Uluslararası Göç Örgütü, Türkiye’den Yunan adalarına geçiş yapan mültecilerin sayısında son üç günde yükseliş görüldüğünü açıkladı.

Fotoğraf: Reuters
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün mülteci anlaşmasının işe yaradığını ve düzensiz geçiş yapanların sayısında kayda değer bir gerileme gözüktüğünü açıklamıştı.
Örgüt Yunan adalarına günde ortalama 150 insanın ulaştığını açıkladı. Bu bir ay önceki ortalamanın gerisinde olsa da, örgüte göre rakamlardaki artış Avrupa Birliği ile Türkiye arasında varılan mülteci anlaşmasının devreye girmesinden sonra gözlenmesi bakımından önemli.
IOM sözcüsü Joel Millman Cenova’da yaptığı basın açıklamasında “Bu ay içinde zaman zaman sıfırı bulan Yunan adalarına erişenlerin sayısı yavaş yavaş yeniden artmaya başladı. Havadan olabilir, herhangi başka bir şeyden olabilir, insan kaçakçılarının giderek daha yaratıcı olmasından da olabilir. Sebep Türkiye’de halen çok fazla talep olması da olabilir. Oradaki insanlar şimdiden Türkiye’de aylar geçirdi. Halen geçiş için istek ve araçlar var, insan kaçakçıları da bu talebi karşılayacaktır” dedi.
Yeni tehlike Akdeniz rotaları
Özellikle Sahra altı Afrika’dan artan sayıda mültecinin Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşacakları tehlikeli rotalara yöneldiğine dair işaretler bulunduğunu da söyleyen Millman, Nijerya, Nijer, Kamerun ve Çad’daki üç milyondan fazla insanın Boko Haram’ın uyguladığı şiddetten dolayı yerlerinden olduğunu anımsattı.
Sadece bu yılım başından beri 180 binden fazla insanın deniz yoluyla Avrupa’ya ulaştığı tahmin ediliyor. Bunların 154 bininden fazlası Yunanistan’a varmayı başardı, en az 1.232’si ise bu tehlikeli yolda hayatını kaybetti.
Geçtiğimiz günlerde Libya’dan İtalya’ya ulaşmaya çalışırken batan bir gemide hayatını kaybeden 500 kadar mültecinin çoğunluğu da Afrika ülkelerinden geliyordu. Faicadan ancak 41 kişi kurtulabildi. Kurtulanlardan birinin Reuters’de yer alan tanıklığı, daha fazla insan kurtulabilecekken, insan tacirlerinin diğerlerine yardım etmemeleri ve bölgeden ayrılmaları için kendilerini tehdit ettikleri yönünde.
Yılın ilk üç ayında, her ay ortalama 1.500 mülteci deniz yoluyla Avrupa’ya ulaştı.
Çipras: Türkiye’nin talepleri NATO gemilerini engelliyor
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da, Türkiye’nin taleplerinin Ege Denizi’nde Avrupa’ya mülteci taşıyan insan kaçakçılarını engelleme görevini yürüten NATO gemileri için sorun yarattığını söyledi.
Çipras, engellerin arasında bölgeye tam operasyon erişimi verilmemesinin de olduğunu kaydetti ve “NATO görevinin, sorunun çözümüne katkı sağlaması için Yunanistan tüm çabayı sarf edecek. Maalesef engellerin Türkiye’nin tek taraflı talepleri ve pozisyonundan kaynaklandığı net. Bu talep ve pozisyonlar bizim hava sahamızı ihlal sayısındaki artışla da ifade ediliyor” dedi.