• ROTA
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

KLİMİK aydınlattı: Omicron’a karşı ne yapmalı?

30/12/2021 17:29


Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Omicron’un Türkiye’de de hızlı bir yayılım dönemine geçtiğini, kısa bir süre içerisinde vaka sayılarında keskin bir artış beklendiğini belirtti.

Fotoğraf: AA

Omicron’un neden olduğu hastalık daha hafif seyirli bile olsa çok sayıda kişinin aynı anda hastalanmasına yol açması nedeniyle şimdiye kadar gözlemlenenin ötesinde hastalık yükü ve ölümlere yol açabilecek. En yeni varyant, aşı ya da geçirilmiş enfeksiyonlar yoluyla kazanılmış bağışıklığa karşı büyük ölçüde dirençli. Sağlık çalışanlarının, hafif seyirli de olsa hastalanabilmesi nedeniyle hastanelerde işgücü konusunda da sorun yaşanabileceği düşünülüyor.


KLİMİK, Omicron’un Türkiye dahil pek çok ülkede daha önce görülmemiş bir hızla yayıldığını ve vaka sayılarının şimdiye kadar görülenlerin çok üstüne çıktığını belirtti ve şu uyarılarda bulunuldu:

“Bu nedenle aşılı ya da geçirmiş kişilerde daha fazla semptomatik infeksiyona yol açıyor. Ancak hatırlatma dozları yapılanlarda yüzde 80’ler civarında aşı etkinliği sağlanabilmektedir.

Geçirmiş kişilerde ve aşılılarda klinik açıdan daha hafif seyirli bir hastalığa neden olmaktadır. Omicron varyantının yaratması beklenen sorunlar ve bunları önleyebilmek için alınabilecek önlemleri içeren, daha önce de duyurduğumuz bilimsel temeli olan uyarı ve önerilerimizi yinelemek istiyoruz:

Covid-19 aşılamaları konusunda son bir yılda elde edilen bilimsel veriler, salgının tek başına aşılarla kontrol altına alınmasının mümkün olmadığını ve hızlı yapılan aşılamalara ek olarak maske kullanımı, sosyal mesafe kuralına uyulması, kalabalıkların azaltılması, havalandırmanın sağlanması gibi ilaç dışı önlemlerin alınmasının zorunlu olduğunu açıkça göstermiştir. 

Bu durum, önceki varyantlardan çok daha bulaşıcı olan Omicron için de geçerlidir ve ek dozları yapılsa bile salgının kontrol altında tutulabilmesinde aşılamanın tek başına yeterli olmayacağı, hareketliliği azaltıcı önlemlere de acilen gereksinim olduğu bilinmektedir.  Bu nedenle toplum önümüzdeki tehdit karşısında şeffaf bir şekilde bilgilendirilmeli ve bütün olanaklar seferber edilerek önlemler planlı bir şekilde devreye sokulmalıdır. Omicron dalgası sırasında yüz yüze eğitimin ve kritik hizmetlerin kesintiye uğramaması, olası ekonomik ve sosyal zararları olabildiğince düşük düzeyde tutabilmek için bu önlemler ve zamanlaması kritik önem taşımaktadır.”

‘Tam aşılı az sayıda kişiyle kutlama yapın‘

Toplumda Omicron’un yayılımını azaltabilmek, hastalığın ölüm ve hastane yatışı gibi olumsuz etkilerini en düşük seviyelerde tutabilmek için yeni yıl nedeniyle yapılacak tüm kalabalık kutlamaların iptal edilmesi çağrısının yapıldığı açıklamada, şöyle devam edildi: “Ev halkıyla yapılan veya en fazla bir-iki tam aşılı kişinin (tercihen aynı evde yaşayan) davet edildiği küçük kutlamalar tercih edilmelidir. Kutlamalar mümkün olduğunca kısa tutulmalı ve ortamın havalandırılmasına özen gösterilmelidir. Ev dışında yapılacak kutlamalarda, sayı mekanların kapasitesine uygun şekilde sınırlandırılmalı, maske kullanımı zorunlu olmalı, ayakta müşteri kabul edilmemelidir. Mekanın havalandırılması sağlanmalı ve hizmet süresi kısaltılmalıdır.”

Açıklamada enfeksiyon kontrolü için ayrıca şu uyarılar yapıldı:

“Özellikle aşı tereddüdü yaşayan kişileri hedefleyen, çok daha etkili aşı kampanyaları düzenleyerek aşılanmamış kişilerin hızla aşılanmaları, birincil aşılanma takvimini tamamlamış kişilerin de hatırlatma dozlarını hızla olmaları sağlanmalıdır.

Korunmasız halde olan çocuk ve gençlerin aşılanmaları öncelikle teşvik edilmelidir,

Uygun aşılar sağlanarak, pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de 5-11 yaş grubuna aşı seçeneği sunulmalıdır.

Özellikle okul, bakım kurumları, hapishane, kışlalar gibi ortamlardaki kişilere (duyarlı gruplara) yönelik test kapasitesinin artırılarak vakaların zamanında tanımlanması sağlanmalı ve gerekli izolasyon önlemlerinin alınmasında gecikmeler engellenmelidir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün de belirttiği gibi, pandemi koşullarında okulların açık tutulması en önemli önceliklerden biri olmalı ve bunun sağlanması için önlemler güçlendirilerek, daha etkili şekilde uygulanmalıdır. Çocukların sosyal ve fiziksel gelişimlerinde yarattığı derin hasarlar nedeniyle okul kapatma, ancak en son önlem olarak düşünülmelidir.

 İzolasyon ve temaslı takibi sıkı bir şekilde kontrol edilmelidir.”

Büyük katılımlı toplantılar için test istenmeli.”

Ayrıca toplumsal hareketliliği azaltmak için önerilerde bulunuldu:

“Büyük katılımlı toplantılar ya ertelenmeli ya da toplantıya katılacak olan kişilere aşılanma durumundan bağımsız olarak toplantı öncesindeki 48 saat içinde negatif PCR testi sonucu veya toplantı günü negatif hızlı antijen testi sonucu zorunluluğu getirilmelidir.

Spor müsabakalarına sınırlı sayıda seyirci negatif test sonucu göstermek zorunluluğuyla kabul edilmelidir.

Evden çalışma seçeneği teşvik edilmelidir.

Vatandaşlar gereksiz seyahat ve ziyaretlerden, kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunmaktan kaçınmaları konusunda uyarılmalıdır.

Yürürlükte olan önlemlerin uygulanması daha yakından takip ve kontrol edilmeli, toplu taşıma ve kapalı ortamlarda uygun şekilde maske kullanımı mutlaka sağlanmalıdır,

Toplu taşıma yükünü azaltacak önlemler planlanmalı; mesai saatlerinde kurumlar arasında kaydırmalar yapılarak sabah ve akşam saatlerindeki yoğunluk azaltılmalı, yoğun saatlerde ek seferler ve ek vagonlar ile araçlardaki kalabalık azaltılmalı, toplu taşıma araçlarının havalandırılması (toplu taşımada kullanılan araçların trafiğin akışının durduğu dönemlerde kapılarının zaman zaman açılarak araçların havasının değiştirilmesi gibi önlemlerle) sağlanmalıdır.

 Omicron varyantının rutin olarak taranmasına yönelik PCR testleri yaygınlaştırılmalı ve tüm laboratuvarlar için temin edilebilir kılınmalıdır.

Test ve tanı kapasitesinin yetersiz kalmaması için gerekli önlemler alınmalıdır: Tüm dünyada test gereksinimin çok artması ihtimaline karşı gerekli olan kit ve sarf malzemelerinin temininde karşılaşılabilecek darboğazlara karşı gerekli lojistik önlemler planlanmalıdır.

Sınır kapılarında girişlerde yolculuk öncesi son 24 saat içerisinde yapılmış PCR testi zorunluluğu getirilmelidir.

Artan olgu sayıları, izolasyon ve karantina uygulamaları nedeniyle kritik hizmetlerde (sağlık, güvenlik, arama-kurtarma, yangın söndürme vb.) iş gücü kaybı yaşanmaması için gereken önlemler alınmalıdır.

Yurt dışından dönenlere üç gün karantina uygulanmalı

Yurt dışı seyahatlerden dönenlerin ilk üç gün karantinada kalmaları ve karantinanın üçüncü gününde alınacak PCR örneğinin negatif olması koşuluyla kaldırılması sağlanmalıdır.

Omicron varyantının toplumdaki yayılım hızı yakından izlenmeli, enfeksiyon sıklığına göre belirlenecek gerekli ek kısıtlama önlemlerinin zamanında alınması ve uygulanması sağlanmalıdır.

Nezle veya diğer üst solunum yolu infeksiyonu semptomları olan kişilerin mümkün olan her durumda Covid-19 için test yaptırmaları, test yaptıramazlarsa bile işe veya okula gitmemeleri ve izinli sayılarak en az brş gün evde kalabilmeleri sağlanmalı, bu konuda gerekecek idari düzenlemeler hızla gerçekleştirilmelidir.

Grip ve diğer solunum yolu infeksiyonlarında son haftalarda hem ülkemizde hem de dünyada görülen artışın da bu önlemlerin bazılarıyla azaltılabileceği akılda tutulmalıdır.

Omicron varyantının ülkemizde görülen vakalar içindeki oranının artmaya başlamasıyla birlikte vaka sayılarında ortaya çıkan artış, grip ve diğer solunum yolu infeksiyonlarındaki artışla birlikte değerlendirildiğinde, sağlık sisteminin tükenmemesi, çok sayıda ölüm gözlenmemesi için toplumun ve bütün kurum ve kuruluşların olabilecek en kötü senaryoya göre hazırlıklarını bir an önce tamamlamaları sağlanmalıdır.”

‘Bunalmak, akıl dışı davranışların gerekçesi olmamalı‘

KLİMİK Başkanı Serap Şimşek Yavuz da Twitter hesabından şunları kaydetti: “Omicron tsunamisi İstanbul’dan başladı,acillerde vaka sayıları çok arttı,aşısızlar ölmemek, aşılılar dahil herkes de hastalığın toplumda yayılmasını engellemek, böylece okulların açık kalabilmesi vb. için bu önlemleri almalı. Bunalmak, akıl dışı davranışların gerekçesi olmamalı.”

Omikron tsunamisi İstanbul'dan başladı,acillerde vaka sayıları çok arttı,aşısızlar ölmemek, aşılılar dahil herkes de hastalığın toplumda yayılmasını engellemek, böylece okulların açık kalabilmesi vb için bu 👇önlemleri almalı.Bunalmak, akıl dışı davranışların gerekçesi olmamalı. https://t.co/ne2sAioJ4g

— Serap Şimşek Yavuz (@serapsimsekyvz) December 30, 2021

Bakan Koca: Omicron’un hızlı bulaşıcılığı tedbirlerde değişikliğe sebep olmamakta

Prof. Ceyhan’dan Omicron’a karşı dört öneri

Prof. Erbaydar: Omicron hızlandı yılbaşı planlarınızı gözden geçirin

Koca: Kalabalık illerdeki yeni vakaların yüzde 10’undan fazlası Omicron kaynaklı

Omicron ve Delta yayılmaya devam ediyor

Araştırma: Omicron nedeniyle hastaneye kaldırılma riski Delta’ya göre daha az

Araştırma Omicron’da ağır hastalık riskinin az olduğuna işaret etti; doktorlar uyardı

Bilim kurulu üyesinden Omicron uyarısı: Dalga değil tsunamiye yol açacak

Araştırma: Omicron salgının sonu olabilir

Filed Under: Aktüel

SON HABERLER

Koca, Konya’daki cinayete tepki gösteren Kılıçdaroğlu’nu hedef aldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Konya'da bir doktorun vurularak öldürülmesine … Devamı...

Türkiye’den Almanya’ya gelecek işçiler için özel izin çıktı

Almanya’da Federal Çalışma Ajansı, havalimanlarında yaşanan personel … Devamı...

Psikiyatri uzmanı Başar, evinin önünde saldırıya uğradı

Şiddet sağlık kuruluşlarından çıktı, evlere kadar uzandı. Türk Psikiyatri … Devamı...

Basın örgütleri: Basın Ahlak Esasları sansür sopası

Basın örgütleri, Basın İlan Kurumu'nun 'sansür yasası'na hazırlık olarak … Devamı...

Hürriyet’ten çıkarılan gazetecilerin tazminat ve işe iade kararları kesinleşti

Hürriyet'ten sendikalaştıkları için işten atılan gazetecilerin Demirören … Devamı...

Erdoğan, Dodurga’dan kopamıyor: Anadolu irfanının bir göstergesi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "Geçtiğimiz hafta yapılan Çankırı Dodurga … Devamı...

Kripto kredi firması Voyager Digital iflas başvurusunda bulundu

ABD merkezli kripto para aracı kurumu Voyager Digital, iflas başvurusunda … Devamı...

DSÖ: Son iki haftada Covid-19 vaka artış oranı yüzde 30

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son iki haftada dünya genelinde Covid-19 vaka … Devamı...

RTÜK’ten görevi başında öldürülen doktorla ilgili haberlere yayın yasağı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Dr. Ekrem Karakaya’nın Konya’da görev … Devamı...

Kılıçdaroğlu, ‘beşli çete’ mesajıyla ‘tuzağı’ bozmak istemiş

ALTAN SANCAR [email protected] @altansancarr CHP Genel … Devamı...

Yerli otomobilin fiyatı 1 milyon liradan ‘açıldı’
Yılbaşında İstanbul’a trafik düzenlemesi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1710 gündür hapiste

YAZARLAR

Dört yaşındaki Afgan çocuğun bir ismi de vardı…

Murat Sevinç

Oyun büyük yeğen

Bahadır Kaynak

Neden bu kadar öfkeliyiz?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sedat Peker meselesi ve içine düştüğümüz sefalet

Levent Gültekin

Türkiye demokrasisinde siyasetçilerin halktan uzaklaşmaması mümkün mü?

Murat Sevinç

AKP neden oy kaybediyor?

İhsan Dağı

Cüneyt Arkın’ın ardından: Baş ucundaki ekmeğe bakarak uyumak

Azime Acar

GÜNÜN 11’İ

Kaan Sezyum: Geleceğe yolculuk

Elçin Poyrazlar: Otokrat rejimler göç taşeronlarının en güçlü adayları

Deniz Zeyrek: Seçimleri kim kazanır? Boş Tencere Partisi

Esfender Korkmaz: Patlayan ihracat değil, dış ticaret açığı

Mehmet Açar: NBA kadar sokak basketboluna da güzelleme yapan bir film ‘Hustle’…

Şeref Oğuz: Enflasyon seçim sonrasında zirve yapar

Oğuz Demir: Bahsettikleri küresel enflasyon yüzde 10-15 bandında

Bahadır Özgür: 20,6 milyar liralık vurgunun paravan ağı

İbrahim Kahveci: Geçmişten tek fark iktidarın yıkımı başarı olarak satması

Zeki Gül: SGK, hekimin yazdığı ilaçları değil, en ucuzunu karşılıyor

Barış Pehlivan: Erdoğan, İstanbul’a Adil Karaismailoğlu’nu düşünüyor

‘Friends’in yaratıcısı kendisiyle hesaplaşmaya devam ediyor: ‘Chandler’ın babasına’ baba dememeliydik

Mevsimlik işçinin tülbentle yaptığı mesai başladı

‘Stranger Things’ yıldızı uygulamadan tanıştığı eşi Lily Allen’a aşık olduğu anı anlattı

Aşırı doz D vitamini hastanelik etti

Mavi yüzgeçli orkinoslara ‘çipli’ takip

Sahnede bayılan Carlos Santana hastaneye kaldırıldı

Kütüphaneden aldığı kitabı 46 yıl gecikmeli iade etti

Trafo merkezine giren yılan 10 bin hanenin elektriğini kesti

Sarıyer’deki balıkçıda sergilenen amforalara el kondu

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • E-mail
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi