Muğla'daki İztuzu kumsalı caretta carettalar için hazırlandı

Muğla’nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Sahili’nde nesli tükenme tehdidi altındaki caretta carettaların yeni üreme dönemi için hazırlıklar tamamlandı.

Fotoğraf: AA

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlileri, 4,5 kilometrelik kumsalda dalgalardan hasar gören kazıkları yenileyerek bilgilendirme levhalarını yerleştirdi.

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, gazetecilere 1990’lı yıllarda 200 civarında olan yuva sayısının son yıllarda 700’lü sayılara çıktığını söyledi:

“İztuzu kumsalı Türkiye’nin ve Akdeniz’in koruma çalışmaları açısından örnek teşkil etmektedir. Özellikle ‘sıfır atık’ çerçevesinde ülkemizin yaptığı çalışmalara en güzel örnek olarak deniz kaplumbağalarının korunması ve izlenmesi çalışmaları verilebilir ve İztuzu kumsalı bunun içinde örnek gösterilecek bir alandır.”

Hava koşullarının uygun seyretmesi durumunda nisan sonunda ilk yuvalama bekleniyor. Yetkililer yuvalama sahasını dronla da takip ediyor.

Akyatan’da bir başarı öyküsü: 20 yılda 270 bin kaplumbağa yavrusu denize ulaştı

‘Doğa cenneti’ Alata’da tarım ve caretta caretta üreme alanına ‘rant’ tehdidi

Caretta caretta ‘Esin’ 24 günde Mısır’a ulaştı