Avrupa Konseyi, Demirtaş çağrısını yineledi: Derhal tahliye edilmeli

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın derhal tahliye edilmesi yönündeki çağrısını yineledi.

Komite’nin 6-8 Aralık toplantısında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demirtaş hakkındaki ‘tahliye’ kararının ‘derhal’ uygulanması istendi.

Kararı Twitter üzerinden paylaşan Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir, şunları kaydetti: “AK Bakanlar Komitesi bir kez daha Selahattin Demirtaş’ın derhal tahliye edilmesini ve aynı delillerle tekrar tutuklanmasına ilişkin AYM’nin 3 yıldır elinde beklettiği dosyada da AİHM kararındaki 18. madde tespitlerine uygun bir karar verilmesini istedi.”

Dava hakkında

Demirtaş, 4 Kasım 2016’dan bu yana cezaevinde tutuluyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Aralık 2020’de Demirtaş’ın tutuklanması ve mahkeme öncesi göz altında tutulması sürecinde haklarının birçok kez ihlal edildiğine karar vermişti.

AİHM Büyük Dairesi de 22 Aralık 2020’de aldığı kararda, Ankara tarafından temyize götürülen Selahattin Demirtaş kararını onamıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan AİHM’in Demirtaş hakkındaki kararına ilişkin “AİHM’nin verdiği kararlar bizi bağlamaz” diye konuşmuştu.

Başvuruyu ‘acil süreç’ işleterek öncelikle değerlendiren AİHM, Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. maddesinin 3. fıkrasını, özgür seçimlerle ilgili 1. protokolün 3. maddesini ve hakların kısıtlanmasının sınırlarıyla ilgili 18 maddeyi ihlal ettiğine hükmetmişti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, daha önce hem Demirtaş hem iş insanı Osman Kavala hakkındaki kararın derhal uygulanmasını istemişti. Çağrı, Türkiye’den karşılık bulmamıştı.

Avrupa Konseyi’nden Demirtaş için bir çağrı daha: Derhal serbest bırakılmalı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden Kavala ve Demirtaş çağrısı

Demirtaş’ın avukatı: Türkiye karara uymazsa Avrupa Konseyi’nden atılabilir

Kavala meselesi: Avrupa Konseyi, Türkiye’ye ihlal prosedürü başlatabilir

Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye Kavala için 19 Ocak’a kadar süre

Euronews: Avrupa Konseyi, Kavala’yı tahliye etmeyen Türkiye için ihlal süreci başlatacak

Türkiye’ye ‘Kavala yaptırımları’ masada

Osman Kavala: Tutuklama süreci sivil topluma uyarı

ABD ve Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye Osman Kavala tepkisi

Af Örgütü’nden Kavala açıklaması: Avrupa Konseyi ihlal prosedürünü başlatmalı

Prof. Dr. Ayşe Buğra: Savcılar hakkında iddianame yazılan kişiye soru sormuyor

Kavala’ya yine tahliye yok

Hapiste 1500 gün: Kavala, 29 Kasım’a kadar çıkmazsa yaptırım süreci başlıyor

Demirtaş ve Kavala kararlarını uygulamayan Türkiye’yi neler bekliyor?

Demirtaş’tan sonra Kavala: AİHM bir dönemi mahkum ediyor