• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 19'uncu gününde öne çıkan gelişmeler

14/03/2022 21:30

Rusya’nın 24 Şubat’ta üç cepheden başlattığı Ukrayna işgalinin 19’uncu günü geride kaldı.

Diken, gün içindeki gelişmeleri aktardı.


Günün öne çıkan olayları:

  • Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Mariupol şehrinin çevresindeki yerleşim yerlerinde bulunan Ukrayna güçlerinin yok edildiğini ve tahliyeler için şehre otobüslerin geldiğini duyurdu.
  • Üst düzey bir ABD’li savunma yetkilisi gazetecilere verdiği brifingde, Rusya’nın Ukrayna’daki ilerlemesinin ‘neredeyse tamamının durduğunu’ söyledi.
  • Reuters’ın aktardığına göre Harkiv’in belediye başkanı, kente Rusya kuvvetleri tarafından sürekli saldırıldığını söyledi. Ulusal televizyona konuşan Ihor Terekhov, Rus birliklerinin merkez ilçelere ateş açtığını ve çok sayıda can kaybına yol açtığını söyledi.
  • Ukrayna’nın kuzeyindeki Rivne bölgesinin valisi Vitali Koval, bir televizyon kulesine düzenlenen hava saldırısında en az dokuz kişinin öldüğünü ve dokuz kişinin de yaralandığını söyledi.
  • Rus birlikleri, aynı zamanda Kiev’deki Antonov uçak fabrikasına da saldırdı. En az iki kişi öldü, yedi kişi yaralandı.
  • Ukrayna başsavcılığı, işgalin başlangıcından bu yana 90 çocuğun öldüğünü açıkladı. Açıklamada, “En fazla kurban Kiev, Harkiv, Donetsk, Çernitsiv, Sumi, Herson, Mikolayiv ve Jitomir bölgelerinde” dendi.
  • Kuşatma altındaki Mariupol şehrinden 160 arabalık bir konvoy sivilleri tahliye etti.
  • Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, Rusya’nın üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nden derhal ihraç edilmesini istediklerini belirtti.
  • Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus nükleer kuvvetlerinin yüksek alarma geçirilmesi emrini ‘iğrenç bir gelişme’ olarak niteledi. BM genel sekreteri, Ukrayna’ya insani yardım için 40 milyon dolar daha tahsis edileceğini söyledi.
Fotoğraf: AA

20:11 Ukrayna’nın kuzeyindeki Rivne bölgesinin valisi Vitali Koval, bir televizyon kulesine düzenlenen hava saldırısında en az dokuz kişinin öldüğünü ve dokuz kişinin de yaralandığını söyledi.

Ukraynalı yetkililer: 15 yaşındaki çocuk okula saldırıda öldü

19:54 Ukraynalı yetkililer, Harkiv kenti yakınlarındaki bir okulda, Rusya güçlerince açılan ateşte 15 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Olayı duyuran Harkiv Bölge Savcılığı’nın Facebook gönderisinde, “Birçok ev de bombalı saldırıda hasar gördü” dendi.

Gönderide, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı yazıldı.

Fotoğraf: Facebook

19:45 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna-Rusya savaşının ‘nükleer çatışma olasılığı’ doğurduğu konusunda uyardı.

17:30 Müzakereler yarına kadar ara verdi. Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Mikhaylo Podolyak, Rus ve Ukraynalı yetkililer arasındaki müzakerelerde yarına kadar ‘teknik bir duraklama’ya gidildiğini söyledi.

A technical pause has been taken in the negotiations until tomorrow. For additional work in the working subgroups and clarification of individual definitions. Negotiations continue…

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 14, 2022

15:00 Slovak mevkidaşı Ivan Korcok’la bir araya gelen İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, ülkesinin Rusya’ya uygulanan yaptırımları atlatmak için kullanılacak bir rota olmayacağını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınadıklarını ve savaşın son bulması çağrısı yaptığını belirten Lapid, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal etmenin ve sivil nüfusa karşı saldırıların meşru bir gerekçesi yoktur” dedi.

Mariupol. Fotoğraf: Reuters

14:00 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başdanışmanı Oleksiy Arestoviç, Rus ordusunun Mariupol kentine yönelik saldırılarında 2 bin 500’den fazla sivilin hayatını kaybettiğini belirtti. Şehri ele geçiremeyen Rus güçlerinin sivil yapıları hedef aldığını vurgulayan Arestoviç, “Ruslar şehri yeryüzünden silmek istiyor” dedi.

13:00 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya’yla müzakerelerin 4. turunda Kremlin yönetiminden ateşkes, birliklerin derhal geri çekilmesi ve güvenlik garantisi talep edeceklerini bildirdi.

Twitter hesabından 4. tur müzakerelerin yakında başlayacağını ve çevrimiçi yapılacağını duyuran Podolyak, “Rusya, saldırgan eylemlerinin saçmalığını fark etse de Ukrayna’nın barışçıl şehirlerine karşı 19 gündür uygulanan şiddetin doğru bir strateji seçimi olduğu yanılsaması içinde” ifadelerini kullandı.

12:00 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-13 Mart tarihlerindeki kayıplarıyla ilgili verileri paylaştı. Açıklamaya göre Rus ordusundan yaklaşık 13 bin asker öldürüldü, Ruslara ait 77 uçak, 90 helikopter, 389 tank, 1249 zırhlı araç, 150 top, 64 roketatar sistemi ve 34 hava savunma sistemi imha edildi. Rus güçleri, ayrıca Ukrayna’da 617 araç, üç hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve sekiz İHA kaybetti.

11:30 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da toplam 3 bin 920 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini açıkladı. Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, “143 insansız hava aracı (İHA), 1267 tank ve çeşitli zırhlı araç, 124 çok namlulu roketatar, 457 obüs ve havan topu, 1028 özel askeri araç yok edildi” dedi.

Fotoğraf: AA

10:30 Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rus birlikleri tarafından yerel saatle 05:09’da düzenlenen hava saldırısında başkent Kiev’deki Obolonskiy semtinde dokuz katlı apartmanın vurulduğunu ve iki sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi. Kurtarma ekipleri apartmandaki 63 kişiyi tahliye etti.

08:12 Rusya’nın bombardımanı nedeniyle Ukrayna’nın başkenti Kiev’de metro istasyonlarına sığınan aileler evlerine dönemiyor.

Fotoğraf: AA

07:49 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’yla Ukrayna arasındaki müzakerelere katılan heyetlerin görevinin, iki ülkenin devlet başkanlarının katılacağı toplantıyı organize etmek olduğunu bildirdi.

07:34 Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Batı’dan gelen yaptırım kararlarının Moskova’nın gidişatını değiştiremeyeceğini söyledi.

07:12 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, “14 Mart’ta müzakerelerin ön sonuçlarını görüşmek için müzakereler yapılacak” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 18’inci günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 17’nci günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 16’ncı günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 15’inci günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 14’üncü günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 13’üncü günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 12’nci günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 11’inci günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 10’uncu günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin dokuzuncu günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sekizinci günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yedinci günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin altıncı günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin beşinci günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin dördüncü günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üçüncü günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ikinci günü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ilk günü

Rusya, Ukrayna’ya askeri harekat başlattı

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Melodili yol: Asfaltta Türk marşı duyulacak

Ankara’da ‘melodili yol’ uygulaması başladı. Türkiye’de ilk olan uygulamayla, sabit hızda seyreden araçlarda Mozart’ın Türk Marşı bestesi duyulacak.

Bursa'da polis aracı direğe çarparak devrildi: İkisi polis, beş yaralı

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde polis aracı aydınlatma direğine çarparak devrildi. İkisi polis beş kişi yaralandı.

İmamoğlu'ndan 19 Mayıs paylaşımı: Ey Türk gençliği…

Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı.

Kapadokya'da balonlar Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle uçtu

Kapadokya’da sıcak hava balonları, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle uçtu.

Mourinho: Türkiye liginin nasıl bir yer olduğunu dünyaya gösterme anlamında başarılıyım

Fenerbahçe’nin hocası Jose Mourinho “Türkiye liginin nasıl bir yer olduğunu bütün dünyaya gösterme anlamında başarılıyım” dedi.

Saros'ta adım adım çevre felaketine: Sonuçlarının telafisi mümkün değil
MetroPOLL'ün kurucusu Sencar'a göre AKP'nin seçim yasası teklifi 'bir taşla üç kuş'

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 757 gündür hapiste

YAZARLAR

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

GÜNÜN 11’İ

Şükrü Hatun: Sokaklarda şişmanlık taramasının iyi bir fikir olmadığını düşünüyorum

Aziz Çelik: Genç istihdamı ve genç işsizliğine ilişkin tablo giderek vahim bir hâl almaya başlıyor

İpek Özbey: Ülkenin geleceğinin emanet edildiği gençler hangi sorunlarla mücadele ediyor?

Müjdat Gezen: Sakın bu şarkıyı yasaklamasınlar?

Orhan Bursalı: Yaşasın 19 Mayıs, yaşasın gençlik

İbrahim Kahveci: Görüntüde büyüyoruz ama gerçekte fakirleşiyor

Abdulkadir Selvi: 'Bir oy CHP'ye, bir oy HDP'ye' derken PKK'nın Lozan'la ilgili değerlendirmelerinden haberiniz yok muydu?

Murat Muratoğlu: Türkiye'de enflasyonun asıl dümeni siyaset rüzgarıyla döner

Deniz Zeyrek: 500 milyon liralık bu kamu zararının hesabı sorulmayacak mı?

Saygı Öztürk: 'PKK'nın silah bırakması' tartışmaları

Erdal Sağlam: 19 Mart krizinin ekonomide yarattığı tahribatın etkisi devam ediyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×