Uzmanlar, hızla derinleşen küresel su krizi nedeniyle dünya genelindeki gıda üretiminin yarısının önümüzdeki 25 yıl içinde risk altında olabileceği uyarısında bulundu.
Küresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun raporuna göre dünya nüfusunun yarısı su kıtlığıyla karşı karşıya ve iklim krizinin etkileri arttıkça bu oran daha da artacak.
The Guardian’ın haberine göre su sistemleri ‘eşi benzeri görülmemiş bir baskı’ altında.
On yıl içinde tatlı su talebi, su arzını yüzde 40 oranında aşacak.
Komisyon raporda insanların daha iyi yaşam sürmeleri için gerekli su miktarını büyük ölçüde hafife aldıklarını belirtti.
Hijyen dahil sağlıklı bir yaşam için insanların günde 50-100 litre suya ihtiyaç duyduğu bildirdi.
Yeterli beslenme ve ideal bir yaşam için bu ihtiyaç 4 bin litre suya kadar yükseliyor.
Endüstriyel atık suyu geri dönüştürülmüyor
Komisyonun eş başkanlarından Singapur Devlet Başkanı Tharman Shanmugaratnam, ülkelerin su kaynaklarının yönetiminde işbirliği yapmaları gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“Tatlı su kaynaklarını nasıl koruyacağımız, onu nasıl daha verimli kullanacağımız ve her topluluğun, özellikle dezavantajlıların, nasıl tatlı suya erişebileceğini radikal bir şekilde düşünmeliyiz.”
Komisyon ayrıca, her yıl 700 milyar dolardan fazla tarım sübvansiyonu verildiğini ve bunların büyük bir kısmının çiftçileri aşırı su kullanımına teşvik ettiğini bildirdi.
Endüstriyel atık sularının yüzde 80’inin geri dönüştürülmediği de raporda yer alıyor.
Küresel su krizinin çözümü için hükümetlerin su kaynaklarını korumak, yanlış sübvansiyonları kaldırmak ve suyun yeniden kullanılabilir olduğu ‘döngüsel ekonomi’ oluşturmak için uluslararası işbirliği sağlaması gerekiyor.
Dünyada su krizi
Dünyada iki milyardan fazla insan güvenli içme suyuna erişimden yoksun. Her gün 1000 çocuk güvenli suya erişemediği için ölüyor.
Önlem alınmaması halinde 2050’ye kadar su sorunları dünyada küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yaklaşık yüzde 8’ini azaltacak ve yoksul ülkeler yüzde 15’lik bir kayıpla karşılaşacak.
Bunlara ek olarak dünyadaki gıda üretiminin yarısından fazlası suya erişimde sorunlar yaşayan bölgelerden sağlanıyor.