RTÜK kararı: Spor programlarına çekidüzen gelecek

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) oybirliğiyle spor yayınlarında ‘özenli dil’ kullanımına ilişkin ‘ilke kararı’ aldı.

Fotoğraf: AA

RTÜK’ten “Spor programlarına çekidüzen gelecek” başlığıyla yayınlanan açıklamaya göre olağanüstü toplanan üst kurulun aldığı ilke kararında sporun evrensel değerlerine saygılı, sporda pozitif bir atmosferin oluşturulmasına yönelik barışçı, şiddet içermeyen bir dilin kullanılması gerektiğine işaret edildi.

Sporun güzelliklerinin ön planda tutulduğu içeriklere yer verilmesi istenen kararda şöyle dendi: “Sporda şiddet konusunun ülkemizin gündeminde önemli bir yer tutması nedeniyle, söz konusu programlarda hakem kararları, hakem görevlendirilmesi yapan kurullar ve federasyonların yöneticileriyle ilgili yorumlarda, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’da öngörülen şekilde özenli dil kullanımı, eleştiri sınırlarının aşılmaması, kişilik haklarının ihlal edilmemesi, hakaret ve iftiraya yer verilmemesi, yayınların gerçeklik ve doğruluk ilkeleri çerçevesinde sürdürülmesi esastır.”

‘Yasalar çerçevesinde sınır koymak kaçınılmazdır’

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de şunları söyledi:

“Özellikle bazı basın ve yayın organlarında yer bulan ne insanlık değerleriyle ne de yayıncılık ilkeleriyle bağdaşan, sınırları aşan kalitesiz programlara yasalar çerçevesinde sınır koymak kaçınılmazdır. Haddini aşan yayınlar en fazla güzide spor camiasına zarar vermektedir. Futbol izleyicisi bu tarz programları hak etmemektedir.

*Sezon başından itibaren gerek TFF tarafından gerekse üst kurulumuz spor yayınları konusunda samimi ve yapıcı uyarılarda bulunmuştur. Ama bu ikazların dikkate alınmadığının görülmesi üzerine 6112 sayılı kanunda yer alan lisans iptali dahil her türlü müeyyidenin uygulanabileceği spor yayınlarına yönelik bağlayıcı nitelikte ilke kararı alınması gerekliliği zorunlu olmuştur.”

Faruk Koca’nın 13 yıla kadar hapsi istendi

Ligler 19 Aralık’ta başlıyor

Faruk Koca istifa etti

Koca, Meler’e ‘Seni öldüreceğim’ demiş

Göz göre göre yalan ifade: Faruk Koca, Halil Umut Meler’e tokat atmış

Sahada hakem döven Faruk Koca 11 gün önce ‘centilmenlik’ vurgusu yapmış

Faruk Koca dahil üç kişi tutuklandı

TFF, maçları süresiz erteledi

TRT Spor: Hakemler maça çıkmayacak

Emre Belözoğlu hakeme saldırıyı kınamadı

AKP, Faruk Koca’yı ihraç talebiyle disipline sevk etti

İki gözaltı: Hakeme saldıranlar ‘kamu görevlisini yaralama’yla suçlanacak

Hakemler derneğinden müsabakalara çıkmama çağrısı

Ankaragücü taraftar derneği Gecekondu hakem döven başkanının arkasında

Fenerbahçeli Umut Nayir: Yazıklar olsun, utanıyorum

Sahada hakem döven Faruk Koca, TFF başkanının elinden centilmenlik ödülü almış

Sahaya girip hakeme yumruk atan Faruk Koca kim?