• ROTA
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Maskelerin bırakılması, kolay ve hızlı yayılan varyant pandemiyi hortlattı

14/07/2022 14:53


MESUDE ERŞAN

@mesudersan

[email protected]

Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, dünyada ve Türkiye’de Covid-19 vakalarındaki artışa, iki önemli faktörün yol açtığını söyledi. Bunlardan ilki maske kullanımının bırakılması, ikincisiyse Omicron varyantının hızlı yayılması ve sürekli daha kolay bulaşan alt varyantlar geliştirmesi.

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı haftalık Covid-19 verilerine göre 4-10 Temmuz arasında 117 bin 95 vaka kaydedildi, 31 kişi öldü. Vakalar bir hafta öncesine göre 2,1, iki hafta öncesine göre 4,4, dört hafta öncesine göre 15 katına çıktı. Günlük vaka ortalamasıysa 16 binin üzerine çıktı.


Türkiye’nin Covid-19’un genomik verilerine açık erişim sağlayan küresel bilim girişimi GISAID’ın paylaştığı verilere göre Omicron BA.5, artışını sürdürerek baskın varyant oldu.

BA.5 varyantı açık ara önde

Kapalı alanlarda başka olmak üzere maske kullanımın neredeyse tamamen bırakıldığını ve ‘hiçbir şey yokmuş gibi‘ davranıldığını belirten Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Azap, “Artışa yol açan diğer önemli faktör, 2021 Kasım ayında ilk kez Güney Afrika’dan bildirilen Omicron varyantının aralık sonundan itibaren hızla yayılması. Yayılırken de sürekli şekil değiştirerek, daha çok, daha kolay bulaşma özelliği kazanarak ilerlemesi. Şu anda dünyada ve Türkiye’de yaygın olan varyantlar BA.4 ve BA.5… BA.5 ise açık ara önde” dedi.

Çocukları ve yetişkinleri etkili aşılarla (bizim ülkemiz için Biontech) aşılamanın önemli ancak yeterli olmadığını söyleyen Azap, “Kapalı veya açık havadaki kalabalık ortamlar için maske başta olmak üzere gerekli önlemler alınmalı. Kapalı ortamlar iyi havalandırılmalı. Yaz mevsiminin yarısı geçti, umarım bu sonbahar için daha hazırlıklı olabiliriz” dedi.

‘Omicron riskli gruplarda ağır seyrediyor’

Omicron hızlı yayılsa da diğer varyantlara göre daha hafif seyrediyor. Ancak bu hafife alınabileceği anlamına gelmiyor. Azap’ın uyarısı şöyle: “Hafif değil sadece daha hafif seyrediyor. Bağışıklık sistemi baskılananlar  ve yaşlılarda daha çok olmak üzere halen ağır seyretme olasılığı var maalesef. Olguların artmasının ardından ölümlerin de artmaya başlamasıyla bu durumu gözlüyoruz aslında. Bu arada hastalığı ağır geçirenler için dünyada kullanılan pakslovid ve remdesivir gibi etkili ilaçlar ülkemizde halen bulunmuyor.”

‘Omicron geçirilse de varyantları yeniden hasta ediyor’

Omicron’un ortaya çıkan varyantların iki önemli özelliği var. İlki her yeni ortaya çıkan varyantın bir öncekinden daha kolay bulaşması. İkinci özellikse bu varyantların hastalığı geçirenlerde oluşan antikorlardan kaçabilmesi. Yani hastalığı geçirenlerin yeniden hastalanma riskinin devam etmesi. Azap, “Çevremizdeki örneklerden de bu durumu görüyoruz” dedi.

Aşılananlarda antikor düzeyinin belirli bir seviyenin altına düşmesi durumunda yine Omicron’la hastalanma riski artıyor. Bunun için de ‘hatırlatma dozları’ önemli. Azap şöyle devam etti:

“Burada şunu belirtmekte yarar var. Dünyanın şu anda Omicron içeren aşıları kullanabiliyor olması gerekirdi. Ancak her nedense Omicron varyantını içeren yeni aşıların sonbaharda kullanıma girebileceği söyleniyor. Pandeminin en başında ‘hızla güncellenebileceği’ söylenen aşıların 2022 Ocak’tan itibaren dünyayı kasıp kavuran Omicron için temmuz ayı itibariyle halen güncellenememiş olması da manidar.”

Hatırlatma dozunda hangi aşı daha etkili?

Sonbaharda yeni varyanta göre güncellenmiş aşı çıkacak. Ancak aşıyı beklemek bazı gruplar için riskli. Onların hatırlatma dozlarını yaptırması gerekiyor. Sağlık bakanlığı hatırlatma dozu duyurularını yaparken “Biontech, CoronaVac veya Turkovac’tan birini olabilirsiniz” anlamına gelen çağrılar yapıyor. Azap, “Halbuki inaktif aşıların (CoronaVac-Çin aşısı) etkinliğinin çok düşük olduğu biliniyor. Turkovac ise elde hemen hemen hiçbir bilimsel veri olmadan öneriliyor. İnanılmaz geliyor kulağa gerçekten. Keşke ülkemizde üretilen etkili bir aşı olsaydı da kullanabilseydik. Omicron varyantlarıyla devam eden salgında zorunlu haller dışında inaktive aşı önerilmiyor” dedi.

Omicron aşısını bekleyebilecek grup

Peki kimler sonbaharda çıkacak Omicron aşısını bekleyebilir? Azap, bu grupları şöyle tarif etti: ”Sadece üç doz BioNTech aşısı olmuş, 50 yaşın altındaki sağlıklı kişiler, iki doz CoronoVac ve üç doz BioNTech olanlar (bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar hariç), dört doz BioNTech aşısı olmuş kişiler (bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar hariç), beş doz BioNTech aşısı olmuş kişiler (bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar dahil).”

Azap, bu önerilerin, en az iki doz BioNTech aşısı olmuş yetişkin kişiler (18 yaş üzeri) için olduğunu hatırlattı ve ekledi: ”Tek doz BioNTech yaptıranlar ‘hatırlatma’ dozundan söz edilemez!”

Birçok ülkede altı aydan büyük çocuklara BioNTech öneriliyor ve yapılıyor. Türkiye’de henüz halen 12 yaş üstüne aşı uygulanabiliyor. Eylülde okullar açıldığında yaşanabilecek sıkıntıların öngörülebildiğini belirten Azap, “Aşıların etkisinin uygulandıktan belirli bir süre sonra ortaya çıktığı göz önünde bulundurulduğunda en azından okul çağındaki çocukları aşılamak için neyi bekliyoruz anlayamıyorum” dedi.

‘Türkiye’den veri yok, diğer ülkeleri izliyoruz’

Türkiye’deki aşı şemasının etkinliğine ilişkin halen ulusal düzeyde veri, ulaşılabilir bilgi bulunmamasını eleştiren Azap, şunları söyledi: “Bilindiği gibi ülkemizde örneğin yaşlılar ve sağlık çalışanları, iki doz CoronaVac aşısı oldu. Sonra da üç veya dört doz BioNTech aşısı oldular. Şu anda Omicron varyantına ilişkin bu şemanın sonucunda gelişen antikor/korunma durumumuzun ne olduğunu ulusal düzeyde maalesef bilmiyoruz. Biz enfeksiyon hastalıkları uzmanları, mevcut bilimsel literatürü, diğer ülkelerden yayımlanan bilimsel verileri izleyerek, değerlendirerek önerilerde bulunmaya çalışıyoruz.”

Haftalık Covid-19 tablosu: Vaka sayısı 117 bin 95!

En hızlı yayılan varyant Türkiye’de baskın hale gelmiş

KLİMİK’ten güncel öneriler: Kimler nasıl aşılanmalı?

‘Pandeminin bitmediğini’ hatırlatan TTB’den yedi öneri

Koca’dan risk grubuna: Aşılar üzerinden altı ay geçmişse, hatırlatma dozu olun

Sağlık bakanı kafasına takmıyor ama en hızlı yayılan varyantla karşı karşıyayız

‘Pandeminin bitmediğini’ hatırlatan TTB’den yedi öneri

Haftalık Covid-19 tablosu: Vakalar katlandı

TTB’den Covid-19 uyarısı: Kapalı ortamda maskeye geri dönülmeli

Haftalık Covid-19 tablosu: Vakalarda yüzde 143 artış!

Uzmanlar uyarıyor: Covid-19’da altıncı dalga kapımızda

Haftalık Covid-19 tablosu: Vaka sayılarında yüzde 50’ye yakın artış

Bakanlık son iki haftanın Covid-19 verilerini hala açıklamadı

Türkiye, Omicron varyant dalgasına hazırlıksız

Haziranın ikinci haftasının Covid-19 verileri de açıklandı

Hatalı tablonun ardından: Haziranın ilk haftasının Covid-19 verileri açıklandı

Haftalık Covid-19 verilerini yayınlamayan bakanlık günlük tabloda tarihi değiştirdi

Haftalık olacağı duyurulmuştu: Covid-19 tablosu 13 gündür yayınlanmıyor

Filed Under: Diken özel, Sağlık, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Alevi Vakıfları Federasyonu’ndan Erdoğan’ın gittiği cemevinin yönetimine ihraç işlemi

Alevi Vakıfları Federasyonu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ziyaret ettiği … Devamı...

Hisarcıklıoğlu’ndan kamu bankalarına: ‘Feda’yı bize, ‘kâr’ı kendinize ayırmayın

Finansmana Erişim Toplantısı'nın açılışında konuşan Türkiye Odalar … Devamı...

ABD’de enflasyon beklentilerin altında

Tarihi enflasyona karşı faiz artırımına giden ABD'de piyasaların merakla … Devamı...

‘Odtufans’ sitesini açan öğrencilere soruşturma

‘Odtufans’ sitesi açan iki öğrenci hakkında Orta Doğu Teknik Üniversitesi … Devamı...

AYM, ilan ve reklam kesme cezaları için ihlal kararı verdi, Meclis’ten ‘yeni düzenleme’ istedi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Basın İlan Kurumu’nun (BİK) Cumhuriyet, Evrensel, … Devamı...

‘Stranger Things’ yıldızının yeni filminden tanıtım: İntikam birlikte alınca güzel

'Stranger Things' yıldızı Maya Hawke'un başrolü Camila Mendes'le paylaştığı … Devamı...

Meteoroloji’den beş il için sel ve su baskını uyarısı

İstanbul, Kocaeli, Zonguldak, Düzce ve Sakarya illeri turuncu kodla … Devamı...

Çin’de ortaya çıkan yeni bir virüs 35 kişide tespit edildi

Bilim insanları, Çin'in doğusunda hayvandan insana bulaştığı düşünülen ve … Devamı...

Seine nehrindeki beyaz balina kurtarılamadı: Manş denizine nakli sırasında kötüleşince uyutuldu

Fransa'da bir haftadır Seine nehrinde sıkışan 4 metrelik beyaz balina, Manş … Devamı...

İslamcı vakıf hedef göstermişti: Nesin Vakfı’nın zeytinlikleri kundaklandı

Nesin Vakfı’na ait İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Nesin Matematik … Devamı...

Yurt dışında yaşamak için en iyi 52 ülke: Türkiye çalışma hayatında listenin sonunda
Karalar, ‘kütüphanede namaz kılamayanlara’ makam odasını gösterdi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1744 gündür hapiste

YAZARLAR

İstanbul Belediyesi’nden ‘de’ atılan KHK’liler

Murat Sevinç

Her ulusalcı bir gün mutlaka reisçi olacak!

Dağhan Irak

Bu düzen değişmeli!

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Ejderhaya nanik yapmak

Bahadır Kaynak

Muhalefet ‘ceketini koysa’ bile seçimi kazanır mı?

Levent Gültekin

Defne Suna’dan Vera’ya, doğum günü mektubu…

Murat Sevinç

Öncelikle ceberutluğu, pervasızlığı ve ırkçılığı ‘yadırgamak’ gerekir…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Murat Muratoğlu: Bu olay bile bir ülkenin nasıl yönetilemediğinin en canlı örneği

Tuncay Mollaveisoğlu: Darbe girişimini organize etmekle suçlanan isme soru sorulmamış

Alaattin Aktaş: Kılıçdaroğlu’nun çıkışı sonrası KKM küçülme sürecine girecek

Rahmi Turan: Enflasyonu mesele yapıp bakan beyin keyfini bozmayın!

Osman Arolat: Seçim sonrası dört seçenek ortaya çıkıyor

Orhan Uğuroğlu: Cumhurbaşkanının yargılanabilme şartları

Ahmet Takan: İddia o ki Soylu’nun görevinden alınması an meselesi

İhsan Çaralan: Erdoğan, Cemevi ziyaretiyle bir taşla birkaç kuş vurmayı amaçladı

Nasuhi Güngör: Soçi zirvesinden sonra Batı medyasında başlayan uğultu

Yaşar Aydın: Erdoğan’ın ‘seçimlerden önce yapılması gerekenler’ listesi

İbrahim Kahveci: Oyun kurucu muyuz, yoksa parasızlıktan oyun mu oynuyoruz?

Sahte 100 dolarla kandırılan limonata satıcısı çocuk için 24 bin dolar toplandı

Zelenski’nin action figürü yapıldı

İran’da ‘bekaret sertifikası’ almaya zorlanan kadınlar anlatıyor: Gururum incindi, intihara kalkıştım

Seine nehrinde mahsur kalan balinanın Manş denizine nakli başladı

Aslan nüfusu son 20 yılda yüzde 43 azaldı

Vedalaşmayı hiç beceremem: Serena Williams emeklilik bombasını Vogue kapağında patlattı

Öğretmenlik mülakatına gelinliğiyle katıldı

Peter Jackson ‘Yüzüklerin Efendisi’ne dair her şeyi unutmak için hipnoza başvurmayı düşünmüş

Ailesinin terk ettiği flamingo yavrusuna babaları bakıyor

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • E-mail
  • Facebook
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi