17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının kilit ismi İran asıllı işadamı Rıza Sarraf ve New York’tan İstanbul’a dönerken havaalanında gözaltına alınıp 27 Mart’ta tutuklanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakim karşısına çıktı.

Fotoğraf: Reuters
Amerika’nın Sesi’nden Can Kamiloğlu’nun haberine göre Sarraf, avukatları eski New York belediye başkanı Rudolph Giuliani ve eski adalet bakanı Michael Mukasey’le ilgili çıkar çatışmasına yönelik sorulara yanıt verdi.
Sarraf’tan tek kelimelik yanıtlar
Sarraf tüm soruları “Evet” ve “Anladım” diye yanıtladı.
Sarraf’ın uzun yanıt verdiği tek soru ise “Avukatlarınız durumunun bir çıkar çatışması yaratabileceğini anlıyor musunuz? Bunu kendi cümlelerinizle anlatın” oldu: “Beni savunan avukatların zarara uğratıldığı düşünülen bankalarla çıkar çatışması yaratabileceğini anlıyorum. Ancak avukatlarımın geçmişteki kariyerlerine güvenerek beni en iyi şekilde temsil edeceklerine güveniyorum.”
‘Gerçek bir çıkar çatışması yok’
Yargıç Richard Berman’ın, “Giuliani ile Mukasey’in ve onların bağlı olduğu hukuk büroların ücretlerini, Rıza Sarraf’ın dışında, İran mı, Halk Bankası mı, Türkiye mi, ABD mi ödüyor? Cevap ‘Evet’ ise, lütfen açıklayın” sorusuna yanıt veren avukat Benjamin Brafman, Halk Bankası ve Türkiye’yi cevabının dışında tutarken, iki avukatın ücretinin İran tarafından ödenmediğini söyledi.
Berman’ın “Greenberg Traugrig firmasının hem Rıza Sarraf hem de Türkiye hükümetini temsil ediyor olması etik bir problem değil mi? Bu değiştirilebilir mi? Davala ilgili bilir kişileri ve kuralları belirtiniz” sorusuna da Brafman, “Potansiyel bir çıkar çatışması olarak görünse de bu gerçek bir çıkar çatışması değil” yanıtını verdi.
‘Daha uzun konuşmak istiyoruz’
Berman’ın “Giuliani, Türkiye Cumhuriyeti ile Sarraf davası ile ilgili görüştüğünde Greenberg Traurig o görüşmede kimi temsil ediyor? Türkiye’yi mi Sarraf mı? Bu görüşmelerin avukat-müvekkil ilişkisinin özelliğini koruyabileceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna ayrıntıya girmeden yanıt veren Brafman, ayrıntıya girmezken, “Müvekkil Sarraf” diye yanıtladı. Brafman’ın cevabına itiraz eden savcılık,”Bu ilişkide özellik korunamaz. Bu konuyu daha uzun konuşmak istiyoruz” dedi.