Hukukçular Yargıtay'ın kararını 'darbe' saydı: Ankara Barosu harekete geçti

Hukukçular, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını, ‘yargı tarihinde görülmemiş darbe’ olarak yorumladı. Ankara Barosu ‘tarihi’ karara imza atanlar hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Fotoğraf: AA

AYM hükümlü milletvekili Can Atalay’ın tahliye edilmesi yönünde karar almıştı. Yerel mahkeme, kararın gereğini yapmak yerine topu Yargıtay’a atmıştı. Yargıtay’sa karara uyulmamasına, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ve tahliyesi yönünde oy veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.

Bu ‘tarihi karar’ hukukçular arasında infial yarattı. Türkiye Barolar Birliği (TBB), kararı, ‘anayasal düzene karşı açık bir başkaldırı’ olarak niteledi.

Ankara Barosu da Yargıtay’ın anayasayı tasfiye ettiğine savundu.

Hukukçuların eleştirilerinden bazıları şöyle:

https://twitter.com/avmehmetkoksal/status/1722277018765808068

Ne olmuştu?

25 Ekim’de AYM Gezi Parkı davasından 18 yıl hapse mahkûm edilen avukat Can Atalay Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay milletvekili seçildi. Yargı ve yasama adım atmayınca Atalay, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM de Atalay’ın ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ ve ‘kişi hürriyeti ve güvenliği’ hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Yüksek mahkeme ayrıca ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar verdi.

AYM kararı, 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne 27 Ekim’de ulaştı, kararı uygulaması beklenen mahkeme topu Yargıtay’a attı. İhlalin Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin kararından kaynaklandığı savunuldu, gereğini aynı dairenin yapması gerektiği belirtildi.

Yargıtay başsavcılığı Atalay’ın ‘yasama dokunulmazlığı’ndan yararlanamayacağını savunmuş, gerekçe olarak Atalay hakkındaki soruşturma ve yargılamanın milletvekili seçilmesinden önce başlamasını gösterdi.

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi tahliye talebinin reddine, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için kararın TBMM’ye gönderilmesine, dahası ‘anayasa hükümlerini ihlal ettiği’ gerekçesiyle tahliye yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında Yargıtay başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

Davutoğlu: Bunun adı darbedir

Yargıtay’a AKP’den dolaylı eleştiri: Çok yazık

Yargıtay sırtını Erdoğan’a dayamış

Özgür Özel: Anayasal düzene karşı kalkışma girişimi derhal bastırılmalı

Bir ilk: Yargıtay AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacak

Yargıtay başsavcılığı Can Atalay için ‘dokunulmazlık’ kapısını kapattı

AYM’ye çalım: Mahkeme, Can Atalay için topu Yargıtay’a atmış

AYM’den Can Atalay hakkında ‘hak ihlali’ kararı