Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı Avrupa Komisyonu AB’nin sığınmacılık kurallarında reform öngören bir taslak hazırladı. Buna göre üzerine düşen sayıda mülteci kabul etmeyenleri ağır para cezaları bekliyor.

Fotoğraf: Reuters
BBC’nin haberine göre, komisyon kabul edilmeyen her bir mülteci için 290 bin dolarlık (yaklaşık 850 bin TL) para cezası öngörüyor. Amaç değişikliklerin yoğun mülteci akışı sırasında eğilip bükülen sığınma sistemini düzeltmek. Ancak tasarı, üye devletlerin çoğunun yanı sıra, Avrupa Parlamentosu’nun da desteğine ihtiyaç duyuyor.
Halihazırda yürürlükte bulunan Dublin Sözleşmesi, mültecilerin ilk ulaştıkları ülkede sığınma başvurusu yapmalarını öngörüyor. Değişiklikler birçok detayın yeniden düzenlenmesini içeriyor.
AB yetkilileri hazır Türkiye’yle varılan geri kabul anlaşması Ege’den yasa dışı yollarla geçen mültecilerin sayısını ciddi oranda azaltmışken, birlik içinde konuyla ilgili oluşam gerginliği de azaltmayı umuyor.
Birlik 2015’te toplam 160 bin mülteci kabul etmek konusunda uzlaşmıştı, ancak bugüne kadar üyeler bu sorumluluğun çok az bir kısmını yerine getirdi. Britanya ise AB’den çıkma olasılığından ötürü bu anlaşmaya taraf olmamıştı.
Yeni tasarı ise otomatik yeniden yerleştirme şemasını, payına düşen ‘adil sayıda’ mülteciyi kabul etmeyen ülkelere dönük cezai müeyyidelerle güçlendirmeyi hedefliyor.
Planlanan 290 bin dolarlık ceza değiştirilebilir, ancak komisyonun cezai müeyyide niyetinde olduğu biliniyor. Toplanan paralar ise İtalya ve Yunanistan gibi mülteci yükünü çeken sınır ülkelerine aktarılacak.