AYŞEGÜL KASAP
aysegulkasap@diken.com.tr
@aysegul_kasap
Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata’da ‘sessiz sedasız’ ağaç kesildi. Üç yıl önce ‘koruma’sı neredeyse kaldırılan tarım ve caretta caretta üreme alanının ‘ranta açılacağı’ konuşuluyor. Yetkililer halkın soruları karşısında sessiz.
Fotoğraf: Abdullah Ayan
2000’de Alata Çiftliği’nin tamamı birinci derecede doğal SİT alanı ilan edilerek korumaya alındı. Ancak 6 Ocak 2021’de Resmi Gazete’de yayınlanan kararla ‘yeniden değerlendirme sonucunda sınır ve koordinatları belirlenen yaklaşık 84 dönümlük bölüm (83 bin 884 metrekare) kesin korunacak hassas alan’ olarak tescil ve ilan edildi. Arazinin büyüklüğüyse 4 bin dönüm (4,5 milyon metrekare.) Yani bu kararla arazinin ‘korunacak alan’ı kuşa çevrildi.
Alata sadece Mersin değil, Çukurova bölgesinin en değerli tarım alanlarından.
Yöre halkına göre ‘Alata uzun zamandır siyasetçilerle kol kola yürüyen kimi rantçıların iştahını kabartan bir yer.’
Geçtiğimiz günlerde Alata’nın kuzeyindeki çamlığın ‘sessiz sedasız’ kesilmesiyle ‘rant’ kaygısı ve tartışmaları alevlendi.
Çiftliğin kuzeyinde Çeşmeli Kızkalesi otoyolu çalışması var. Bölge sakinlerinden Abdullah Ayan’ın aktardığına göre ‘ormanlık arazideki ağaç kıyımının gerekçesi otoyol için yer açmak.’
Sadece bununla kalmayıp bütün araziye göz dikeceklerini belirten Ayan “Akdeniz’in eşsiz alanı ranta yem edilme riskiyle karşı kaşıya” dedi: “Bir yerlerde unutulmuş hazineyi birileri iç etmeden tüm ülkenin refahına ve çökmekte olan ülke tarımını hayli yüksek katma değer yaratacak ürünlerle ayağa kaldırma anlamında kent dinamiklerinin bir araya gelip bir şeyler yapma şansının değerlendirilmesi şansından söz ediyorum.”
Tarım için ayrılan bir alan
Bu bölge 1940’lardan beri tarım için kullanılması için ayrılmış bir bölge. Çünkü tarım için potansiyeli yüksek.
Mersinli avukat Erhan Karapınar şöyle anlatıyor: “Alata’nın deniz kenarından başlayıp Toros Dağları’nın eteklerine kadar uzanan, kıyılardan esen rüzgarların oluşturduğu kumullu araziler ve dağlardan akan yağmur sularının biriktirdiği alüvyonlu topraklarının ürün yetiştirmek için muazzam bir çeşitlilik sunduğu, arazi yapısının limondan, portakala, zeytinden keçiboynuzuna, aromatik bitkilerden, bağcılığa, tropikal meyvecilikten, sert çekirdeklilere, muz ve avokadoya, hatta tarla ziraatının sayısız ürünlerine ev sahipliği yapıyor.”
Birçok bilimsel rapor da arazinin tarım için kullanılması durumunda ülke ekonomisine önemli bir katkısı olacağını ortaya koyuyor.
Alata aynı zamanda korumadaki caretta carettaların da üreme ve doğal yaşam alanı.