DEM Parti ile DEVA görüştü: Erdoğan'a çağrı

DEM Parti heyetiyle görüşen DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a çağrı yaptı: “Durduğu noktayı da bir an önce netleştirmesi gerekir.”

Fotoğraf: @DEMGenelMerkezi / X

İmralı Cezaevi’nde PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşen DEM Parti milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’la görevden alınarak yerine kayyım atanan eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ten oluşan heyet, siyasi parti ziyaretlerine DEVA Partisi’yle devam etti.

DEVA Partisi Genel Merkezi’nde yapılan görüşmede Babacan’a yanı sıra yardımcıları Sadullah Ergin, Mehmet Emin Ekmen, İbrahim Çanakçı ve Ali İhsan Merdanoğlu eşlik etti.

Görüşme sonrası ortak açıklama yapıldı.

Erdoğan’ın durduğu noktayı bir an önce netleştirmesi gerekir

Babacan açıklamasında Erdoğan’a çağrı yaptı:

* Son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Türkiye’nin sorunlarının meşru çözüm zemini demokratik siyasettir. Bu temel ilkelerle hareket edilmesi her zaman amaca ulaşmayı kolaylaştırır. 1 Ekim’den bu yana ülkemizde yeni bir iklim var.

* Biz bu süreç içerisinde yapılan çalışmaların çözüm gayretinin kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Çözüm amacıyla atılacak her bir samimi adımın arkasında oluruz. Bu süreçte hükümet ortaklarının tam bir samimiyet içerisinde hareket etmelerini önemsiyoruz.

* Bugüne kadar sayın Erdoğan’ın bu konunun neresinde durduğunu açık olarak görmüş değiliz. Evet, Meclis çok önemli bir zemindir, ancak şu anki yönetim sistemini göz önüne aldığımızda sayın Erdoğan’ın kendi durduğu noktayı da bir an önce netleştirmesi gerekir.”

‘Şerhleri bizim için altın kıymetinde’

Ardından konuşan Sırrı Süreyya Önder’se şunları dedi:

* Büyük bir hüsnü kabul gördük. Çok kıymetli istişarelerde bulunduk. Kıymetli soruları oldu, açık kalplilikle şu ana kadar olagelen şeyleri aktardık. Bu paylaşımımız süreç boyunca aynı şekilde devam edecek. Her bir önerileri, şerhleri bizim için altın kıymetindedir. Daha kapsamlı bir açıklama yapacağız.

* (Ahmet Türk’ün İmralı heyetine katılacak mı?) Kesinleşmiş bir şey yok ama Ahmet abi heyetimizdedir, İmralı kısmına katılacaktır ama ne zaman olur onu bilemiyoruz.

‘Demirtaş’la görüşme muhtemelen bu hafta için’

* (Selahattin Demirtaş’la görüşme ne zaman?) Bu görüşme trafiğinin cevaz verdiği ilk fırsatta. Muhtemelen bu hafta içi.

YRP ve DEM Parti görüştü: ‘Şimdilik bu kadarıyla yetinmek istiyorum’

Heyet daha sonra Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan’la görüştü.

Görüşme sonrası açıklama yapan Erbakan “Süreçle ilgili sahip oldukları görüşleri bizlere ilettiler. Süreçle ilgili bizim taşıdığımız endişeleri ilişkin sorularımızı yanıtladır. Şimdilik bu kadarıyla yetinmek istiyorum” dedi.

‘Açıklama sonra, tarih belli değil’

Sırrı Süreyya Önder’se şöyle konuştu: “Önerilerini aldık. Kendi şerh düştüğü konuları dinledik. Çok doyurucu bir görüşmeydi.

Önder gazetecilerin sürece ilişkin sorusuna “Açıklama sonra. Daha tarih belli değil” yanıtını verdi.

DEM Parti heyeti bugüne kadar MHP, AKP, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi ve CHP’yle görüşmüştü. Heyet bugün bir de Yeniden Refah Partisi’yle görüşecek.

AKP’ye göre ‘çözüm süreci değil’: ‘Bambaşka gelişmelere yol açacak’

DEM Parti-CHP görüşmesi: ‘Barış borcundan kaçamayız’

Bahçeli: Yeni yüzyıl barışın yüzyılı olacak

Hatimoğulları’ndan ‘Gazze’ açıklaması: Sözlerim çarpıtıldı

DEM Parti-Gelecek görüşmesi: ‘Kapsamlı açıklama Demirtaş’ı ziyaretten sonra’

Bahçeli’den Öcalan açıklaması: Hayırlı bir başlangıç

Sırrı Süreyya Önder ‘çok daha umutlu’

Öcalan: Pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım