X'ten İmamoğlu açıklaması: Kesinlikle katılmıyor ve itiraz ediyoruz

X yönetimi, tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hesabına erişim engeli kararına kesinlikle katılmadığını ve itiraz ettiğini duyurdu.

Görseller: @ekrem_imamoglu / X

İmamoğlu’nun X hesabı gece mahkemeye erişime kapatılmıştı.

Karara sosyal medyada tepki yükselirken, X yönetimi açıklama yaparak itiraz ettiklerini duyurdu. Açıklamada ayrıca karara uyulmaması durumunda X’in Türkiye’de kısıtlanması da dahil ciddi yaptırımlara karşılaşabileceği belirtildi.

X‘in açıklaması şöyle:

* Şu anda tutuklu olan İstanbul belediye başkanının (Ekrem İmamoğlu) X hesabına Türkiye’den erişim engellenmesi kararı X’e bildirildi. Türkiye’nin hesapla ilgili kararını uygulamakla birlikte, bu karara kesinlikle katılmıyoruz ve karara itiraz ediyoruz. Tam şeffaflık ruhuyla, mahkeme kararını ve karara karşı mahkemeye sunduğumuz itirazımızı aşağıda paylaşıyoruz.

* Mahkeme kararı X’e Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bildirildi. Bu erişim engelleme kararları X’in içerikleri Türkiye’de engellemesini gerektirmektedir ve içerikler dünyanın geri kalanında erişilebilir durumdadır.

* Bu kararlara uyulmaması, Türkiye’deki tüm platformun kısıtlanması da dahil olmak üzere ciddi yaptırımlara yol açmaktadır. X, mahkeme kararına uymakla birlikte mahkeme kararına itiraz etmektedir çünkü platformun Türkiye’de erişilebilir tutulmasının ifade özgürlüğünü ve bilgiye erişimi desteklemek açısından, özellikle doğal afetler ve diğer acil durumlar sonrası, hayati önem taşıdığına inanıyoruz.

* Adil yargılama ruhuyla, tüm erişim engelleme kararlarını yerel yasaları dikkate alarak inceliyoruz. Bu mahkeme kararları ifade özgürlüğü, adil yargılama ilkelerine veya diğer yerel yasalara uygun olmadığında, X mahkemeler nezdinde kullanıcıları korumaya yönelik hükümet talepleri de dahil olmak üzere erişim engelleme kararlarına itiraz etmekte ve etmeye de devam edecektir.

İmamoğlu’nun X hesabına erişime engeli

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı ‘Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’ne (DDM) göre İmamoğlu’nun hesabının erişime engellenmesiyle sonuçlanan süreç şöyle gelişti:

İstanbul başsavcılığı, 24 Nisan’daki iki paylaşımdan biri nedeniyle İmamoğlu’na ‘suç işlemeye alenen tahrik‘ iddiasıyla re’sen soruşturma başlattı. Başsavcılık yine başka bir soruşturmada paylaşımları İmamoğlu’nun yapmadığını ve ‘kamu düzenine zarar verildiğini’ öne sürdü. Ve İBB başkanının X hesabına tutukluluğu bitene kadar erişim engeli talep etti.

Talebi inceleyen İstanbul 8’inci Sulh Ceza Hakimliği, İmamoğlu’nun hesabına erişime engelledi. Kararda hesap engellenmeden sadece içeriğin engellenmesinin mümkün olamayacağı öne sürüldü.

Karar ardından Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) ve Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne (ESB) gönderildi. 24 Nisan’da alınan karara iki hafta itiraz yolunun açık olduğu öne sürüldü. X sürenin tamamlanmasının ardından gece hesabı erişime engelledi.

İstanbul başsavcılığı da İmamoğlu’nun X hesabından ‘suç örgütü propagandası’ yapıldığını öne sürdü.

Diken’e konuşan İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan itiraz sürecinin başlatıldığını duyurdu.

İmamoğlu’nun X hesabından ‘suç örgütü propagandası’ yapılıyormuş

Mansur Yavaş, X’teki seçim hesabını Ekrem İmamoğlu’na tahsis etti

Ekrem İmamoğlu’nun X hesabı erişime engellendi

Türkiye basın özgürlüğü endeksinde sondan 21’inci

X, engellenen hesaplar için AYM’ye başvurdu

Vesaire’nin internet sitesine ve X hesabına erişim engeli

Üniversite öğrencilerinin X’teki dayanışma hesaplarına erişim engeli