Kahramanmaraş’ta 24 Alevi köyünün bulunduğu Sivricehöyük mevkine Suriyeliler için konteyner kent yapılmasına Aleviler tepki gösterdi. Aleviler mültecilere karşı olmadıklarını, ancak olası mezhepsel çatışmanın güvenliklerini tehlikeye atacağını söylüyor.
Cumhuriyet tarihinin en büyük Alevi katliamının yaşandığı Maraş’ta, 1978’te yedi gün süren olaylar sırasında 105 Alevi öldürüldü. Yüzlerce dükkan yakıldı, Aleviler göçe mecbur bırakıldı. Bölgede o günün anıları hala diri ve mültecilerin yerleştirilmesi için neden Maraş’ın seçildiği merak konusu. Yeni bir mezhep çatışması hem Alevi hem de Sünnileri ürküten temel neden.
Geçtiğimiz günlerde konuyu gündeme taşıyan ve kamp önünde eylem yapan Alevilere jandarma gazla saldırmıştı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çıkan tartışmayı savuşturmak için ‘yeni kamp yapılmadığını, mevcut kampın konteyner kente çevrildiğini’ söylemişti.
Dulkadiroğlu ilçesine bağlı mevkide yapılacak konteyner kent 27 bin kişi kapasiteli olacak.
Hürrriyet gazetesinden İdris Emen’in görüştüğü Sivricehöyük Köyü Muhtarı Mehmet Caner, itirazlarının nedenini şöyle anlattı: “Biz Suriyeli mültecilere karşı değiliz. Hatta köyümüzde bir Suriyeli aile yaşıyor. Ancak çoğu mülteci Suriye’de yaşanan iç savaştan Alevileri sorumlu tutuyor. Mezhepsel çatışmalar yaşanabilir. Kampa daha sonraları IŞİD, Nusra benzeri örgütlere bağlı kişiler yerleşirse ne olacak? O zaman ne güvenliğimiz ne huzurumuz kalır. Buradaki 24 Alevi köyünün nüfusu 6 bin civarında. 27 bin nüfusluk bir kamp kurulursa asıl biz kendimizi kampta hissederiz. IŞİD’liler yerleşirse can güvenliğimiz kalmaz.”
Köylüler bu kaygılarını yetkililerle paylaşmış, ancak kendilerine kamp için 16 farklı noktada keşif yapıldığı, en uygun yerin burası olduğu söylenmiş. ‘Neden 16 bölge içerisinde Alevilerin yoğun yaşadığı bir bölgede kamp kurulduğu’ köylülerin cevabını aradığı sorduğu sorulardan biri.
Kampın amacı ucuz işgücü
Kamp inşaatının durdurulması için 24 Mart’ta çadır kurduklarını, jandarma tarafından yapılan müdahale sonucu çadırlarının kaldırıldığını ve bu nedenle cemevinde nöbet tuttuklarını söyleyen Sivricehöyük sakinlerinden Hasan Yıldız ise “Suriyelilere karşıymışız gibi bir algı oluşturuldu. Oysa biz Suriyelilere elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız. Biz sadece huzurumuzun kaçmasını istemiyoruz” dedi.
Yıldız’a göre, kampın yakınında ikinci bir organize sanayi bölgesi kurulacak ve asıl amaç burası için ucuz işgücü temin etmek.
Sünni köyleri de karşı
Alevi Kültür Derneği Maraş Şube Başkanı İbrahim İnçoğlu ise, ilde Alevi ve Sünnilerin barış içinde yaşamayı öğrendiğini, bunu tehdit edecek faaliyetlerden kaçınılması gerektiğini söyledi: “Mültecilere karşı değiliz. IŞİD ve El Nusra militanlarının kampa sızıp bölgedeki Alevilere zarar vermesinden korkuyoruz.”
Kampa Sünni köylerinde yaşayanlar da karşı. Nitekim köy sakinlerinden Halil İbrahim Tara “Kamp kurulması planlanan bölge yedi köyün merası. Ekonomik sıkıntılar çıkacak” derken Yeniyurt sakinlerinden Hasan Taramış ise “Alevi, Sünni yıllardır huzur içinde yaşıyoruz. Ufak bir provokasyonla huzurumuz kaçabilir” diye konuştu.