Türkiye, Rusya, İran ve Suriye'den temsilciler Moskova'da buluşacak

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye’nin dışişleri bakan yardımcıları nisanda Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelecek.

Fotoğraf: Reuters

2011’de başlayan Suriye iç savaşının ardından Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler kopmuştu.

Geçen yıl sonunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’la yeniden görüşme süreci konusunda Suriye, Türkiye ve Rusya olarak üçlü bir adım atma yolundaki isteğini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ilettiğini, bu kapsamda liderler olarak bir araya gelebileceklerini belirtmişti.

Bunun hemen sonrasında da iki ülkenin savunma bakanları Moskova’da bir araya gelmişti.

Fakat Esad 16 Mart’taki açıklamasında ancak Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki bütün birliklerini geri çekmeye hazır olması ve Suriye iç savaşından önceki durumun yeniden sağlanması durumunda Erdoğan’la görüşeceğini belirtmişti. 

Reuters’a konuşan üst düzeydeki bir Türk yetkili, Suriye’deki durumun 3 ila 4 Nisan’da Moskova’da görüşüleceğini duyurdu.

Esad, Erdoğan’a şart koştu: İşgal sonlandırılsın

Esad dörtlü zirve öncesi Moskova’da

AP, Erdoğan’ın Esad’a teklifini yazdı: Mevzu Kürtler ve sığınmacılar

Erdoğan’dan Esad’la görüşme sinyali: Vakti geldiğinde görüşme yoluna gidebiliriz

Reuters: Esad, seçimlerden önce Erdoğan’la görüşmeyi reddetti