına: Yargı sürecini başlatmayanlar suça ortak

Aile Bakanlığı: Altı yaşında ‘evlendirilip’ istismar edilen çocuğun davasına müdahil olduk

İmamoğlu’ndan altı yaşındaki kızın ‘evlendirilmesine’ tepki: Görmezlikten gelen herkes suça ortaktır

Erkan Baş: Bu karanlıkla ancak laiklikle başa çıkabiliriz

Kadıgil, altı yaşındaki çocuğun ‘evlilik’ yoluyla istismarını altı bakanlığa sordu

Gümüşel’in reddettiği istismarın fotoğrafı

Altı yaşındaki kızını müridiyle evlendirmişti: Vakıfta Gümüşel temizliği

Kadıgil: Hiçbir sapık sözde dinini bahane edip çocuklara tecavüz edemesin diye varız!

Babası altı yaşında imam nikahıyla evlendirdi: Her gün tecavüze uğradı