526 akademisyen, yazar ve sanatçı kanun hükmünde kararnameyle (KHK) ihraç edilen araştırma görevlisi Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça için hükümete ‘talepleri karşılama’ çağrısı yaptı.

Aralarında Ahmet Telli, Burhan Sönmez, Meltem Gürle ve Esra Mungan’ın yanı sıra Etienne Balibar ve Susan Buck-Morss gibi uluslararası isimlerin de bulunduğu 526 kişi, bildiride, “Nuriye Gülmen ve Semih Özakça kendi iradeleriyle 69 gündür süresiz açlık grevini devam ettiriyorlar. AKP hükümeti ‘İşimi geri istiyorum’ gibi dünyanın en haklı talebine kulaklarını kapamış görünüyor” dedi.
‘Hayati tehlikeleri ortadan kaldırılmalı’
Bildiride hükümetten OHAL ve KHK uygulamalarına son vermesi talep edildi: “Derhal hukukun ve demokratik kuralların hayata geçirildiği bir ortam kurulmalıdır. Birçok insanın hayatının mahvedilmesinde payı olan OHAL/KHK uygulamaları tarihe kara bir leke olarak geçecektir. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın ‘İşimi geri istiyorum’ haklı talebi derhal karşılanmalı ve hayati tehlikeleri ortadan kaldırılmalıdır.”
‘Kazanımınızı kutlamaya hazırız’
OHAL ve KHK’lara karşı bütün demokratik eylemlerin meşru olduğu kaydedilen bildiride, Gülmen ve Özakça’ya hitaben şöyle dendi: “Açlık grevini, bugün bitirseniz dahi sizin KAZANDIĞINIZ, kamuoyu vicdanına doğrudan etki ettiğiniz, hem Türkiye’de hem de uluslararası düzeyde sesinizi ve soluğunuzu duyurduğunuz ve açlığınızı paylaşacak insanlara ulaştığınız açıktır. KAZANDIĞINIZ o kadar alenidir ki; açlık grevini, bugün bitirseniz dahi kazanımınızı davul-zurnayla kutlamaya ve 189 günlük direnişinize ortak olmaya hazırız!”
69 gündür açlık grevindeler
Gülmen, ‘FETÖ’ iddiasıyla açılan soruşturma gerekçesiyle Selçuk Üniversitesi’ndeki görevinden uzaklaştırılmış, 6 Ocak’ta yayınlanan 679 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle ihraç edilmişti.
Özakça da Mardin Mazıdağı Cumhuriyet İlkokulu’ndaki sınıf öğretmenliği görevinden 675 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle ihraç edilmişti.
İki eğitimci Yüksel Caddesi’nde 120 günlük direnişin ardından açlık grevine başlamıştı.