Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Atık su arıtma tesislerinin tamamını ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştüreceğiz” dedi.
Bakan Kurum, Marmara için ‘Koruma Eylem Planı’nı açıkladı.
Satırbaşları şöyle:
*Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde ise bilim ve teknik kurulu oluşturulacak. Koordinasyon kurulumuzu önümüzdeki hafta itibarıyla oluşturuyoruz.
*8 Haziran’da 7/24 esası itibariyle bilimsel yöntemlerle müsilajın temizlenmesine yönelik acil bir çalışma başlatacağız.
*Türkiye’nin en büyük deniz temizliğini yapacağız. Tüm vatandaşlarımızı bu temizliğe davet ediyorum.
*Atık su artıma tesislerinin tamamını ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştüreceğiz.
*Marmara Bölgesi’ndeki atık suların yüzde 53’ü ön arıtım, yüzde 42’si ileri biyolojik arıtım ve yüzde 5’i biyolojik olarak arıtılmaktadır. Bu arıtma tesislerimizde yapacağımız teknolojik dönüşümle, ileri biyolojik arıtma ve membran arıtma sistemlerine dönüşümünü sağlamış olacağız.
*“Denizlerimizdeki azot miktarını yüzde 40 oranında düşürürsek bu işi kökten çözeriz ve Marmara beş yılda eski haline gelir” diye bir görüş var. Bu doğrultuda hareket edeceğiz.
*Önümüzdeki üç yıl içerisinde Marmara Bölgesi’nde bulunan tüm illerimiz atık su arıtma tesislerinde dönüşümlerini tamamlayacak.
*Marmara’ya deşarj yapan atık su arıtma tesislerine düzenleme getireceğiz.
*Arıtılmış suların yeniden kullanım oranı artırlacak. Temiz üretim teknikleri de bu manada uygulanacak. Arıtılmış suları bitki, peyzaj sularında, kullanabildiğimiz bütün alanlarda kullanmaya çalışacağız.
*Suyumuzu ne kadar geri kazanırsak Marmara’ya o kadar az su deşarj etmiş oluruz.
*Atık su arıtma tesislerini gerektiği gibi işletmeyen OSB’lerin rehabilitasyon ve iyileştirme çalışmalarıyla ileri arıtma teknolojilerine geçişi hızlandırılacak.
*Atık su arıtma tesislerinin yapım ve işletmesini daha kolay haline getirmek için kamu-özel sektör modelini işler hale getireceğiz.
*Kirliliğe sebebeiyet veren tershanelerimize ilişkin temiz üretim tekniklerini uygulayacağız.
*(Deşarj yapan tesisler) 91 izleme noktasını 150’ye çıkaracağız. 7/24 izleyeceğiz.
*Marmara Denizi’nin dijital ikinizi oluşturacağız ve bölgedeki kirliliklere anlık müdahale edeceğiz.
*Marmara Denizi’ne gemilerin atık sularının boşaltılmasının önlenmesine yönelik üç ay içerisinde düzenleme yapılacak. Şu anda da arıtmadan da denize bırakamıyorlar ama arıtma tesislerinin kalitesinin ve cinsinin de incelendiği bir süreçte bu düzenlemeyle birlikte Marmara Denizi’ne giriş yapan gemilerin atıklarının Boğaz girişlerinde atık alma gemilerine veya atık kabul tesislerine vermelerini sağlayacağız.
*’Deniz çöpleri eylem planı’nı üç ay içerisinde uygulamaya koyacağız.
*Marmara Denizi’ndeki tüm hayalet ağlar, inşallah bir yıl içerisinde temizlenecek.