• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKYapı Kredi Step

Mülteci anlaşmasının gerçek yüzü: Türkiye Pakistanlıları geri gönderecek

08/04/2016 11:33

Türkiye’deki Pakistanlıların geri iadesi için iki ülke arasında 2010’da imzalanan geri kabul anlaşması TBMM’de dün gece kabul edildi.

Activists who tried to prevent a Turkish-flagged passenger boat carrying migrants to be returned to Turkey from leaving the port of Mytilene, are seen on a Greek Coast Guard speedboat on the Greek island of Lesbos, April 8, 2016. REUTERS/Giorgos Moutafis

Bu sabah saatlerinde İzmir Dikili’ye getirilen Pakistanlı mülteciler. Fotoğraflar: Reuters/Giorgos Moutafis


Avrupa Birliği ile imzalanan mülteci anlaşması, Türkiye’nin 20 Mart itibariyle düzensiz yollar üzerinden Yunanistan’a giriş yapan, ancak iltica başvurusu yapmayan ya da başvuruları reddedilen mültecileri geri almasını öngörüyordu. AB ise Türkiye’nin kayıt altına aldığı her bir mülteciyi karşılık, bir yasal Suriyeli mülteci kabul edecekti.

Ancak geçtiğimiz yaz aylarından beri Avrupa kapılarını zorlayan mültecilerin büyük kısmı Suriye’den değil. Afganistan, Pakistan, Bangladeş ve Afrika ülkelerinden gelen mülteciler Avrupa’nın mülteci kabul şartlarına uymuyor. Avrupa bu insanları ‘ekonomik göçmen’ olarak tanımlıyor ve Suriye’deki savaşı bahane ederek Avrupa’ya girmeye çalıştıklarını savunuyor. Bütün varlıklarını harcayarak ve ciddi riskler alarak binlerce kilometre yol gelen mültecilerin ülkelerine geri gönderildiklerinde başlarına ne geleceğini kestirebilmek güç.

A migrant (C) is escorted by an officer from European Union border agency Frontex as he boards a Turkish-flagged passenger boat, to be returned to Turkey, on the Greek island of Lesbos, April 8, 2016. REUTERS/Giorgos Moutafis

Yunanistan’ın Midilli adasından geri gönderilen mültecilerin her birine bir sınır görevlisi eşlik etti.

Geçtiğimiz pazartesi günü Yunanistan’dan 202 kişilik ilk mülteci grubu Türkiye’ye iade edilmişti. Yunanistan bu sabah saatleri itibariyle 45 kişilik ikinci mülteci grubunu da Dikili limanına gönderdi. Bu 45 kişinin tamamı Pakistanlı.

Mülteciler Yunanistan’a razı, yeter ki Türkiye’ye gönderilmesinler

Diğer yandan geri kabul süreci beklendiği gibi devam etmiyor, çünkü Yunanistan’a ulaşan mültecilerin çoğu, asıl hedefleri olan İngiltere, Almanya gibi Batı Avrupa ülkelerinden vazgeçerek geçtiğimiz günlerde toplu halde Yunanistan’a iltica başvurusunda bulundu. Bu durumda başvuruları incelenip kesin olarak reddedilmedikleri sürece iadeleri mümkün değil.

An activist (R) who tried to prevent a Turkish-flagged passenger boat carrying migrants to be returned to Turkey from leaving the port of Mytilene, is detained by a Greek Coast Guard officer on the Greek island of Lesbos, April 8, 2016. REUTERS/Giorgos Moutafis

Mültecilerin geri gönderilmelerini protesto eden bir aktivist, Yunan Sahil Güvenliği tarafından gözaltına alındı.

Türkiye anlaşmaya imza atması karşılığı sıkı bir ‘pazarlık’ yürütmüş, AB’den 6 milyar dolara varan mali yardım, erken vize serbestisi ve AB üyelik görüşmelerinde ilerleme sözü koparmıştı. Türkiye’nin Suriyeli mültecileri zorla ve yasadışı yollarla ülkelerine geri gönderdiğine dair iddialar ise kesin bir dille reddedilmişti. Ancak Suriyeli mültecilerin savaş şartlarından kaynaklı ‘özel durumu’ bir yana, yeni gelişme Pakistanlıların ülkelerine geri gönderilmesini hukuki güvence altına alıyor.

Sınır dışı işlemini Avrupa yerine Türkiye yapacak

A Turkish-flagged passenger boat carrying migrants to be returned to Turkey leaves the port of Mytilene on the Greek island of Lesbos

TBMM Genel Kurulu’nda dün gece kabul edilen tasarının gerekçesinde Türkiye’nin önemli ölçüde yasadışı göçe maruz kaldığı ve bu göçmenler arasında Pakistanlıların da olduğu belirtildi. Gerekçede 1995-2010 arasında Türkiye’de yasadışı konumda yakalanan Pakistan vatandaşlarının sayısının 80 bini aştığı ifade edilirken, 2010 sonrası için rakam verilmedi.

Ancak aslında mevcut durumda Yunanistan’dan geri gönderilen Pakistanlıların hedeflediği ülke Türkiye değil, Türkiye’ye gelmek konusunda istekli de değiller. Nitekim gerekçede de ‘ekonomik ve siyasi açıdan istikrarsız ülkelerin vatandaşlarının, Türkiye’yi AB ülkelerine geçişte güzergah olarak kullanmaya çalıştığı’ belirtildi.

Pakistanlılar bu yasaya göre deport edildiklerinde, Avrupa Birliği kendi yasaları, değerleri ve kamuoyu açısından ‘yanlış olan’ sınır dışı işlemini Türkiye’ye yüklemiş olacak.

Maraşlılar, itirazlarını anlattı: Aleviler mültecilerden değil, IŞİD’den korkuyor

Mülteciler direnişte: Türkiye’ye hayır!

Almanya’da sığınmacı yurtlarına yapılan ırkçı saldırıların sayısı 268’e ulaştı

Dışişleri, Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri gönderildiğini yalanladı

Af Örgütü’nden yeni suçlama: Türkiye Suriyeli mültecileri savaş bölgesine geri yolluyor

Mülteci anlaşması ateş altında: Uygulama zor, kurallar net değil, BM karşı

AB-Türkiye anlaşması: Yunanistan’daki sığınmacılar 4 Nisan’dan itibaren geri kabul edilecek

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Gazze için ateşkes kararına ABD vetosu

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Gazze’de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti.

Savcılıktan Somali cumhurbaşkanının oğlu hakkında açıklama

İstanbul Savcılığı’ndan motokurye Yunus Emre Göçer’e çarparak ölümüne neden olan ve ülkeden kaçan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’a ilişkin açıklama geldi.

Bakanlıktan Ender Saraç’ın oğluna psikososyal destek ve yayın yasağı talebi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan, oğlunu istismar etmekle suçlanan diyetisyen ve beslenme uzmanı Ender Saraç’a ilişkin açıklama geldi.

AB Komisyonu Yunan adalarına bir haftalık vizeyi onayladı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun ‘Türk turistlere Yunan adalarında bir hafta vize’ uygulamasını onayladığı bildirildi.

Singapur’a PISA’da başarıyı getiren özgün matematik öğretim sistemi nasıl işliyor?

Singapur, 2022 PISA testlerinde 15 yaşındaki öğrenciler arasında en başarılı sonuçları elde etti. Peki bu başarıyı getiren özgün öğretim sistemi nasıl işliyor?

KCK’dan ABD’ye arabuluculuk çağrısı: İki tarafı diyalog masasında buluştursun
‘Peşin hükümlü’ tarihi eser soruşturması: Rusya’nın amacı ‘siyasi’

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 229 gündür hapiste

YAZARLAR

Kurtuluş son durakta bir tuhaf dörtlü: Minik, Mafya, Kamil Koç ve ben

Behzat Şahin

Kamusal entelektüel, akademi ve elitizm üzerine birkaç satır…

Murat Sevinç

Medeniyetler çatışması, Batı karşıtlığı ve İslamcılığın yeniden inşası

İhsan Dağı

Çok özel bir halk mıyız, neler oluyor, ne yaşıyoruz?

Murat Sevinç

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu… Sandığınız gibi değil

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Kissinger’ın arkasından

Bahadır Kaynak

Alıntıya hakkını ver, çöp-sözlerle doldurma

Mustafa Dağıstanlı

GÜNÜN 11’İ

Gözde Bedeloğlu: Eğitimde yokuş aşağı

Alaattin Aktaş: Zamlardan hükümet sorumlu

Şeref Oğuz: Uymayacaksan neden anayasa üretirsin?

Esfender Korkmaz: Ekonomide üç maymun

İsmail Saymaz: Ece Ronay kurşunları Ayhan Bora Kaplan’a uzanıyor

Murat Muratoğlu: Rezervin 54 milyar dolar ekside olduğunu söyleyecekler mi?

Emre Kongar: İktidar, milli eğitimi tarikatlara ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na havala etmiş durumda

Ali Sirmen: Şimdilik AKP avantajlı görünüyor

Zülal Kalkandelen: Sanki Filistin’deki katliamların sorumlusu Ecem Erkek’miş gibi

Fatih Altaylı: Galatasaray’ın düşmana ihtiyacı yok, o da içinde

Yusuf Karadaş: Putin’in ‘sürpriz’ ziyareti

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×