TBMM Genel Kurulu, yolsuzluk suçlamaları üzerine istifa eden dört eski bakan hakkındaki fezlekelerin görüşülmesi için olağanüstü toplandı. Muhalefet tarafından sunulan fezlekelerle ilgili genel görüşme talebi AKP’li vekillerin oy çokluğuyla reddedildi. Meclis Genel Kurulu 8 Nisan tarihine kadar çalışmalarına ara verdi.
Mecliste fezleke görüşmeleri sırasında yaşananlar özetle şu şekilde;
TBMM’de fezlekelerle ilgili genel görüşme talebine dair oylama teknik aksaklıklar ve oyların yanlış sayımı üzerine birkaç kez tekrarlandı. Geçerli sayılan son oylamada talep 158’e karşı 259 oyla reddedildi. Muhalefetin yanlış sayım yapıldığına dair itirazları ve oylamaya dair yapılan usül tartışması da sonuç vermedi. Bu sırada muhalefet koltuklarından “Her yer rüşvet, her yer yolsuzluk” sloganları atarken, AKP’li vekillere de “Ahlak, vicdan, cesaret” diye bağırdılar.
CHP Grup Başkan Vekili Ali Özgündüz, fezleke içeriklerini açıklarken yolsuzluklarla ilgili internete sızdırılan fotoğrafları tek tek göstererek, bunların hepsini soruşturacaklarını belirtti: Tarihin gördüğü en büyük yolsuzluk için toplandık. Dört bakan hakkında, rüşvet, yolsuzluk ve diğer suçlarla ilgili fezleke Meclis’e gelmiştir. Eğer suç işleme iradesi varsa, artık tanıklık statüsü sona erer. Rıza Sarraf liderliğindeki suç örgütü ev şüphelilere yönelik operasyon düzenlenmiştir. Şüpheliler ait, ses kayıtları, fotoğraf ve belgeler gönderilmiştir. Usül nedir? Cumhuriyet savcısı bu bakanlarla ilgili soruşturma yapamadığı için Meclis’e gönderiyor. Allah’ın kelamıyla dalga geçen Egemen Bağış’ı mı koruyorsunuz?”
MHP Grup Başkan Vekili Faruk Bal: “Önemli bir olaya şahit oluyoruz. Bunun değerlendirmesini yapıyoruz. Dört eski bakanla ilgili vahim suçlarla karşı karşıyayız. Ortaya çıkmış olan son durum haram sofrasından nemalanmaktır. Bu günah ve haramdır. Saydığım suçlar TCK açısından da suçtur. Genel görüşme ile bunu yapabilecek miyiz, bundan şüpheliyim. AKP’liler genel merkezden aldıkları talimatla oylarını kullanacaklardır”
BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan: “Fezleke konusunda en tecrübeli parti biziz. Hakkımızda 945 fezleke geldi. Hem de jest hızıyla geldi. Bizim fezlekeler akşam hazırlanıyor, sabah okunuyor. BDP’lilere dokunmak zaten moda. İktidar dokunurken diğer muhalefet partilerinin bir kez olsun itiraz ettiklerini görmedik. Biz zaten Meclis’in siyahlarıyız, kunta kinteleriyiz. Anadilim Kürtçe’yi konuştuğum için hakkında fezleke yazıldı. ‘Yüzde 10 barajın arkasına sığınan namerttir’ dedim, ona da fezleke hazırlandı. Benim fezlekelerimi okuyabilirsiniz arkadaş. Ama onlarınki gizliymiş. Buyrun alın size fezleke (Yanında getirmiş olduğu fezleke dosyalarını göserdi). Fezlekelerde çok ciddi büyük kara para aklama var, bu iddialar söz konusuysa biz başımıza kuma mı gömelim?”
Genel görüşme talebi hakkında ilk olarak söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Bu fezlekelerin milletvekillerine ulaşmasını engellemek konusunda iddialar var. Bakanlığa gönderilen dosyaları bizim okuduğumuz şeklinde de konuşmalar yapılıyor. Biz Bakanlık olarak bu dosyaları okumaya hakkımız yok, bu yüzden TBMM Başkanlığına gönderdik. Bizim içeriğe bakma yetkimiz yok, biz burada postacılık görevi yapıyoruz. Burada usulsüz bir durum yoktur. Ayrıca bu dosyaları Meclis’e taşımak savcıların görevi değildir. Milletvekillerinin görevidir. Bu yüzden şimdi CHP’ye sesleniyorum; neden bundan önce meclis soruşturması yapmayı talep etmedeniz? Seçim arifesinde geldiniz toplantıya çağırdınız. Bu soruşturma gizlidir. Partizanca tavırlarla burada yaptıklarınız hukuka aykırıdır. Biz hiçbir zaman suçların üzerini örtmedik” dedi.
Birleşim dört bakan hakkında düzenlenen fezlekelerin TBMM’de işleme tabi tutulmasıyla ilgili muhalafet partilerinin genel görüşme talebiyle başladı.
Sadık Yakut, usül tartışmasının ardından fikrinde bir değişiklik olmadığını, fezlekeleri okutmayacağını yineledi. Oktay Vural ise az önce Yakut’a yaptığı itirazlar sırasında TBMM TV’nin sesi kıstığını söyleyerek “Burada da mı Alo Fatih var?” diye sordu. Bu sırada arkalardan “Alo Sadık” şeklinde bağrışmalar duyuldu. Ardından birleşime yeniden ara verildi.
Usul tartışmasında söz alan milletveklilleri şunları söyledi:
CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi: “Canikli diyor ki ‘Bu fezlekeler burada okunursa duman oluruz’. Madem gizli, bürokratlar nasıl okuyor, iktidar partisi nasıl okuyor? Bunu paralel yapı yaptığını iddia ediyorsunuz o zaman gelelim yüzleşelim o yapıyla. Türkiye bu şekilde yoluna devam edemez.”
BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan: “Gizlilik gerekçesiyle okutmuyoruz dediniz. Milletvekillerine gelene kadar zaten herkes bunları okumuş. (Burhan) Kuzu okur, Kaplan okuyamaz. Öyle olmaz! Sizin fazlalığınız nedir de gizli belgeleri siz okuyorsunuz, biz okuyamıyoruz. Yolsuzluklarla ilgili kamu vicdanı gereği çırılçıplak olmalısınız. İnanıyorum ki AKP içindekiler rahatsızdır. Bu tartışmalardan bu yüzden kaçmayalım.”
MHP Grup Başkan Vekili Faruk Bal: “Rüşvet, kara para, altın kaçakçılığı gibi suç olan, delilleri de ortaya dökülen bir durum. Bakanların dokunulmazlığı gündemdedir. Savcının elindeki karar, savcıdan gizlenir mi? Biz milletvekilleri olarak içeriği bilmeden nasıl oy kullanabiliriz. Siz vicdanınızı partinizin genel merkezine teslim etmişsiniz ama herkes her şeyi biliyor.”
AKP Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli: “Fezlekeler ve iddialar içeren klasörler var. TBMM’ye gönderiliyor ama bu soruşturma daha iddianame aşamasına geçmedi. Bitmeyen bir soruşturma gizlidir. Bu bilgiler kesinlikle açıklanamaz ve gizlidir. Biz bu yasağa rağmen hodri meydan diyerek soruşturma komisyonu kuralım diyoruz. Zaten kendileri başvuru yaparak kendilerinin soruşturulmasını istedi. Hiçkimsenin bu bilgileri kapatmak ve örtbas etmek gibi isteği yok. Bu bilgilerin zaten gizliliği filan da kalmadı. Tüm Türkiye’nin elinde çarşaf çarşaf var.”
Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, fezleke dosyalarının gizlilik esasları nedeniyle Meclis’te okutamayacağını söyledi. Bunun üzerine muhalefetin sert tepkileri sürüyor. MHP Milletvekili Oktay Vural, masanın önüne kadar gelerek Yakut’un ‘gayri meşru bir başkanvekili’ olduğunu haykırdı. Yakut ise muhalafete ‘usul tartışması’ açmalarını önerdi.
‘Bizde hırsızlık yok’
Oturum ilk kısmında grup başkan vekilleri söz alırken, tartışmaya BDP Milletvekili Hasip Kaplan’ın sözleri damga vurmuştu. Kaplan, fezlekelerin okunmaması için verilen çabaya tepki olarak, “BDP için hazırlanan 945 fezlekenin hepsini okudunuz. Konu BDP olunca bu fezlekeler jet hızıyla okunuyor. Allah’a şükür bizde hırsızlık yok. Kürtçe günaydın, “Rojbaş” demişiz. Bizimkiler nasıl okunduysa dört eski bakanınki de okunsun” dedi.
CHP başvurmuştu
CHP’nin başvurusu üzerine yapılan toplantıda, eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan, eski AB bakanı Egemen Bağış, eski içişleri bakanı Muammer Güle ve eski çevre ve şehircilik bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekeler ele alınacak.
Erdoğan ve Bahçeli gitmedi
Tartışmaların yaşanması beklenen oturuma, seçim çalışması için Edirne ve Tekirdağ’a giden Başbakan Tayyip Erdoğan’la, Giresun’da bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli katılmıyor. Meclis’e gidecek fezlekelerin, yolsuzluk soruşturmasından el çektirilen savcı Celal Kara’nın hazırladığı metinlerden farklı olup olmayacağı merak konusu.
İlk fezlekelerdeki iddialar şöyleydi: