Amasra faciası davasında mütalaa açıklandı. Dört sanık için 43 kez ‘olası kastla öldürme’ suçundan toplam 840 yıldan 1050’şer yıla kadar hapis istendi.
Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi’ne ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı. Bir işçi hastanede 4 Kasım 2022’de, bir işçi de 5 Nisan 2023’te tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti.
Patlamaya ilişkin dördü tutuklu 23 sanığın yargılandığı davada mütalaa açıklandı.
İddia makamının sunduğu mütalaada, tutuklu sanık Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in, olaya neden olan etkenlerden ‘havalandırma’, ‘metan drenajı’, ‘kömür tozu mücadelesi’, ‘teknik personel sayısındaki eksiklik’ ve ‘iş güvenliği eğitimleri ve acil durumlara yönelik tatbikatlar’ kapsamında kusurlu bulunduğu belirtildi.
Tutuklu sanık işletme müdürü Selçuk Ekmekçi ve işletme baş mühendisi Mehmet Tural da ‘havalandırma’, ‘kömür tozu mücadelesi’ ve ‘iş güvenliği eğitimleri ve acil durumlara yönelik tatbikatlar’ yönünden kusurlu bulundu.
İş sağlığı güvenliği ve eğitim şube müdürü Volkan Soylu’nun ise ‘havalandırma’ ve ‘iş güvenliği eğitimleri ve acil durumlara yönelik tatbikatlar’ kapsamında kusurlu görüldüğü aktarıldı.
Özdemir, Ekmekçi, Tural ve Soylu’nun, iş güvenliği önlemlerinin alınmasını sağlamadan, havalandırmanın iyileştirilmesiyle ilgili projeyi uygulamadan ve mevzuatta olmayan ‘patara’ yöntemiyle kömür üretimi yapılmasına izin vererek yükümlülüklerine aykırı davrandığı söylendi.
‘Olası kastla öldürme suçunun unsurları görüldü’
Mütalaada, sanıkların gerekli önlemlerin alınmadığını ve koşulların yüksek risk içerdiğini bilmelerine rağmen kömür üretimine devam etmesinin ‘olası kastla öldürme’ suçunun unsuru olduğu belirtildi.
Özdemir, Ekmekçi, Tural ve Soylu hakkında 43 kez ‘olası kastla öldürme’ suçundan toplam 840 yıldan 1050’şer yıla kadar, dört kez ‘olası kastla yaralama’ suçundan da dört yıl 16 aydan 12’şer yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Tutuksuz diğer 19 sanığınsa ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan iki yıl sekiz aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
Müşteki avukatları, havalandırma sorunu olduğunun bilinmesine rağmen sanık ve şüphelilerin ilkel yollarla sorunu çözmeye çalıştıkları, sorun çözülmeden üretime devam edildiği, sensörlerin çalışmadığı, su barajlarının bulunmadığının açıkça görüldüğünü vurgulayarak, mütalaaya karşı savunma için süre ve sanıkların tutuklu kalmasının devamı talebinde bulundu.
Sanık avukatlarıysa tanıkların beyanlarıyla üretim baskısının olmadığının anlaşıldığını savunarak, tutuklu sanıkların tahliyelerini, tutuksuz sanıkların beraatlerini istedi.
Sanıklar, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmediklerini ve mütalaaya katılmadıklarını belirterek beraatlerini talep etti.
Mahkeme heyeti, mütalaaya karşı savunma hazırlanması için duruşmayı 20 Ocak 2025’e erteledi.