• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Üst düzey bankacı: Faiz kararının ardından en az 1 milyar dolar satıldı

19/08/2022 10:01

Merkez Bankası’nın dün faizleri yüzde 14’ten yüzde 13’e indirmesiyle dolar/TL 17,95 seviyesinden 18,10 seviyesine yükseldi. Reuters’a konuşan üst düzey bir bankacı, dolar/TL paritesi fazla yükselmesin diye Merkez Bankası’nın 1 milyar doların üzerinde döviz sattığını tahmin ettiğini söyledi.

Fotoğraf: AA

Yüzde 80’e varan resmi enflasyona rağmen politika faizini düşük tuttuğu için zaten eleştirilerin hedefinde olan Merkez Bankası, dün bir de üstüne faizi 100 baz puan indirdi. Ekonomistlerin anlamakta zorlandığı kararla ilgili ortak kanı, banka yönetiminin son dönemdeki rezerv artışından güven bulduğu yönünde.


Bankacı, faiz kararını yorumlamanın zor olduğunu belirterek “Büyümenin zayıflaması nedeniyle adım atılması mevcut politika içinde kısmen anlaşılabilir. Ama büyümeyi yavaşlatacak şekilde kredilerin yavaşlamasını kısa süre önce isteyen de ekonomi yönetimiydi. Burada bir karmaşa var” dedi.

‘Faiz ve rezervler birlikte düşünülmeli’

Bankacı, faiz kararının son haftalarda artan döviz rezervlerinden bağımsız düşünülemeyeceğini belirtti. Merkez Bankası döviz rezervlerinin son üç haftada 15,4 milyar dolar arttığına dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Turizm çok kuvvetli, reeskont ihracatçı döviz gelirleri de çok yüksek. Bunun yanı sıra Rusya kaynaklı beş-altı milyar dolarlık giriş var. Merkez Bankası rezervlerinin bizim bilmediğimiz bir dış kanaldan önümüzdeki dönem daha da artacağını düşünüyor olabilir. Dış finansman garanti edilerek faiz indirimi riski alındığını düşünmek istiyorum.”

Aynı bankacı, faiz kararından sonra dolar/TL’nin olması gerektiğinden daha az yükselmesi için Merkez Bankası’nın 1 milyar dolar üzerinde döviz sattığını tahmin ettiğini söyledi.

Uzmanlar da benzer görüşte

Başka ekonomistler de benzer tahminlerde bulunmuştu. Türkiye uzmanı Britanyalı ekonomist Timothy Ash, faiz indirimi kararını ‘aptalca’ bulduğunu belirterek “Belli ki ceplerinde Rusya ve Körfez’den gelen nakit para var” diyerek Merkez Bankası’nın TL’yi baskılamak için bu kaynakları kullanmayı düşündüğünü dile getirmişti. Bloomberg de Merkez Bankası’nın, faiz indirimi kararını artan döviz rezervlerine güvendiğinden dolayı aldığını belirtmişti.

MB net uluslararası rezervleri son üç haftada kaydettiği yaklaşık 9 milyar dolar artışla tarihi dip seviyelerden 15,7 milyar dolara toparlandı. Aynı dönemde MB toplam rezervleri 15,4 milyar dolar artışla 113,7 milyar dolara yükseldi.

Merkez’den piyasaya ters köşe: Faizi daha da indirdi, dolar fırladı

Merkez Bankası net rezervleri ‘kayıt dışı’ şüphesiyle artmaya devam ediyor

Bloomberg, faiz kararını artan rezerve bağladı

Ekonomist Ash faiz kararını ‘aptalca’ buldu: Belli ki cepte Rusya ve Körfez parası var

Ekonomistler MB’yi yerden yere vurdu: Göz göre göre sefalete sürüklüyor

Kategori:Ekonomi, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Bir kadın cinayeti daha: Eski eşi tarafından hastanede tüfekle öldürüldü

Kadın cinayetlerine bir yenisi eklendi.

Bu kez Kahramanmaraş’ta 42 yaşındaki Eser Karaca hastanede eski eşi Atilla Ayıntaplı’nın tüfekli saldırısı sonucu öldürüldü.

Ayıntaplı için dört uzaklaştırma kararı verildiği ortaya çıktı.

Eskişehir'de 5 bin yıllık ekmek bulundu

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde 1996’dan bu yana sürdürülen Küllüoba Höyüğü kazısında 5 bin yıllık ekmek bulundu.

EURO 2028 formatı: Ev sahibi dört ülke de elemelere katılacak

UEFA, 2028 Avrupa Futbol Şampiyonası’na (EURO 2028) ev sahipliği yapacak dört ülkenin de elemelere katılacağını duyurdu.

Bodrum'da deniz dibi temizliğinde çamaşır makinesi çıktı

Muğla’nın ilçesi Bodrum’da dalgıçlar deniz dibi temizliği yaptı. Denizden çamaşır makinesi çıktı.

Trump'ın 'Altın Kubbe'si: Uzaydan fırlatılan füzeleri bile önleyecekmiş

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in demir kubbesinden esinlenilen Altın Kubbe (Golden Dome) projesini tanıttı.

Boş aşı şişelerini çalıp eBay'de satan kişiye ceza
Kızılay'da 'huzur hakkı' keyfi: İki yöneticiye her ay ilave 36 asgari ücret

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 759 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Çiğdem Toker: Türkiye'nin, Zambia, Gambia ve Lesoto'dan daha geride olduğu bir saha var desem tahminde bulunabilir misiniz?

Koray R. Yılmaz: Doların küresel rezerv para olması bu açığı 'sürdürülebilir' hale getirdi

Arif Kızılyalın: Anayasa değişikliği ardında Erdoğan'ın seçilme hedefi yatıyor

Emin Çölaşan: Türkiye köşeyi dönmek üzere idi!

Nuray Babacan: Başta CHP'liler olmak üzere yapılan siyasi operasyonların durması gerekiyor

Fatih Yaşlı: Meclis'in yeniden açılmasıyla birlikte iktidar yeni anayasayı gündeme getirecektir

Alaattin Aktaş: Enflasyon tahminini sabit tutmak, politika faizinin aşağı çekilebileceğinin bir işareti

Taha Akyol: Cumhurbaşkanına, performansını beğenmiyorum diyerek istediği an atama yetkisi verildi

Eren Keskin: Silahların susuyor olması ifade özgürlüğünün önündeki tüm engellerin de kaldırılması anlamına gelmeli

Abbas Güçlü: LGS ve YKS benzeri sınavlar sadece bilgiyi ölçen sınavlar değil

Abdulkadir Selvi: Küçük partilerden AK Parti ve CHP'ye geçişlerin artması bekleniyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×