Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı İsrail’le ticaret gerekçesiyle protesto edip tutuklanan dokuz kişinin tutukluluğuna itiraz edildi.
29 Kasım’da Erdoğan’ın konuşmacı olarak yer aldığı TRT World Forum’a İsrail’e yakıt sevk eden Azeri enerji devi SOCAR’ın CEO’su da davet edilmişti.
Protestocular, Erdoğan’ı “Gemiler Gazze’ye bomba taşıyor” diyerek protesto etmiş, dokuz kişi 2 Aralık’ta ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten tutuklanmıştı.
Anka‘nın aktardığına göre protestocuların avukatları bugün İstanbul 10’uncu Sulh Ceza Mahkemesi’nde tutukluluğa itiraz etti.
İtiraz dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:
“Cumhurbaşkanına hakaret suçuna vücut verecek bir içerik barındırmayan bu sözleri suç kabul eden savcılık makamının yaptığı manipülasyon ile suç yaratma çabasından ibarettir.
Hiçbir somut gerçek ve ilgili gerekçe ortaya konmaksızın tüm şüpheliler hakkında tutuklama kararı verilmiştir. Tutuklama kararı ve adli kontrol kararı hukuka aykırı olup, güç sahibi konumunda olan hakimin panik haliyle bu gücünü keyfi kullanımından ibarettir.
Avukatlar adliye önünde de şunları söyledi:
“Tutuklanan dokuz gencin ortak noktası, İsrail soykırıma yönelik eylemlerine devam ederken, Filistin topraklarında katliam sürerken, hamasi cümlelerle göstermelik tepkiler yerine SOCAR şirketinin İsrail’e taşıdığı yakıta engel olunmasını talep etmeleri olmuştur. Gençlerin talebi, haklı ve meşru bir talep olduğu kadar siyaset kurumuna yanlışı düzletme fırsatı sunmaktadır. Buna karşı bu talebin suç olarak kabul edilmesi ve bunu dile getiren dokuz gencin tutuklanması açık bir hak gasbıdır.”