NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ile AB arasında varılan mülteci anlaşmasından bu yana, Ege Denizi üzerinde geçişlerde ciddi bir azalma olduğunu, ancak insan tacirlerinin ivedilikle rotaları değiştirebileceğini belirterek yetkililerin güvenlik önlemlerini azaltmakta acele etmemesini istedi.
Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte açıklama yapan Stoltenberg, “NATO’nun eriştiği bilgilere göre, Türkiye insan kaçakçılarına karşı harekete geçmiş durumda. Diğer uluslararası organizasyonlardan gelen rakamlar da Ege’den kaçak geçişlerin önemli oranda azaldığını teyit ediyor. Bu ortak çabalarımızın sonuç verdiğini gösteriyor. Ancak esnek kalmalıyız çünkü insan kaçakçıları her an rotalarını değiştirebilirler” dedi.
NATO’nun Ege’deki mevcut donanması, mülteci geçişinin ana hattı konumundaki denizde Türkiye’den Yunan adalarına kaçak geçişi durdurmak için destek veriyordu.
Stoltenberg mültecilerin halen Avrupa’ya geçmeye çalıştıklarını vurgulayarak, NATO ve partnerleri bölgeden erken çekilirlerse rakamların yeniden yükselebileceği uyarısında bulundu.
Suriye sorununu çözelim çünkü mülteciler…
Stoltenberg said, mülteci krizinin Suriye’de acil bir barışçıl çözüme duyulan ihtiyaca işaret ettiğini, ‘kırılgan’ da olsa ateşkesin en iyi yol olduğunu belirterek, Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a verdiği askeri desteği de eleştirdi ve “Kısmı geri çekilmeye rağmen, Rusya’nın halen Suriye’de Esad rejimine destek vermek için ciddi bir varlık gösterdiğini görüyoruz” dedi.
Avrupa Birliği ile imzalanan mülteci anlaşması, Türkiye’nin 20 Mart itibariyle düzensiz yollar üzerinden Yunanistan’a giriş yapan, ancak iltica başvurusu yapmayan ya da başvuruları reddedilen mültecileri geri almasını öngörüyor. AB Türkiye’nin kayıt altına aldığı her bir mülteciyi karşılık, bir yasal Suriyeli mülteci kabul etmeyi vaat etti.
Türkiye anlaşmaya imza atması karşılığı sıkı bir ‘pazarlık’ yürütmüş, AB’den 6 milyar dolara varan mali yardım, erken vize serbestisi ve AB üyelik görüşmelerinde ilerleme sözü koparmıştı. Türkiye’nin Suriyeli mültecileri zorla ve yasadışı yollarla ülkelerine geri gönderdiğine dair iddialar ise kesin bir dille reddedilmişti.