Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan sonra Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da dolandırıcılık suçlamasıyla ABD’de tutuklu olarak yargılanan 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Rıza Sarraf’a sahip çıktı.
Bozdağ aynı Erdoğan gibi Sarraf’ı tutuklatan New York Güney Bölge Savcısı Preet Bharara ve davanın hakimi Richard Berman’ın Gülen Cemaati’yle bağlantılı olduğunu savunarak, “Sayın Sarraf bizim vatandaşımız ve anayasa gereği kendisinin her türlü hakkını gözeteceğiz” diye konuştu.
NTV yayınına katılan Bozdağ, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar, Gülen Cemaati’nin ‘Hava Kuvvetleri imamı’ olduğu öne sürülen Adil Öksüz, Sarraf davası, Gülen’in iadesi ve KHK’larla ilgili konuştu.
‘İstanbul’da salon ihtiyacı yok’
Darbe girişiminin ardından 70 bin kişiye yakın kişiyle ilgili işlem yapıldığını ve 32 bin civarında insanın tutuklandığını aktaran Bozdağ, “Yeni tutuklananlar olabileceği gibi, tutuklananlardan adli kontrolle serbest bırakılanlar ya da serbest bırakılanlar olabilir. Yargılamanın nasıl yapılacağı tam olarak belli değil” dedi.
‘Öksüz’ün bırakılması benim de kafamda bir soru’
Bozdağ, darbe girişiminin ertesinde Akıncı Üssü’nde yakalanıp serbest bırakılmasıyla ‘sır olan’ Adil Öksüz hakkında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını da değerlendirdi.
Kılıçdaroğlu’nun Öksüz’ün MİT ajanı olduğuna dair iddiasını reddeden ve bunu ‘akıl karıştırma’ olarak değerlendiren Bozdağ şöyle devam etti: “FETÖ terör örgütünün Türkiye kamuoyuna sunduğu bir propaganda. Onu söyleyen kimse FETÖ tarafından kullanılan bir zavallı. Kılıçdaroğlu’na bu bilgiyi getirenin araştırması gerekir. Ana muhalefet liderleri de dahil herkesin kendisine gelen bilgileri teyit etmesi lazım. Öksüz’ün serbest bırakılması herkes gibi benim de kafamda bir soru. O gün orada bir sivilin bulunması, tutuklanmayla ilgili somut delil açısından kuvvetli bir kanıt. Tutuklamayla ilgili tutanaklarda pek çok ihmal var. Hakimlerde ihmal var, jandarma ve polis tutanaklarında ihmal var. Ayrıca HSYK, jandarma ve polis için suç duyurusunda bulundu. Bununla ilgili İçişleri Bakanlığı gerekli çalışmaları yapacak kasıt varsa cezalandırılacaklar, kasıt yoksa bu kamuoyuyla paylaşılacak.”
’90’lardaki AYM kararları hukuka aykırı’
Cezaevlerinde yaklaşık 1500 infaz koruma memuruna şüphe nedeniyle görevden el çektirildiği bilgisini paylaşan bakan, cezaevlerinin içinde ve dışında gereken tedbirlerin alınacağını belirtti.
Haklarında yapılan adli işlemle ilgili hak ihlali olduğunu düşünen yurttaşların Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yapabileceğini aktaran Bozdağ, CHP’nin AYM’ye taşıdığı kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) ilgili şunları söyledi: “Anayasa, olağanüstü dönemlerde çıkartılan KHK’ların iptali için Anayasa Mahkemesi yolunu kapatıyor. Yasa her konuda Kanun Hükmünde Kararname çıkarmasına izin veriyor ve her türlü itiraz yolunu kapatıyor. CHP, AYM’nin 90’lardaki kararlarını gösteriyor. Ama o dönemki kararlar yasaya aykırı. KHK’larla herhangi bir kanunda değişiklik yapıldıysa o kararların Meclis’te yasalaşması için oylama yapılacaktır.”
‘Gülen’le ilgili bir iki gün içinde yanıt gelecek’
ABD’yle Türkiye arasındaki suçluların iadesi anlaşmasını bir kez daha hatırlatan Bozdağ, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın kendilerine somut deliller gelmeye başladığını aktardığını, iade talebine ilişkin yanıtın bir iki gün içinde verileceğini belirtti.
‘Sarraf’ın hakkını gözeteceğiz’
Sarraf hakkında açılan davayı “Herkes üzerinde düşünmeli” sözleriyle niteleyen Bozdağ, savcı Bharara ve hakim Berman’a elindeki belgelerin Gülen Cemaati tarafından ulaştırıldığını savundu.
Bozdağ şöyle devam etti: “Bir kere Sarraf, Türkiye’den ABD’ye gidiyor, gitti mi götürüldü mü orası belli değil. ABD’ye gidiyor ve orada tutuklanıyor. Orada kefaletle serbest bırakılma talebinde bulunuyor ve reddediliyor. Bizzat baktım Bharara’nın yaptığına baktım. FETÖ, 17-25 Aralık’ta Türkiye’de yapamadığını ABD’de yapmaya çalışıyor. Yargılama metninde Sayın Cumhurbaşkanımız ve Emine Erdoğan hakkında ifadeler var. Yargılanan Sarraf mı, yoksa Sayın Cumhurbaşkanımız mı yoksa Emine Erdoğan mı? Yargılama hukuksuz bir zeminde yürütülüyor. 17-25 Aralık’ın devamı şeklinde yürüyen bir konu. Sayın Başsavcı’ya o belgeler FETÖ tarafından kendisine götürüldü.”
Hakim Berman’ı atayanların FETÖ’yle ilişkisi olduğunu savunan Bozdağ sözlerini şöyle bitirdi: “Türkiye’nin aleyhine yürüyen bu haksız davaya karşı duruşumuzu dile getireceğiz. Şu anda Türkiye, sanık olmadığı için direkt bir müdahale yok ama Sayın Sarraf bizim vatandaşımız ve anayasa gereği kendisinin her türlü hakkını gözeteceğiz.”
Erdoğan: Biden’a Sarraf’ı sordum
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı ABD ziyaretinde Başkan Yardımcısı Joe Biden’a Sarraf’ın durumunu sorduğunu söylemişti.
Erdoğan şunları aktarmıştı: “Biden ile görüşmemizde yargı konusu açıldığında Rıza Sarraf konusunu da gündeme getirdim. ABD Adalet Bakanlığı’nın bu davayı havale ettiği mahkeme de ilginç. Savcı Bharara da hâkim Richard Berman da Türkiye’de daha önce FETÖ tarafından ağırlanmış isimler. Yani Adalet Bakanlığı Sarraf’ı tutup orada FETÖ’nün yedirip içirdiği isimlere teslim ediyor. Biden’a bunları anlattım. ‘Ben bu kadarını bilmiyordum’ dedi.”
‘Bharara, Türkiye’ye gelmedi’
Erdoğan’ın, Türkiye’de ‘FETÖ’ tarafından ağırlandığını öne sürdüğü New York Başsavcısı Preet Bharara’nın sözcüsü James Margolin, Bharara’nın daha önce Türkiye’ye hiç gitmediğini açıklamıştı.
Adil Öksüz muamması: Gözaltında üç ayrı tutanak düzenlenmiş
Adil Öksüz’ün dosyası jandarmada ‘boşaltılmış’: Hakime bilgi iletilmemiş
Kılıçdaroğlu: Adil Öksüz niye serbest bırakıldı, elimizde bilgiler var
Erdoğan, Biden’a ‘suçsuz’ dediği Sarraf’ı sormuş: Tutulmasına müsaade edemeyiz
Savcıdan, ‘redd-i hakim’ isteyen Sarraf’a: Yargıç söylemiş, itiraz etmemiştin