• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Gümrük tarifesi krizi: Çin 'kararlı karşı tedbirler' alacak

08/04/2025 08:41

Çin, ABD Başkanı Donald Trump’ın yüzde 50 ek gümrük tarifesi getirme tehdidine karşı ‘kararlı tedbirler alınacağını’ duyurdu.

Fotoğraf: AA

Trump’ın karşılıklı tarifeleri açıklamasının ardından Asya borsalarındaki düşüşe paralel olarak Çin’de hisse senedi piyasaları gerilemişti.


Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’nin tarifeleri daha fazla yükseltmesi halinde karşı adım atacağını açıkladı.

ABD’nin tarife tehdidiyle hatasında ısrar ettiği ve zora dayalı tabiatını bir kez daha ortaya koyduğu belirtilen bakanlık açıklamasında “Eğer ABD bu yolda devam ederse, Çin sonuna dek kararlı karşı tedbirlerle yanıt verecektir” dendi.

Çin Merkez Bankası da gerekirse yeniden borçlanma desteği sunularak sermaye piyasasının istikrarının sağlanacağını belirtti.

Ülkenin varlık fonu Çin Yatırım Kurumu’na bağlı fon şirketi Central Huijin de dün yaptığı gibi Çin borsalarından hisseler satın alarak fiyat istikrarına katkı vereceğini duyurdu.

Ne olmuştu?

Trump, ‘karşılıklı tarifeler’ kapsamında Çin’e ek yüzde 34 gümrük tarifesi getireceğini açıkladı.

Beyaz Saray, Çin’e yüzde 10 baz tarifeye ilave olarak yüzde 24 ‘karşılıklı tarife’ olmak üzere toplamda yüzde 34 ek gümrük tarifesi uygulayacağını duyurdu.

Yeni tarife artışlarıyla ABD’nin Çin’den ithal ürünlere uyguladığı asgari gümrük tarifesi yüzde 54’e kadar yükseldi.

Çin, ABD’nin tarife artışlarına tepki gösteren ilk ülke olmuş, yüzde 34’lük tarife artışına karşı aynı oranda ek tarife uygulayacağını açıkladı.

Pekin yönetimi, ayrıca Dünya Ticaret Örgütü’nde ABD aleyhine dava açmış, bazı nadir toprak elementlerinin ihracatına kısıtlama getirmiş ve ABD şirketlerine karşı yaptırımlar duyurdu.

Trump da buna karşılık Çin’in, karşılıklı tarifelere misilleme olarak getirdiği yüzde 34 ek tarife artışını 8 Nisan’a kadar geri çekmediği takdirde yüzde 50 ek tarife daha getireceğini ve Çin’le planlanan görüşmeleri iptal edeceğini bildirdi.

Trump: Çin misillemeden vazgeçmezse yüzde 50 ek vergi gelecek

ABD borsaları çöküşle açıldı

New York Borsası’nda iki günde 6 trilyon dolar kayıp

Trump’tan Fed başkanına: Faizi düşür, siyaset yapma

Çin’den ABD’ye bir misilleme daha

Çin’den ABD’ye üç misilleme birden

ABD’de tarife krizi: Hisseler çakıldı, 2,4 trilyon dolar kayıp

Trump etkisi: Amazon ve Apple hisseleri yüzde 9’a yakın değer kaybetti

Trump gümrük tarifesine insansız toprakları da dahil etti

Trump karşılıklı gümrük vergilerini açıkladı: Türkiye en düşük dilimde

Kategori:Dünya, Ekonomi, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Demirtaş'ın avukatı 8 Ekim'i işaret etti

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demirtaş hakkını ihlal kararını hatırlatıp tahliye süreci için 8 Ekim tarihine işaret etti.

Taliban fiber optik kabloları kesmişti: Afganistan'da iletişim durdu

Afganistan yönetimini elinde tutan Taliban’ın bazı vilayetlerde ‘günahı önlemek için’ fiber optik kabloları kesmesi sonucu ülkede telekomünikasyon hizmetleri de durdu.

Trump'ın 20 maddelik 'Gazze planı' açıklandı: Netanyahu'dan onay

ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Beyaz Saray’daki görüşmesinin ardından ABD’nin Gazze’de savaşı bitirmek için 20 maddelik barış planı açıklandı.

Yüzde 3,4 düşüş: Türkiye'de muhtemel eğitim süresi 17,2 yıl

Türkiye’de ilkokula başlama çağındaki bir bireyin en yüksek eğitim seviyesini tamamlayana kadar geçirmesi muhtemel süre 2024’te 17,2 yıl ölçüldü.

İsrail basını: Netanyahu, Katar başbakanından özür diledi

İsrail basınına göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ziyareti sırasında Katar başbakanını telefonla arayarak Doha’ya 9 Eylül’de düzenledikleri hava saldırısı nedeniyle özür diledi.

Yaklaşık 100 yaşındaki dev kaplumbağalar ilk kez yavruladı
Sekiz ile sarı kodlu sağanak uyarısı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 890 gündür hapiste

YAZARLAR

Karar vermenin yorgunluğu

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Gölgelerin arasına taşınan sır; Claudia

Ayhan Tinin

İmzalı ve Birinci Baskı Kitaplar Müzesi

C. Hakkı Zariç

Yerli ve milli Nokta.

Mustafa Alp Dağıstanlı

Düşünceye tolerans hava gibi su gibi bir ihtiyaç

Murat Sevinç

Apti'ye veda: Şekerim, benim fıtratım böyle…

Murat Sevinç

Mutluluk dayatması

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

GÜNÜN 11’İ

Mine Esen: Türkiye, iç ve dışta en zorlu dönemlerden birini yaşıyor

Abdulkadir Selvi: Bakalım Beyaz Saray'daki bilek güreşinde kim galip gelecek?

İpek Özbey: Neden herkeste silah var; ya korkanlar da silahlanırsa?

Nuray Babacan: Yahşihan belediyesi operasyonu 'Saray'daki toplantının ardından sekiz saat içinde işleme konmuş…

Gökhan Aktürk: Fenerbahçe'de yıllar sonra bir başkan 'Dış etkenler elbette var ama en büyük sıkıntımız içimizdeki sorunlar' diyebildi

Mete Kaan Kaynar: Erdoğan'ın 'Dimyat'a meşruiyet almaya giderken evdeki rızadan olma' ihtimali hiç de düşük olmasa gerek?

Özer Akdemir: AKP'nin kömürden çıkış gibi bir niyetinin olmadığı ortadayken bilimsel raporlar 'Feriştah yenge fentezisiden' öteye gidemiyor!

Mehmet Ocaktan: İki büyük dostun buluşmasında Gazze'nin adı bile yok…

Engin Solakoğlu: Trump ABD'sinin diplomasi anlayışının okul zorbalığından farkı yok

Şeref Oğuz: Neden AR'aştırdığımız kadar GE'liştiremiyoruz?

Mehmet Y. Yılmaz: Adalet sistemi, sosyal medya trolleriyle el ele rejimin ihtiyacı olan 'korku dağlarını büyütmek' görevini yerine getiriyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×