Boğaziçi'nde kulüplerden 'kayyım'ın sansürüne karşı ortak duruş

MEHMET BARAN KILIÇ

@MehmetBaranKl

barankilic@diken.com.tr

Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü’nün açık hava sinemasında göstermek istediği üç film okul yönetimi tarafından gerekçesiz şekilde engellenmişti. Okulun kulüpleri, sansürlenen bir filmi bugün ortak bir organizasyonla izleyicilerle buluşturacak.

Fotoğraf: Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne atadığı ‘kayyım’ rektör Naci İnci yönetimi baskılarına devam ediyor. Öğrencilerin yönettiği Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü’nün düzenleyeceği açık hava film gösteriminde yer alan LGBTİ+ içerikli filmlerin gösterilmesi gerekçe verilmeden ve yazılı bir karar iletilmeden engellenmişti. Gösterimi engellenen filmlerden biri, yakın zamanda görevden alınma kararı iptal edilen Can Candan’a ait.

Sinema kulübü, 11 farklı günde geleneksel olarak her yıl düzenlediği açık hava film gösterimini bu sene de düzenliyor. Kulüp, gösterime sokacağı filmleri 12 Temmuz’da sosyal medyadan duyurmuştu.

Ama üç tane filmin gösterimi gerekçesiz yasaklanmıştı.

‘Sansür için gerekçe verilmedi’

Diken’e önceden konuşan sinema kulübü üyeleri, filmlerin izin dilekçelerini 6 Temmuz’da verdiklerini ama bazı filmlerin engellendiğini 18 Temmuz’da yani film gösterimlerinin ilkinin düzenleneceği gün sözlü olarak kendilerine iletildiğini söylemişlerdi.

İptal edilen filmler LGBTİ+ içerikli

İptal edilen filmlerin isimleri Benim Çocuğum, Laurence Anyways ve Go. Bu filmler LGBTİ+ içerikli. Kulüp üyeleri daha önce de Onur Haftası kapsamında Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Kulübü’yle LGBTİ+ temalı ortak gösterim istediklerinde de sansüre uğradıklarını ve yine herhangi bir gerekçenin gösterilmediğini dile getirdi. Yasaklanan filmlerin LGBTİ+ içerikli olmasının da tesadüf olmadığını söylemişlerdi.

Okul yönetimi, LGBTİ+ kulübüne de ayrıca savaş açmış durumda. Eski ‘kayyım’ Melih Bulu, göreve geldikten kısa bir süre sonra LGBTİ+ kulübünü kapatmıştı. Kulübün etkinlikleri de sürekli sansüre uğruyor. Son olarak, okuldaki Onur Yürüyüşü’ne polisin müdahale etmesine izin verilmiş ve onlarca kişi gözaltına alınmıştı.

Kulüplerden sansüre karşı ortak duruş

Boğaziçi Üniversitesi öğrenci kulüplerinin neredeyse tamamı, sansüre karşı bugün ortak bir etkinlik düzenliyor. Sansürlenen filmlerden Laurence Anyways, diğer kulüplerle birlikte ortak bir organizasyonla izleyicilere gösterilecek.

Diğer kulüplerin her biri sinema kulübünün yaptığı gibi ilgili yerlere etkinlik için izin dilekçesi gönderdi. Dilekçelerin neredeyse hepsi yine gerekçesiz reddedildi. Bir kısmına henüz cevap verilmedi.

Etkinlik, bugün 20:00’de diğer kulüplerin katılımıyla Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te yani etkinliğin geleneksel olarak düzenlendiği yerde düzenlenecek.

Sinema kulübü, etkinliği birlikte düzenlediği kulüplerin ve öğrenci oluşumlarının logosunu içeren bir görseli “Sansüre karşı hep beraberiz” notuyla paylaştı. Atatürkçü düşünce kulübü, İslam araştırmaları kulübü ve yapı kulübü, imzacı kulüpler arasında yer almadı.

Sinema kulübü, sansürlenmeyen diğer filmleri sorunsuz şekilde göstermişti. Bugün, ilk kez sansürlenen bir film izleyiciyle buluşturulacak.

Boğaziçi’nde LGBTİ+ içerikli filmlerin gösterimi gerekçesiz engellendi

Can Candan’ın ‘kayyım rektör’ İnci imzalı ‘görevine son verilme’ kararı iptal edildi

Can Candan Boğaziçi’ne geri döndü; davul zurnayla karşılandı: ‘Mücadeleye devam’

Akademisyen Can Candan ‘rektör talimatıyla’ Boğaziçi’ne alınmadı

Gelen gideni aratmıyor: Boğaziçi’nde Can Candan’ın görevine son verildi

‘Kayyım’ paralel evrenden bildirdi: ‘Kaçtığı’ mezuniyete katılmış gibi haber yayımlattı

Boğaziçi öğrencilerinden engellemelere rağmen alternatif mezuniyet

Rektörlük tehdit etmişti: Bir Boğaziçilinin mezun kartı iptal edildi

Boğaziçi’nde tepkiden çekinen ‘kayyım’, mezuniyete katılmadı, odada ödül dağıttı

Boğaziçi’nden öğrencilere tehdit: Eylem yaparsanız mezun kartlarınızı iptal ederiz

Boğaziçili akademisyenlerden Naci İnci atamasına itiraz: Karardan geri dönülmeli

Boğaziçi akademisyenlerinden Naci İnci’ye tepki, Can Candan ve Feyzi Erçin’e destek

Kayyım rektör’ İnci’yi protesto eden sekiz öğrencinin adli kontrolü kaldırıldı

İnci ve Erdoğan’a Boğaziçi mektubu: Akademik özgürlüğe saygı gösterin

Mahkeme ‘kayyım rektör’ İnci’ye ‘Dur’ dedi: Telafisi güç zararlar doğurabilir

‘Kayyım rektör’ İnci’ye yumurta atan öğrenciye uzaklaştırma

Boğaziçi’nde ‘kayyım’ darbesi: Seçilmiş üç dekan görevden alındı

Boğaziçi’ne dışarıdan üç dekan atandı: ‘Amaç kadrolaşma’

Boğaziçi’nde eski yönetici 46 akademisyenden, dışarıdan üç dekan atanmasına tepki

Boğaziçi’nin seçilmiş temsilcilerinden dekanların görevden alınmasına tepki

Boğaziçi’ndeki tüm bölümlerden görevden alınan dekanlara destek