Osman Kavala'ya insan hakları ödülü

Tutuklu insan hakları aktivisti Osman Kavala Almanya’da 2022 Tonhalle Düsseldorf İnsan Hakları Ödülü’ne layık görüldü.

Görsel: Ateş Alpar

Ödülü veren Almanya‘nın müzik kurumlarından Düsseldorf Tonhalle’nin açıklamasında Anadolu Kültür Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kavala’nın Türkiye’deki kültür girişimlerini ulusal ve uluslararası işbirlikleriyle desteklediği vurgulandı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Düsseldorf Senfoni Orkestrası Başşefi Adam Fischer, Kavala’nın durumunun Türkiye’de ‘siyasetin yargı üzerindeki etkisini ortaya koyan sarsıcı bir örnek’ olduğunu söyledi: “Açıkça burada insan ve vatandaşlık haklarını savunan bir insan cezalandırılıyor ve susturuluyor.”

Tonhalle Düsseldorf’un verdiği insan hakları ödülünün maddi değeri 10 bin avro (yaklaşık 160 bin TL). Ödül töreninin 19 Mart’ta Düsseldorf kentinde bir konser eşliğinde yapılması planlanıyor.

Ödülü Kavala’nın gıyabında Yeşiller Partisi’nden Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir alacak. Tonhalle Düsseldorf İnsan Hakları Ödülü’nü daha önceki yıllarda Sınır Tanımayan Doktorlar ve iklim krizi hareketi ‘Fridays For Future’ gibi uluslararası sivil toplum kuruluşları da almıştı.

Kavala, 18 Şubat 2022 itibariyle 1571 gündür tutuklu.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Gezi eylemlerinden itibaren ‘Türkiye’nin Soros’u’ diye hedef gösterdiği Kavala, 17 Ekim 2017’de gözaltına alınıp 1 Kasım’da tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti.

Kavala, ‘casusluk’, çArşı ve Gezi davalarının birleştirilmesiyle oluşturulan ‘torba dava’da en son 17 Ocak’ta hakim karşısına çıkmış ve tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.

Avrupa Konseyi, AİHM’in ihlal kararına rağmen Kavala’yı serbest bırakmayan Türkiye’ye karşı yaptırım prosedürü kararını hatırlatarak 19 Ocak 2022’ye kadar görüşünü iletmesi için süre vermişti.

Avrupa Konseyi’nin siyasi organı bakanlar komitesi, 2 Şubat’taki toplantıda Kavala’nın AİHM kararına rağmen serbest bırakılmaması nedeniyle Türkiye aleyhine aralık ayı başında başlattığı ‘ihlal prosedürü’nün ikinci aşamasını oylamaya sundu. Oturumda dosyanın AİHM’e havale edilmesine dair ara karar oy çokluğuyla kabul edildi.

Kavala’nın tutukluluğu devam

Erdoğan’dan Kavala çıkışı: AİHM ve Avrupa Konseyi ne demiş, bizi ilgilendirmiyor

‘Hukuksuzluğun özeti’: Kavala, Avrupa Konseyi kararını önemli buldu

Yaptırımlara bir adım kaldı: Avrupa Konseyi, Kavala dosyasında ikinci adımı attı

Gezi/çArşı davası: Kavala’ya yine tahliye çıkmadı

Kavala: Beni mahkeme beraat ettirdi ama ‘onun’ kafasında beraat etmedim

Aylık inceleme: Kavala’ya yine tahliye yok

Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye Kavala için 19 Ocak’a kadar süre

Türkiye’ye ‘Kavala yaptırımları’ masada

Osman Kavala: Tutuklama süreci sivil topluma uyarı

ABD ve Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye Osman Kavala tepkisi

Af Örgütü’nden Kavala açıklaması: Avrupa Konseyi ihlal prosedürünü başlatmalı

Prof. Dr. Ayşe Buğra: Savcılar hakkında iddianame yazılan kişiye soru sormuyor

Kavala’ya yine tahliye yok

Hapiste 1500 gün: Kavala, 29 Kasım’a kadar çıkmazsa yaptırım süreci başlıyor

Demirtaş ve Kavala kararlarını uygulamayan Türkiye’yi neler bekliyor?

Demirtaş’tan sonra Kavala: AİHM bir dönemi mahkum ediyor

AİHM, Türkiye’nin Kavala’nın tahliye kararına itirazını reddetti

AİHM’den Osman Kavala kararı: Derhal serbest bırakılmalı

Kavala: Her şeye rağmen ülkemizde adaletin geleceğine inanıyorum

Kavala: Adaletin yüzünü göreceğim günü bekliyorum

Kavala: Erdoğan yönetimi siyasi muhalifleri ortadan kaldırmakla meşgul

Kavala: Dava sürecim hukuksuzluk tiyatrosuna dönüştü

Kavala’dan mektup: Gelinen noktada iyimserliğimi koruyabilmem mümkün değil