Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın atadığı ‘kayyım rektör’ Naci İnci’nin toplu mezuniyet törenine izin vermediği Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri yarın alternatif mezuniyet töreni düzenleyecek.

Boğaziçi Üniversitesi’nde protestoların önünü almak isteyen Naci İnci yönetimi, geleneksel toplu mezuniyet törenini keyfi bir kararla iptal etmişti.
Öğrenciler yine de alternatif mezuniyet töreni gerçekleştirecek.
Boğaziçi Üniversitesi için Mezunlar Girişimi (BUIM), X’ten, ‘‘Özgür ve özerk üniversite mücadelemizde bu kez mezunlar olarak bir arada olacağımız için çok mutluyuz’’ diye yazdı.
Öğrenciler, saat 17’de mühendislik fakültesinin önünde buluşacak, meydana yürüyecek ve saat 18:30’da diploma töreni düzenleyecek.
Akademisyenlerden destek
Öğrencilere akademisyenlerden de destek yağıyor.
Öğretim üyesi Kuban Altınel, ‘‘…Anayasa Mahkemesi’nce gayrimeşruluğu tescil edilmiş yönetim, bu kutlamayı sudan nedenlerle üç yıldır olduğu gibi yine gerçekleştirmekten kaçınıyor’’ diye yazdı.
Endüstri Mühendisliği Profesörü Tınaz Ekim Aşıcı ise, “Gelin alternatif mezuniyeti hocalar, öğrenciler ve aileler hep birlikte dolu dolu yaşayalım!” diye çağrı yaptı.
İlk değil
Melih Bulu’nun görevden alınması üzerine 21 Ağustos 2021’de rektörlüğe atanan İnci, üç yıldır çeşitli sebeplerle öğrencilerin toplu mezuniyet törenini engelliyor.
2022’deki mezuniyet törenini keyfi bir kararla iptal eden İnci, alternatif mezuniyet töreni düzenlemek isteyen öğrencilere mail atarak gözdağı vermişti: “İzinsiz eylemlere katılan mezunların mezun kartları iptal edilecek, kampüslere girişleri engellenecektir.” O yıl 126 mezunun kartı iptal edilmiş, okula girişi yasaklanmıştı.
İnci, 2023’teki mezuniyet törenini de engellemişti.
Boğaziçi’nde tepkiden çekinen ‘kayyım’, mezuniyete katılmadı, odada ödül dağıttı
Boğaziçi’nden öğrencilere tehdit: Eylem yaparsanız mezun kartlarınızı iptal ederiz
Boğaziçili akademisyenlerden Naci İnci atamasına itiraz: Karardan geri dönülmeli
Boğaziçi akademisyenlerinden Naci İnci’ye tepki, Can Candan ve Feyzi Erçin’e destek
‘Kayyım rektör’ İnci’yi protesto eden sekiz öğrencinin adli kontrolü kaldırıldı
İnci ve Erdoğan’a Boğaziçi mektubu: Akademik özgürlüğe saygı gösterin
Mahkeme ‘kayyım rektör’ İnci’ye ‘Dur’ dedi: Telafisi güç zararlar doğurabilir
‘Kayyım rektör’ İnci’ye yumurta atan öğrenciye uzaklaştırma
Boğaziçi’nde ‘kayyım’ darbesi: Seçilmiş üç dekan görevden alındı
Boğaziçi’ne dışarıdan üç dekan atandı: ‘Amaç kadrolaşma’
Boğaziçi’nde eski yönetici 46 akademisyenden, dışarıdan üç dekan atanmasına tepki
Boğaziçi’nin seçilmiş temsilcilerinden dekanların görevden alınmasına tepki
Boğaziçi’ndeki tüm bölümlerden görevden alınan dekanlara destek