• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Sezgin Baran Korkmaz davası Ekim 2023'e ertelendi

21/12/2022 01:25

ABD’de ‘kara para aklamak’tan yargılanan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın yargılandığı davanın bir sonraki duruşması Ekim 2023’e ertelendi.

Fotoğraf: Facebook

ABD’nin Utah eyaletinin Salt Lake City kentinde görülen davada Korkmaz ‘kara para aklama’, ‘yasadışı para transferi’ ve ‘yargıya müdahale’yle suçlanıyor.


‘Kara para aklama’ suçlamasıyla Türkiye’de soruşturulan Korkmaz hakkında tutuklama kararı çıktıktan sonra Aralık 2020’de yurt dışına gitmişti. Hakkında ABD’de de bir dava bulunan Korkmaz, 19 Haziran’da ABD Adalet Bakanlığı’nın talebi üzerine Avusturya’da tutuklanmıştı.

Korkmaz’ın davasının görüldüğü Wels Mahkemesi, Türkiye’nin iade talebini Ağustos 2021’de, ABD’nin iade talebini ise 1 Mart 2022’de kabul etmişti. Mahkeme her iki ülkeye de iade kararı verdiği için dosya Avusturya Adalet Bakanlığı’na gitmişti. Bakanlık Korkmaz’ın ‘öncelikli olarak’ ABD’ye iade edilmesine karar vermişti.

Korkmaz, 15 Temmuz’da ABD’ye iade edilmişti.

225 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak

VOA Türkçe’den Can Kamiloğlu’nun aktardığına göre Ocak 2023’ten bugüne, 20 Aralık’a çekilen duruşmada söz alan Korkmaz’ın avukatı Matt Crowl, savcılığın elinde Korkmaz davasıyla ilgili delillerde tam 2,5 milyon belge ve kaydın olduğunu, ‘tüm bunların incelenmesinin zaman alacağını, bu konuda daha önce görüştükleri savcılıkla mutabık kaldıklarını’ söyledi.

Aynı zamanda Kingston kardeşler davasının da hakimi olan Jill N. Parrish, tarafların uzlaştığı tarihin kendi duruşma takvimine de uyduğunu belirterek jürili seri duruşmaların, 30 Ekim 2023 tarihinde başlamasına hükmetti.

Duruşmaya Korkmaz katılmadı. Duruşmayı, Bora Jet firmasının eski sahibi ve Korkmaz’ın, şirketini zorla ele geçirdiğini iddia eden, halen ABD’de aralarındaki davanın da sürdüğü Yalçın Ayaslı da izledi.

Korkmaz 30 Ekim 2023’ de başlayacak duruşmalarda 225 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Deliller ancak jürili duruşmaların başlamasıyla ortaya çıkacak

Korkmaz’ın ‘kara para aklama hareketleri’yle ilgili ABD’deki savcıların soruşturma çerçevesinde Türkiye’de bazı kişilerle temasta olduğu belirtilmiş ancak savcıların kimlerle görüştüğü açıklanmamıştı.

Deliller, Korkmaz’ın dava dosyasına delillerle ilgili getirilen gizlilik kararı nedeniyle ancak jürili seri duruşmaların başlayacağı gelecek yılın, 30 Ekim tarihinden itibaren kamuyla paylaşılacak.

Korkmaz’ın davasında, savcılık geçtiğimiz ağustosta mahkemeye başsvurusunda elde ettikleri deliller için gizlilik kararı alınmasını talep etmiş, hakimde delilerin dava dosyasında gizlilik kaydıyla yayınlanmamasına hükmetmişti.

Hakim endişelenince duruşmayı erkene çekmiş

Daha önce 17 Ocak 2023’te görüleceği açıklanan duruşmanın bugüne çekildiği açıklanmıştı. Hakim Parrish, bu duruma da açıklık getirdi:

“Bu dava dosyasında takvimde seri duruşmaların ne zaman başlayacağıyla ilgili bir tarih görmemiştim, bu da beni endişelendirdi. Çünkü, takvimde bir duruşma tarihi olması gerekiyor Dava dosyalarımdaki her ceza davasında bir tarih vardı ancak bu davayla ilgili belirlenen bir tarih yoktu. Hakim size sözlü olarak bir tarih vermiş olabilir ancak kayıtlarda olmayınca, bu benim davam, nerede duruyoruz diye görmek için bu duruşmayı talep ettim.”

Dava süreci bundan sonra nasıl işleyecek?

Salt Lake Bölge Mahkemesi’nde, eyalet başsavcılığının talebi üzerine Korkmaz’a 225 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı. 15 sayfalık iddianamede, Korkmaz’a 12 ayrı suçlama yöneltilmişti. Korkmaz’ın usulsüz olarak yaptığı havale ve para transferleri için, işlediği 10 suça dair ayrı ayrı 20 şer yıl hapis cezası istendi. Korkmaz için ayrıca kara para aklamaktan da 20 yıl, mahkemeye yalan beyanda bulunmaktan beş yıl hapis cezası talep edilmişti.

30 Ekim 2023 tarihinde başlayacak jürili seri duruşmalar öncesinde taraflar arasında ön duruşmalar yapılacak. Mahkeme hakimi gerekli gördüğü zaman, taleplerini taraflardan yazılı olarak isteyecek. Korkmaz, eğer isterse bundan sonra yapılacak duruşmalara katılabilecek. ABD yasalarına göre, Korkmaz 30 Ekim 2023 tarihine kadar hakkındaki suçlamaları kabul edip, ceza indirimi hakkından yararlanabilecek.

Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’deki davasının duruşması erkene çekildi

Sezgin Baran Korkmaz davası ertelendi

Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’deki davasında gizlilik kararı

Davutoğlu’nun korkusu: Sezgin Baran Korkmaz yeni Sarraf olacak

Sezgin Baran Korkmaz, ABD’de hakim karşısına çıktı: Suçlamaları reddetti

Sezgin Baran Korkmaz ABD’ye iade edildi

Avusturya’da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz, 15 Temmuz’da ABD’ye iade edilecek

Türkiye de istemişti: Sezgin Baran Korkmaz ‘öncelikli’ olarak ABD’ye iade edilecek

Sezgin Baran Korkmaz davası: Avusturya’da mahkeme, ABD’nin iade talebini kabul etti

Avusturya, Korkmaz’ın iadesine ilişkin ABD’nin talebine henüz karar vermemiş

DW Türkçe: Avusturya, Korkmaz’ın iadesine ilişkin ABD’nin talebini kabul etti

Sezgin Baran Korkmaz’la ilgili ABD’den belge talep edilecek

ABD, Sezgin Baran Korkmaz’ın lüks yatına el koydu

CHP’den SBK broşürü: Kimle ne yaptı?

Sezgin Baran Korkmaz’la İrfan Fidan’ın mesajlaştığı iddiasına erişim engeli

Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatı: Türkiye’nin iade talebi kabul edildi

Sezgin Baran Korkmaz hakkında ABD’den beklenen iade dosyası mahkemeye ulaştı

WSJ: Sezgin Baran Korkmaz, Türk hükümetini yolsuzlukla suçlayabilir

ABD’de savcılık, Korkmaz’ın Türkiye’deki mallarına el konmasını istedi

Sezgin Baran Korkmaz ABD tutanaklarında nasıl yer aldı?

Korkmaz’ın Avusturya’daki tutukluluğu uzatıldı

Korkmaz’ın dört yıl önceki programı gündemde: Erdoğan patronlarımla görüştü

Korkmaz ‘yeni Sarraf’ iddiasını kabul etmedi

Korkmaz’dan ABD’li ortağına ‘Dede’ teminatı: Çok güçlü, bize dokunamazlar

ABD, Korkmaz’ın iadesini resmen isteyecek: 225 yıla kadar hapis cezası alabilir

Korkmaz’ın Türkiye’ye iadesinde ‘görevsizlik’ kararı

Korkmaz Türkiye’de yargılanmak istiyormuş: ‘Kara para’nın cezası az

ABD’de savcılık, Korkmaz’ın Türkiye’deki mallarına el konmasını istedi

Avukatı duyurdu: Sezgin Baran Korkmaz, Avusturya’da tutuklandı

Korkmaz’dan Ateş’e: Yalan söylüyorsun aşağılık herif

SBK Holding’in patronu Korkmaz hakkında tutuklama kararı

Sezgin Baran Korkmaz’ın da aralarında bulunduğu 19 kişiye gözaltı kararı

‘Kara para’dan aranan Korkmaz’ın havalimanındaki görüntüleri çıktı

Sezgin Baran Korkmaz’ın da aralarında bulunduğu 19 kişiye gözaltı kararı

Kategori:Aktüel, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Onay çıktı: Trump, Katar'ın hediye ettiği uçağa binebilecek

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Katar’ın ABD’ye hediye ettiği uçağın envantere girdiğini açıkladı. 

Trump'la Güney Afrika liderinin görüşmesi gergin geçti: 'Beyaz çiftçileri öldürüyorlar'

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da ağırladığı Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa’yı ülkesinde beyaz çiftçilerin öldürülmesine karşı bir şey yapmamakla suçladı.

Oğuz Murat Aci'nin eşi, Eylem Tok ve Timur Cihantimur hakkındaki şikayetini geri çekti

Oğuz Murat Aci’nin eşi, Eylem Tok ve Timur Cihantimur hakkındaki şikayetinden ‘maddi ve manevi zararının karşılandığı’ gerekçesiyle vazgeçti.

İstanbul'da özel halk otobüsleri yarın kontak kapatıyor

Özel halk otobüsü sahipleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) 6 milyar liralık hak edişlerini alamadıkları gerekçesiyle yarın kontak kapatacaklarını duyurdu.

İBB soruşturması: Gülibrahimoğlu'nun şirketlerine kayyım atandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) odaklı ‘yolsuzluk’ soruşturması kapsamında ‘firari’ iş insanı Murat Gülibrahimoğlu’nun el konulan şirketine kayyım atandı.

Belediye gelir kalemleri arasında: Eğlence vergisi sıfırlandı
ABD yaptırımları işaret etti: Taliban'ın kadınlara üniversiteyi yasaklamasının sonuçları olacak

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 759 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Çiğdem Toker: Türkiye'nin, Zambia, Gambia ve Lesoto'dan daha geride olduğu bir saha var desem tahminde bulunabilir misiniz?

Koray R. Yılmaz: Doların küresel rezerv para olması bu açığı 'sürdürülebilir' hale getirdi

Arif Kızılyalın: Anayasa değişikliği ardında Erdoğan'ın seçilme hedefi yatıyor

Emin Çölaşan: Türkiye köşeyi dönmek üzere idi!

Nuray Babacan: Başta CHP'liler olmak üzere yapılan siyasi operasyonların durması gerekiyor

Fatih Yaşlı: Meclis'in yeniden açılmasıyla birlikte iktidar yeni anayasayı gündeme getirecektir

Alaattin Aktaş: Enflasyon tahminini sabit tutmak, politika faizinin aşağı çekilebileceğinin bir işareti

Taha Akyol: Cumhurbaşkanına, performansını beğenmiyorum diyerek istediği an atama yetkisi verildi

Eren Keskin: Silahların susuyor olması ifade özgürlüğünün önündeki tüm engellerin de kaldırılması anlamına gelmeli

Abbas Güçlü: LGS ve YKS benzeri sınavlar sadece bilgiyi ölçen sınavlar değil

Abdulkadir Selvi: Küçük partilerden AK Parti ve CHP'ye geçişlerin artması bekleniyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×