İsrailli bakan, İsrail ordusunun Gazze’deki sivil katliamını belgeleyen ‘NAZA’ belgeselinin Oscar ödüllü yönetmenleri Yuval Abraham ve Rachel Szor’u vatandaşlıktan çıkarmakla tehdit etti.

X’ten açıklama yapan İsrail Kültür Bakanı Miki Zohar, ‘iğrenç’ diye nitelediği belgeselin Uluslararası Venedik Film Festivali’nde ‘Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmesinin ‘şoke edici’ olduğunu yazdı.
İsrailli iki ismin yönettiği belgesel, Filistinlileri hedef alan gözetleme ve uzaktan öldürme mekanizmalarında görev almış İsrail ordusu mensuplarının itiraflarına yer veriyor ve Gazze’deki askeri saldırıları soykırım olarak ele alıyor.
İsrailli bakan, belgeselin ‘vatana ihanet’ anlamına geldiğini yazarak yönetmenler Yuval Abraham ve Rachel Szor’un vatandaşlıklarının alınması için derhal harekete geçeceğini belirtti.
‘NAZA’ belgeseli hakkında
‘NAZA’ belgeseli, İtalya’da bu yıl 83’üncüsü düzenlenen Uluslararası Venedik Film Festivali’nde ‘Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmüştü.
Filmin adı ‘NAZA’, erkekler, kadınlar ve çocuklar dahil olmak üzere ‘bir saldırıda ölmeleri öngörülen siviller için’ İsrail ordusunca kullanılan kısaltmaya atıfta bulunuyor.
Üç yıl boyunca Tel Aviv’deki çatılardan gizlice çekilen belgeselde, katılımcıların güvenliği için farklı söyleşi yöntemleri izlendi. Bu amaçla katılımcıların kimlikleri, sesleri ve görünüşleri için dijital değişiklikler yapıldı.
Katılımcıların anlattığına göre İsrail ordusu, yapay zekayla potansiyel Hamas hedefleri tespit ediliyor ve çoğu zaman içinde ailelerin de bulunduğu bilindiği halde evler bombalanıyor.
Belgeselde Gazzelilerin sığınak olarak kullandığı yerleşim yerlerinin kasten yakılması ve gıda dağıtımı sırasında öldürülmesine doğrudan şahitlik eden İsrail ordusu mensupları da yer aldı.
Konuşanlardan bir kısmının gizli istihbarat biriminde çalışıp doğrudan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya bağlı oldukları belirtiliyor.