ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye’ye F-16 satmak için ABD Kongresi’den onay istedi.

The Wall Street Journal’ın ABD’li yetkililere dayandırdığı habere göre Türkiye’ye F-16 savaş uçağı filosu için gelişmiş silah ve diğer teçhizatların satışına dair anlaşma, ABD Kongresi’nin onayına sunuldu.
Anlaşmanın Türkiye’ye kırk yeni F-16 satmaya yönelik ayrı bir teklif için Kongre’nin nabzını ölçmeyi amaçladığı söyleniyor.
Ne olmuştu?
Türkiye 100’den fazla F-35 savaş uçağı sipariş etmiş, ancak Rus yapımı S-400 füzelerini satın almasının ardından programdaki pozisyonu askıya alınmıştı.
Bunun üzerine Türkiye, F-35’ler için harcanan 1,4 milyar dolarlık bütçeyle mevcut savaş uçakları için modernizasyon kiti ve yeni F-16’lar satın almayı talep etmişti. Bunun üzerine Türkiye’nin önerdiği F-16 paketinin yaklaşık 7 milyar dolar tuttuğu açıklanmıştı.
ABD Kongresi’nin 11 üyesi Başkan Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a mektup yazarak Türkiye’nin F-16 talebinin reddedilmesini istemişti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mart sonunda F-16’ların modernizasyonu ve yeni uçak alımları için ABD ile görüşmelerde olumlu sinyaller aldıklarını, süreç bu şekilde devam ederse Türkiye’nin hızla yeni F-16’lar alabileceğini ve modernizasyona başlayabileceğini açıklamıştı.
Ayrıca Biden’ın bu konuyla ilgili olumlu yaklaşımını ABD Kongresi’ne sunacağına dair kendisine bilgi verdiğini açıklamıştı.