• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKYapı Kredi Step

Diyarbakır’daki tutuklu gazeteciler için tahliye kararı

12/07/2023 17:18

Diyarbakır başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklanan gazeteciler hakkında tahliye kararı verildi. Mahkeme, tutuklu 15 gazetecinin yurt dışına çıkışını da yasakladı. Bir sonraki duruşma 9 Kasım’da yapılacak.

Görsel: Mezopotamya Ajansı

Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 15’i tutuklu 18 gazeteci hazır bulundu. Davanın dünkü oturumunda tutuklu gazetecilerin savunmaları bitmediği için bugün de savunmaların alınmasına devam edildi.


P24’ün duruşmadan aktardığına göre, gazetecilerin savunmaları şöyle:

‘400 gündür tutukluyum’

Bugünkü oturumda ilk savunma hakkı Mezopotamya Ajansı editörü Aziz Oruç’a verildi. Defalarca benzer iddialarla tutuklu kaldığını ve beraat ettiğini hatırlatan Oruç, aynı iddialarla mahkeme karşısında olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

“Biz suç işlediğimiz için değil yaptığımız gazetecilik mesleğinin bedeli olarak 400 gündür tutukluyuz. 2020’nin neredeyse tamamını cezaevinde geçirdim. Şimdi yine 13 aydır tutukluyum. Böyle özensiz iddianame görmedim. Aslında bizim mahkemenizi ikna etme sorunumuz olmamalı, sayın savcı sizi ikna edebilmeli suçlu olduğumuza dair. Bir tahliyeden çok hak, hukuk ve adaletin gerçekleşmesini bekliyoruz.”

‘Yapım şirketleri birlikte iş yapar’

Oruç’tan sonra tutuklu gazetecilerden Elif Üngür’ün savunmasına geçildi. Üngür, suçlamaya konu edilen haberlerinin tamamının gazetecilik etiğine uygun olduğunu söyledi. Üngün’ün ardından tutuklu gazeteci Suat Doğuhan savunma yaptı. Doğuhan, 2016’dan bu yana kendi işyeri olduğunu aktardı ve işyeri ortağı olması nedeniyle suçlandığını söyledi. Doğuhan, “İddianamede, bulunduğumuz binada başka bir yapım şirketinin de olması örgütsel bir faaliyet olarak sunulmuş. Yapım şirketlerinin birlikte iş yapması mesleğin doğasında vardır, ama iddianamede buna başka anlamlar yüklenmiş” diye konuştu.

‘Toplumu iktidarın kötülüklerinden koruruz’

Doğuhan’dan sonra dünkü oturumda savunması yarım kalan tutuklu gazeteci Mehmet Şahin’in ifadesi alındı. Şahin, üyesi olduğu Eğitim Sen tarafından mesaj olarak kendisine gönderilen basın açıklamasının suçlama konusu yapıldığını belirterek şunları söyledi:

“Eğer bu suçsa savcı diğer 100 binlerce üyeye de dava açtı mı? Açmadıysa eden ben suçlanıyorum? 2018’de KESK’in izinli mitinginde bir KHK mağduru olarak diğer mağdurlar adına Kürtçe bir konuşma yaptım. Bu konuşmada haksızlıklara ve hukuksuzluğa karşı sessiz kalmayacağımızı ve mücadele edeceğimizi söylediğim için suçlanıyorum. Bu iki efsunlu kelimeden hareketle savcılık izinli mitingi örgüt faaliyeti olarak göstermiş ve beni suçlamış. Haksızlık ve adaletsizlik karşısında durmak, suç değil aksine evrensel bir haktır. Gerçekler karşısında sessiz kalan gazeteci dilsiz şeytandır. Özgür basın, toplumu iktidarın kötülüklerinden korur. Biz çalışmalarımızla toplumu iktidarın kötülüğünden, iktidarı da yanlışlardan koruruz. Kıyamet de kopsa son sözümüz özgür basın olacaktır.”

Kameraman program içeriğiyle suçlanıyor

Şahin’den sonra tutuklu gazetecilerden Mazlum Güler’in savunması alındı. Güler, “Kameraman olarak, program içerikleriyle ilgili suçlanıyorum. Hem arkadaşlarım hem de kendim için tahliye talep ediyorum” dedi. Tutuklu gazeteci Abdurrahman Öncü de sekiz yıldır kameraman olarak çalışıtığını söyledi ve “Kamerayla işlenecek bir suç yok. Hiç kimseden talimat almadım” dedi. Tutuklu gazeteci Ramazan Geciken de “İş arkadaşlarımla yaptığım mesleki faaliyetlerimi kapsayan konuşmalar iddianamede suçlama unsuru yapılmış. Hiçbir örgüte üye değilim. Ailemi geçindirmek için çalışıyorum. İddiaları kabul etmiyorum” dedi.

İş konuşmaları suçlama oldu

Tutuklu gazetecilerden İbrahim Koyuncu da tercüman eşliğinde yaptığı savunmasında “İddianame tutuklanmamızdan önceki bir yılı içeriyor ve ben bu dönemde çalışmıyordum. İddianamede hakkımda somut bir delil bulunmuyor” dedi. Tutuklu gazeteci Remziye Temel de baskın yapılan yapım şirketlerinden Ari Yapım’da program organizasyonu yaptığını belirtti ve şirket işlemleriyle ilgili de yetkili olduğunu söyledi. Temel, bu işleri yaptığı için örgüt üyesi olmakla suçlandığını söyledi ve şöyle devam etti:

“İşim gereği yaptığım konuşmalarım iddianameye konulmuş. Programlar için yaptığımız planlama konuşmaları talimat içerikli diye ele alınmış ve suç unsuru yapılmış. Bu kadar açıklanabilir şekilde yapılan çalışmalar nasıl oluyor da suçlama konusu yapılıyor?”

‘Kültür-sanat programı yaptığım için yargılanıyorum’

Tutuklu gazetecilerden Neşe Toprak tercüman eşliğinde yaptığı savunmasında şunları söyledi:

“Ben bir ressamım, sanat toplumdan alıp topluma verir. Gazetecilik de böyledir. Bu sebeple iki yıldır basın çalışmalarındayım ve kadınların yaptığı çalışmaları öne çıkarmak için çalışıyorum. Kültür sanat içerikli yaptığım program nedeniyle yargılanıyorum. Kürt coğrafyasında gerçekleşen kültür sanat etkinliklerini sunduğum için suçlanıyorum. Yaptığım iş ifade özgürlüğü kapsamındadır. Bir kadın sanatçı ve gazeteci olarak gerçek haberin peşinde özgür düşünce ve özgür basın faaliyetlerimi sürdüreceğim. İddianamede bana yapılan suçlamaları kabul etmiyorum.”

‘Savcı 800 sayfa gazetecilikten bahsetmiş’

Tutuklu gazetecilerden Lezgin Akdeniz de bir yıldır iddianameyi beklediklerini, ama tutuklu kalmalarının cevabını iddianamede bulamadıklarını söyledi. Akdeniz şöyle devam etti:

“İddianameyi hazırlayan savcı 800 sayfada gazetecilik faaliyetlerimizden söz etmiş, ancak bir kez bile gazetecilik ve basın kelimelerine yer vermemiş. Eğer bir kez bile gazetecilik kelimesini kullansaydı, bütün suçlamaları domino taşı gibi birer birer düşerdi. ‘Mesleğinizi yapacaksanız iktidarın size biçtiği elbiseyi giyeceksiniz’ deniyor. Ama biz buna ‘Hayır’ diyoruz. Gazeteciliğin temel ilkeleri vardır. Gazeteci gerçek karşısında sağır dilsiz olamaz. Hakkımdaki tüm suçlamalar mesleki faaliyetlerime ilişkindir. Yaptığım haberler gizli değil, açık bir çalışmadır ve sitede yayınlanmaktadır. Adaletsizliğin bugün sonlanmasını bekliyorum.”

Tanıklar dinlendi

Tutuklu ve tutuksuz yargılanan gazetecilerin savunmalarının tamamlanmasından sonra tanıklar dinlendi. Tanık Mehmet Çelik, gazetecilerin hiçbirini bizzat tanımadığını söyledi ve “Propaganda veya PKK ile bağlantılı olduklarına ilişkin herhangi bir bilgim yok” dedi. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılan gizli tanıksa gazetecileri Diyarbakır’da gerçekleşen eylem ve etkinliklerden tanıdığını ve hemen hepsiyle Pel Yapım’da görüştüğünü söyledi. Tanık Kezban Kutay da gazetecilerden yalnızca Serdar Altan’ı Silopi’deki bir etkinlikten tanıdığını söyledi. Önceki ifadelerinde Pel Yapım’ın PKK ile bağlantılı olduğunu söyleyen Kutay, “Pel Yapım’ın yaptığı röportajlar illegal alanda değildi” dedi.

Savcı: Tutukluluk devam etsin

Savunmalardan sonra duruşma savcısı görüşünü açıkladı. Savcı, mevcut delil durumu, atılı suçun vasıf ve mahiyeti, delillerin toplanmamış olması gerekçesiyle gazetecilerin tutukluluğunun devamınına karar verilmesini istedi.

Mahkeme, mütalaaya karşı beyanların alınmasından sonra ara kararını oluşturdu. Heyet, tutuklu 15 gazetecinin yurt dışına çıkışının yasaklanarak tahliye edilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 9 Kasım’da yapılacak.

Ne olmuştu?

Diyarbakır başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında Jinnews Müdürü Safiye Alagaş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı editörleri Aziz Oruç ve Ömer Çelik, Xwebun Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin sekiz gün gözaltında tutulduktan sonra 16 Haziran 2022’de tutuklanmıştı. Gazeteciler Esmer Tunç, Mehmet Yalçın, Kadir Bayram ve basın çalışanları Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen’se adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılmıştı.

‘Örgüt üyeliği’ suçlaması yöneltilen gazetecilere savcılık sorgusunda yaptıkları haber programları sorulmuş, suçlamaya delil olarak da kamera, fotoğraf makinesi, kitaplar, bilgisayarlar, görüntü arşivleri ve ses kayıtları gösterilmişti. Soruşturma kapsamında polis, baskın yapılan yapım şirketleri ve kadın haber ajansı Jinnews’in binalarına girişe izin vermemiş, bilgisayarların hard diski sökülmüş, fotoğraf makineleri ve kameralara da el konmuştu.

Savcılık, 15’i tutuklu üç tutuksuz gazeteciyle ilgili soruşturmasını 24 Mart’ta tamamladı ve gazeteciler hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, gazetecilerin ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor.

Diyarbakır’daki tutuklu gazeteciler: Suçlu değil, davacıyız

Diyarbakır’daki gazeteciler hakkında 10 ay sonra iddianame

Diyarbakır’da tutuklanan 16 gazetecinin tutukluluğuna devam kararı

Tutuklu meslektaşlarına destek için Ankara’da toplanan gazetecilere gözaltı

Basın meslek örgütleri, bir aydır tutuklu olan 16 gazeteci için buluştu

İstanbul-Diyarbakır gazetecilik hattı: Polis ablukası, dayanışma ve otobüste 43 saat

Diyarbakır’da sekiz gündür gözaltında tutulan 16 gazeteci tutuklandı

Gazeteciler Diyarbakır Adliyesi’nde: 16 gazeteci ve bir yurttaşa tutuklama talebi

Kategori:Aktüel, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Fenerbahçe de Beşiktaş gibi ‘farklı’ yenildi

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi H Grubu 5’inci maçında Danimarka temsilcisi Nordsjaelland’a 6-1 mağlup oldu.

İmamoğlu ittifak için umutlu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, yerel seçimde İYİ Parti’yle olası ittifak konusunda umutlu olduğunu vurguladı.

Muhalefetten TTB’ye destek ziyareti: ‘Mücadeleyi ortaklaştırma zamanı’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi’nin görevden alınmasına karşı TTB’yi ziyaret eden muhalefet partileri ve meslek örgütleri ‘mücadeleyi ortaklaştırmanın’ gerekliliğini vurguladı.

Rusya’da ‘LGBTİ+ hareketinin faaliyetleri’ yasaklandı

Rusya’da yüksek mahkeme ‘aşırılık yanlısı’ olarak sınıflandırdığı LGBTİ+ hareketini yasakladı.

Beşiktaş, evinde ‘farklı’ yenildi: 5-0

Beşiktaş, evinde Belçika ekibi Club Brugge’e 5-0 mağlup oldu.

Kılıçdaroğlu, Can Atalay’ı ziyaret etti
İstanbul’da taksicilerden zam talebi: En az yüzde 100

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 221 gündür hapiste

YAZARLAR

Kürt, Kürtçe şarkı söylüyor ve opera sanatçısı, olacak iş mi!

Murat Sevinç

Seçmenler çıldırmış olmalı

Bahadır Kaynak

Üç ustadan diyalog dersleri

Mustafa Dağıstanlı

Meşrubat, kahve ve hastane!

Murat Sevinç

Almanya gezisinin ardından

Bahadır Kaynak

Pasif direniş değil, aktif kabul

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Bir diken de kendime batırayım

Mustafa Dağıstanlı

GÜNÜN 11’İ

Alaattin Aktaş: Satın aldığı bir ürünü dökerek protesto eylemine katkı verdiğini sanan birinde zeka da pek aranmaz ya

Şeref Oğuz: Nasıl oluyor da kara para getirip sisteme sokabiliyorlar?

İsmail Saymaz: Seçil Erzan, fondaki AKP’linin yasak aşkıymış

Aytunç Erkin: Kayıp 11 milyon doların belgesi

Can Ataklı: Muhteşem istihbarat diyorlar ama bunları da yaşamadık mı?

Uğur Meleke: Galatasaray favori

Osman Müftüoğlu: Sağlıklı şeker yoktur

Güldener Sonumut: AB ağırlığı vize muafiyetine değil vize kolaylığına veriyor

Esfender Korkmaz: Altyapı izin vermeden dolandırıcılık artmaz

Ali Bayramoğlu: Hayatımızı iki dalga arasındaki ilişkiler ve çelişkiler belirleyecek

Mehmet Tezkan: Alayı dolandırıcı!

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×