Osman Kavala 3 bin 88 gündür hapiste

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala 15 Nisan 2026 itibarıyla 3 bin 88 gündür hapiste.

Osman Kavala Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet almıştı.
Osman Kavala

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Gezi eylemlerinden itibaren ‘Türkiye’nin Soros’u’ diye hedef gösterdiği Kavala, 18 Ekim 2017’de Gaziantep’te gözaltına alınıp İstanbul’a götürüldü.

Gözaltı gerekçesi ilk anda öğrenilemedi. Soruşturmanın gizli yürütüldüğü söylendi.

Kavala, 1 Kasım’da tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Tutuklamaya iki gerekçe gösterildi: Gezi eylemleri bağlamında ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs.’

İddianame sürecinde dosya ikiye ayrıldı.

Gezi eylemlerine ilişkin iddianame, 19 Şubat 2019’da hazırlandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019’da Kavala’nın derhal salıverilmesi yönünde karar verdi.

Beraat, tahliye, tekrar tutuklama

Kavala, ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla yürütülen davanın 18 Şubat 2020’deki altıncı duruşmasına da tutuklu olarak çıktı. Duruşmada sekiz sanıkla birlikte Kavala’nın da beraat ve tahliyesine karar verildi.

Ancak hemen ardından İstanbul başsavcılığı Kavala hakkında darbe girişimi bağlamında ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla yürütülen davada gözaltı kararı bulunduğunu duyurdu. Tahliyesi beklenen işadamı gözaltına alındı. Oysa Kavala için Ekim 2019’da bu soruşturmada tahliye kararı verilmişti. Buna rağmen Kavala 19 Şubat 2020’de yeniden tutuklandı. Kavala 9 Mart’ta 2020’de de aynı dava kapsamında bu kez ‘siyasal veya askeri casusluk’ suçlamasıyla tutuklandı.

AYM’ye başvuru

Kavala haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle 4 Mayıs 2020’de Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Başvuru 15 üyeli mahkeme tarafından 29 Aralık 2020’de yediye karşı sekiz oyla reddedildi.

25 Ocak 2021’de AİHM’in bağlı bulunduğu Avrupa Konseyi, ‘Kavala’nın serbest kalması rica değil, bağlayıcı hukukun gereği’ diye Türkiye’ye hatırlatmada bulundu.

5 Şubat 2021’de İstanbul 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde Kavala’nın ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ ve ‘siyasi ve askeri casusluk’ suçlarından yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. Kavala, tahliye edilmemesinin daha ağır bir hak ihlaline yol açacağını söyledi. Mahkeme, tutukluluğun devamına karar verdi.

Başkan şerh koydu

23 Mart 2021’de AYM’nin gerekçeli kararı açıklandı. Karşı oy verip şerh düşen yedi üye arasında başkan Zühtü Arslan’ın da bulunduğu görüldü.

21 Mayıs 2021’de Gezi Parkı eylemlerinin üçüncü kez yargılandığı davada Kavala’nın oy çokluğuyla tutukluluk halinin devamına karar verildi. Başkan, karara şerh koyduğunu açıkladı.

8 Ekim 2021’de Kavala dahil 16 hak savunucusu ve Beşiktaş futbol takımı taraftar grubu çArşı’nın 35 üyesi ilk defa birlikte hakim karşısına çıktı. Duruşma sonucunda mahkeme, oy çokluğuyla Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

İhlal prosedürü

3 Aralık 2021’de Avrupa Konseyi, AİHM ihlal kararına rağmen Kavala’yı serbest bırakmayan Türkiye’ye karşı yaptırım prosedürü kararını hatırlatarak 19 Ocak 2022’ye kadar görüşünü iletmesi için süre verdi.

Kavala 17 Ocak 2022’daki duruşmada yine tahliye edilmedi.

Türkiye AİHM’e şu yanıtı gönderdi: “Kavala’nın yargılanması AİHM kararının alındığı davadan değil, farklı bir davadan sürmektedir.”

Bunun üzerine Avrupa Konseyi’nin siyasi organı bakanlar komitesi, 2 Şubat 2022’deki toplantıda Kavala’nın AİHM kararına rağmen serbest bırakılmaması nedeniyle Türkiye aleyhine aralık başında başlattığı ‘ihlal prosedürü’nün ikinci aşamasını oylamaya sundu. Oturumda dosyanın AİHM’e havale edilmesine dair ara karar oy çokluğuyla kabul edildi.

Erdoğan: Bizi çok ilgilendirmiyor

Erdoğan, 3 Şubat 2022’de bu kararı şöyle eleştirdi: “AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi bu konuda ne demiş; bu da bizi çok ilgilendirmiyor. Biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını bekliyoruz. Bu saygıyı duymayanlara da kusura bakmasınlar bizim saygımız olmayacaktır.”

Kavala’nın 1574 gündür tutuklu bulunduğu Gezi/çArşı davasının beşinci duruşması 21 Şubat 2022’de görüldü. Mahkeme, Kavala’nın tutukluluk halinin devamına, dosyalarına ayrılmasına karar verdi.

23 Şubat 2022’de AİHM, Türkiye’ye yönelik ihlal sürecini görüşmek üzere, taraflara görüşlerini sunması için 19 Nisan 2022’ye kadar süre verdi.

Kavala 21 Mart 2022’de tekrar hakim karşısına çıktı. Mahkeme, tutukluluk halinin devamına karar verdi. Hükmün açıklanması beklenen 22 Nisan 2022’deki duruşmada da karar çıkmadı.

Ağırlaştırılmış müebbet

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Nisan 2022’deki karar duruşmasında Kavala’ya ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ten ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi. Mahkeme heyetinden bir üye hakim karara karşı oy kullandı.

Duruşmada Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi hakkında da 18’er yıl hapis cezası ve tutuklama kararı verildi.

28 Aralık’ta istinaf başvurusunu değerlendiren İstanbul bölge adliye mahkemesi, Kavala ve ve diğer sanıkların cezalarını ‘hukuka uygun’ buldu.

Yargıtay, 28 Eylül 2023’te Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku’nun 18’er yıl hapis cezasını onadı. Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı hakkında verilen 18’er yıl hapis cezalarıysa bozuldu.

30 Nisan 2024’te Kavala yeniden yargılanma talebinde bulundu.

14 Mayıs 2024’te davayı gören 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin heyeti ‘kanun gereği’ değiştirildi. Bir gün sonra mahkeme yeniden yargılanma talebini oybirliğiyle reddetti.

23 Aralık 2025’te AİHM Büyük Dairesi Kavala duruşmasını 25 Mart 2026’da göreceğini duyurdu. Türkiye’den görüşünü en geç 26 Ocak 2026’ya kadar sunması istendi.

25 Mart 2026’da AİHM Büyük Daire yine toplandı. Hükümet temsilcilerinin de katıldığı duruşmada taraflara 15 gün ek süre verildi. Hem Kavala hem hükümet bu süre içinde ek görüşlerini sunabilecek. Kararın da yaklaşık üç ay içinde açıklanması bekleniyor.

Osman Kavala: Temel hukuka riayet eden anlayışın egemen olacağına inanmaya devam ediyorum

Kavala: İhlalin giderilmesinde ayak diremek daha ağır bir hukuksuzluk

Sekiz yıldır tutuklu Kavala için çağrı: ‘Uğradığı haksızlık hepimizin onun gibi esir olduğunu hissettiriyor’

Gezi davasında tutuklanan düşünce mahkumlarının derhal serbest bırakılması için sen de imzacı ol!

Kavala yedi yıldır cezaevinde: Özgürlüğü teneffüs edebileceğime inanıyorum

Kavala için tek umut AİHM

Osman Kavala’nın yeniden yargılanma talebi reddedildi

Osman Kavala’nın itirazını değerlendirecek mahkeme heyeti değiştirildi

Osman Kavala: Adalet herkes için gerekli

Yargıtay Gezi davasında beş sanığın cezasını onadı

Osman Kavala: Beraat kararına rağmen yeniden tutuklanmak bir işkenceydi

Osman Kavala, tutukluluğunun 2000’inci gününde 14 Mayıs’ı işaret etti

Kavala’dan üç cümleyle dört yılın dökümü

Osman Kavala’ya açık mektup: Adil bir yol bulmalıyız artık!

Her şeye rağmen ülkemizde adaletin geleceğine inanıyorum

Adaletin yüzünü göreceğim günü bekliyorum

Erdoğan yönetimi siyasi muhalifleri ortadan kaldırmakla meşgul

Dava sürecim hukuksuzluk tiyatrosuna dönüştü

Gelinen noktada iyimserliğimi koruyabilmem mümkün değil

Kavala Diken’e yazdı: Silivri’de ikinci yılbaşı