• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Diyarbakır'daki tutuklu gazeteciler: Suçlu değil, davacıyız

11/07/2023 18:04

Diyarbakır başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklanan gazeteciler bugün hakim karşısına çıktı. Duruşmada beş gazeteci savunma yaptı, dava yarın devam edecek.

Görsel: Mezopotamya Ajansı

Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 15’i tutuklu 18 gazeteci hazır bulundu. Duruşmayı Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nden Erol Önderoğlu, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, Yeşil Sol Parti ve CHP milletvekilleri de takip etti.


P24’ün duruşmadan aktardığına göre, gazetecilerin savunmaları şöyle:

‘Suçlu değil davacıyız’

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan tercüman eşliğinde yaptığı savunmasında, “Madem ki basın yargılanıyor biz de gazeteciliği savunacağız” dedi ve şöyle devam etti:

“İddianame siyasi atmosferden kopuk değil. Ülkede demokrasi sorunu var ve Kürt meselesi başat sorun. AKP öncesi özgür olmayan basından söz ediyorduk. Ancak AKP döneminde artık gazetecilikten söz etmek mümkün değil. İddianame birçok davadan kopyala-yapıştır yapılarak hazırlanmış. 10 ay bekledikten sonra kayda değer bir iddianame hazırlanmasını beklerdik. İddianame esas olarak dönüp dolaşmış ve bizim gazeteci olduğumuzu kanıtlamış. Buna rağmen yine de suçluyor bizi. Suçlu değiliz, davacıyız!”

‘Adalet herkes için olacak mı?’

Mezopotamya Ajansı editörü Ömer Çelik de tercüman aracılığıyla savunma yaptı ve şunları söyledi:

“Gazeteci olarak tüm programlarımda soruları kendim hazırladım, konuları ben belirledim, iddia edilen müdahaleler talimat olsaydı da kabullenmezdim. Çözüm sürecinde hükümet yetkilileri ile aralarında Abdülkadir Selvi’nin de bulunduğu bazı gazetecilerin Öcalan’a ilişkin olumlu sözleri oldu. Ama bizim bunları gündeme getirmemiz suç unsuru yapılıyor. Adalet herkes için olacak mı bunu merak ediyoruz. Bu dava, gazeteciliğin yargılandığı bir davadır.”

Çelik’ten sonra gazeteci Zeynel Abidin Bulut ifade verdi. Bulut şunları söyledi:

“Anayasanın koruma altına aldığı gazetecilik faaliyetlerimiz nedeniyle yargılanıyoruz. Anayasayı koruması gereken yargı bunu yapıyorsa biz nereye başvuracağız? Biz Kürt halkının ve basın kurumlarının üyeleriyiz, bunu örgüt üyeliğiyle suçlamaya dönüştürmek kabul edilemez. Savcılık makamının gazetecilik faaliyetlerine ilişkin bilgisi olmadığı görülmektedir.”

Bulut’tan sonra Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş’ın savunmasına geçildi. Ertaş, “Şahsımızda Kürt gazeteciliği ve Kürt halkı yargılanmaktadır. Bu da Kürt kimliğinin inkârı zihtiyetini yansıtmaktadır. Gazetecilerin tutuklanması başlı başına bir sansürdür. Biz evrensel gazetecilik ilkelerine göre çalışıyoruz. Bu sansür halkın haber alma hakkını da engellemeye dönüktür” dedi.

Gazeteci Mehmet Şahin de “Görülüyor ki iddia makamı Kürt gazeteciliğini tasfiye etme görevini üstlenmiş. Bir Kürt gazeteci olarak Kürt halkının gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunmak için talimata ihtiyacım yok, herhangi bir talimatı kabul de etmem. İddianame özensiz ve ciddiyetten uzak” diye konuştu.

Şahin’in savunmasından sonra duruşmanın bugünkü oturumu tamamlandı. Duruşmaya yarın devam edilecek.

Ne olmuştu?

Diyarbakır başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında Jinnews Müdürü Safiye Alagaş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı editörleri Aziz Oruç ve Ömer Çelik, Xwebun Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin sekiz gün gözaltında tutulduktan sonra 16 Haziran 2022’de tutuklanmıştı. Gazeteciler Esmer Tunç, Mehmet Yalçın, Kadir Bayram ve basın çalışanları Feynaz Koçuk ile İhsan Ergülen ise adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılmıştı.

‘Örgüt üyeliği’ suçlaması yöneltilen gazetecilere savcılık sorgusunda yaptıkları haber programları sorulmuş, suçlamaya delil olarak da kamera, fotoğraf makinesi, kitaplar, bilgisayarlar, görüntü arşivleri ve ses kayıtları gösterilmişti. Soruşturma kapsamında polis, baskın yapılan yapım şirketleri ve kadın haber ajansı Jinnews’in binalarına girişe izin vermemiş, bilgisayarların hard diski sökülmüş, fotoğraf makineleri ve kameralara da el konulmuştu.

Savcılık, 15’i tutuklu üç tutuksuz gazeteciyle ilgili soruşturmasını 24 Mart 2023’te tamamladı ve gazeteciler hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, gazetecilerin ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor.

Diyarbakır’daki gazeteciler hakkında 10 ay sonra iddianame

Diyarbakır’da tutuklanan 16 gazetecinin tutukluluğuna devam kararı

Tutuklu meslektaşlarına destek için Ankara’da toplanan gazetecilere gözaltı

Basın meslek örgütleri, bir aydır tutuklu olan 16 gazeteci için buluştu

İstanbul-Diyarbakır gazetecilik hattı: Polis ablukası, dayanışma ve otobüste 43 saat

Diyarbakır’da sekiz gündür gözaltında tutulan 16 gazeteci tutuklandı

Gazeteciler Diyarbakır Adliyesi’nde: 16 gazeteci ve bir yurttaşa tutuklama talebi

Kategori:Aktüel, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Trump: Mevcut rejim İran'ı yeniden büyük yapamıyorsa neden değişmesin?

ABD Başkanı Donald Trump “Mevcut İran rejimi İran’ı yeniden büyük yapamıyorsa, neden bir rejim değişikliği olmasın?” dedi.

Dışişleri: Suriye'deki saldırı istikrar çabalarını hedef alıyor

Dışişleri Bakanlığı, Suriye’deki kiliseye saldırının ülkedeki istikrar ve güvenliği tesis çabalarını hedef aldığını belirtti.

İstanbul Barosu: 'Niyet okuma'yla suç isnadı, hukuk devletine aykırı

İstanbul Barosu, gazeteci Fatih Altaylı’nın tutuklanmasına tepki gösterdi: “Açıkça beyan edilmemiş düşünceler üzerinden ‘niyet okuma’ yoluyla suç isnadında bulunulması, hukuk devleti ilkesine açıkça aykırıdır.”

ÇHD: Trans Onur Yürüyüşü'nde 50'den fazla kişi gözaltına alındı

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube, ‘Trans Pride’ kapsamında basın açıklaması yapmak isteyen 50’den fazla kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Sessiz çöküş: Anoreksiya nervoza

Anoreksiya nervoza, görünüşte bir kilo kontrolü çabası. Gerçekteyse, insanın dünyayla ilişkisini yeniden kurmaya çalıştığı radikal bir yöntem

Depremin beşinci ayı: Depremzedelere 'Başınızın çaresine bakın' mesajı
Akşam Postası / 11 Temmuz 2023

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 791 gündür hapiste

YAZARLAR

Sessiz çöküş: Anoreksiya nervoza

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

İlke mi, kural mı?

Mustafa Dağıstanlı

Bir Kürt feminist Halide Dündar'ın hikâyesi

Murat Sevinç

Ofansif mizah örneği olarak birkaç anayasa maddesi

Murat Sevinç

Babalar günü bu yıl da coşkuyla kutlanmadı!

Arzu Uzunali

İnsan aynı anda iki kişiyi sevebilir mi?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Roma dondurması meselesi

Elvan Uysal Bottoni

GÜNÜN 11’İ

Ömer Faruk Bingöl: Merkez Bankası 'bekle-gör' konumuna geçerek politika faizini sabit bıraktı

Sedat Bozkurt: Özgür Özel mi var sırada?

İrfan Hüseyin Yıldız: Irak'ta kimyasal silahlar var dendi, Libya ve Suriye'nin halklarına özgürlük götürülecekti

Gözde Bedeloğlu: Hükümet, kadınların miras haklarıyla ilgili endişe yaratan yeni bir uygulamayla gündemde

Kansu Yıldırım: ABD tarafından İsrail'e sağlanan ekonomik ve askeri yardımın tutarı 310 milyar doları geçiyor

Yüksel Aytuğ: Kuzey Ege'de millet sivrisinekten akşamları burnunu evinden dışarı çıkartamıyor

Fehmi Koru: Listedeki ilk altı ülkenin hesapları görüldü sıra yedinci ülkeye -İran'a- geldi

Nevşin Mengü: İranlılar bu savaşta bir başlarına

İlber Ortaylı: Netanyahu gibi cahil bir Amerikalı velet ki buna İsrailli denemez

Zeynep Aktaş: Yatırımcı yönünü bilançosu güçlü sanayi hisselerine çeviriyor

Güneç Kıyak: İran nükleer silah üretmeye yakın olabilir mi?

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×