Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilajla (deniz salyası) mücadeleye ilişkin, “Atılması gereken tüm adımları üç yıl içerisinde atıp sadece Marmara’mızın bugününü değil, inşallah geleceğini kurtaracak projeleri hep birlikte gerçekleştireceğiz” dedi.
Marmara Denizi’nde birçok noktada görülen deniz salyası oluşumunu araştırmak üzere ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün araştırma gemisi Bilim-2’yi ziyaret eden Kurum şunları söyledi: “İnşallah hep birlikte bir afet yönetim planı çerçevesinde Marmara’mızı koruyacağız. Atılması gereken tüm adımları üç yıl içerisinde atıp hakikaten sadece Marmara’mızın bugününü değil, inşallah geleceğini kurtaracak projeleri hep birlikte gerçekleştirmiş olacağız. Göller, denizler, yeşil alanlarımız bizim, bunları korumak, çocuklarımıza, geleceğimize en iyi şekilde aktarmak zorundayız. Daha önce açıkladığımız İklim Değişikliği Eylem Planlarımız vardı. Bu eylem planları çerçevesinde atılması gereken adımları atacağız.“
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çevre hassasiyetinin ‘çok yüksek olduğunu’ ifade eden Kurum sözlerini şöyle sürdürdü: “Yine saygıdeğer eşi Emine Erdoğan hanımefendinin de tüm projelerimizi himaye ettiği süreçte şanslıyız. Dün de kendileri açıkladılar, milletimizle paylaştılar. Verilmesi gereken tüm desteği belediyelerimize gerek teknik gerek maddi olarak vermek suretiyle bu müsilaj problemini de inşallah halledeceğiz. Milletimiz müsterih olsun. Atılacak tüm adımları, oluşturacağımız koordinasyon kurulunda, içinde bilim insanlarımızın, belediye başkanlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin olduğu bir ortamda tartışacağız.”
Oluşturacak internet sitesinden vatandaşlarıın bilgilendirileceğini belirten Kurum “En kısa zamanda da 7 gün 24 saat çalışmalarımızı inşallah göreceksiniz. 7 gün 24 saat esasıyla çalışarak inşallah müsilaj problemini halledeceğiz” dedi.
Bir gazetecinin katı atıklarla ilgili eylem planu sorusu üzerine “Acil Eylem Planı çerçevesinde bu alanın korunmasına, deniz çöplerinin hızlı şekilde toplanmasına yönelik bütün adımlar atılacak” diyen bakan sözlerini yine ‘atılacak adım’ vurgusu ve ‘inşallah’ temennileriyle sürdürdü: “Bilim insanlarımızın, akademisyenlerimizin görüşleri doğrultusunda atılması gereken adımları atmaya gayret gösteriyoruz. Buradaki deniz suyu sıcaklığının Ege Denizi’ne oranla daha arttığı tespitleri var. Bu noktada sıcaklığı artıran nedenleri de araştırarak tespitlerimizi yaptık. Bilfiil 300 arkadaşımız sahada bütün arıtma tesislerinden numuneler aldılar. Bu numuneleri laboratuvarlarımızda test ettik, numuneler doğrultusunda yapılacak eylem planlarını oluşturduk. Çok kapsamlı, geniş, katılımcı bir eylem planıyla inşallah birazdan belediye başkanlarımızın fikirlerini, görüşlerini, önerilerini, (zaten ekiplerimiz beraber çalıştılar), ilave edilmesi gerekenleri de yaparak inşallah müsilaj problemini tamamen ortadan kaldıracak adımları atacağız.”
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu da müsilajın sebeplerini, nasıl geliştiğini takip ettiklerini ve bakanlıkla işbirliği içinde çalıştıklarını belirterek şu bilgileri verdi: “100’e yakın noktadan numunler alacağız. Yüksek çözünürlüklü denizin dijital ikizini oluşturmak için bir modelleme çalışması yapıyoruz. Hangi şartlarda Marmara Denizi’nin ekosistemini ne kadar sürede iyileştiririz, bunları ortaya koymak için ölçümler gerekiyor. Daha sonra tüm bunların laboratuvar ortamında analizleri yapılmaya devam ediliyor. Farklı senaryolarla ne şekilde Marmara’yı sağlığına kavuştururuz tüm bu sonuçları hazırladık, hazırlamaya devam ediyoruz.”