Arjantin’de bilim insanları uzun kafatasları ve güçlü pençeleriyle bilinen megaraptor grubuna ait yeni bir dinozor türü keşfetti.
Dinozorun çene kemikleri arasındaysa bir timsaha ait ön bacak kemiği bulundu.

Dinozora ait kafatası, kol, bacak ve kuyruk kemikleri, ülkenin güneyinde Patagonya bölgesinde Kretase döneminden kalma kayalardaki kazılardan çıkarıldı.
Filogenetik analizlerde kemiklerin yaklaşık 66 ila 70 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlendi. Kemiklerin dönemin diğer megaraptor türlerinden farklı özelliklere sahip olduğu görüldü.
‘Joaquinraptor casali’ adı verilen dinozor yaklaşık yedi metre uzunluğunda ve öldüğünde en az 19 yaşında olduğunu saptandı. Dinozorun ölüm nedeni henüz bilinmiyor.

‘Son lokması’ ağzında
Dinozorun çene kemikleri arasında aynı dönemde yaşamış bir timsaha ait ön bacak kemiği bulundu. Araştırmacılar bunun dinozorun ölmeden önceki son lokması olduğunu düşünüyor.
Bilim insanlarına göre bu bulgu, türün beslenme alışkanlıklarına ve dönemin ekosistemindeki rolüne dair önemli ipuçları veriyor.
Araştırmanın detayları ‘Nature Communications’ dergisinde yayınlandı.
Megaraptorlar hakkında
Uzun kafatasları, güçlü çeneleri ve iri pençeleriyle bilinen megaraptorlar, Kretase döneminin sonunda Güney Amerika, Avustralya ve Asya’nın bazı bölgelerinde yaşamış yırtıcı bir dinozor grubu.