• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Madımak katliamı: Karamollaoğlu'nun dinlenmesi talebi reddedildi

26/01/2023 20:09

CANAN COŞKUN

canancoskun@diken.com.tr

@canancoskun

Sivas’taki Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993’te 33 aydının yakılarak katledilmesiyle ilgili firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın yargılandığı davanın 30’uncu duruşması bugün Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme, daha önceki duruşmalarda da dönemin başbakanı Tansu Çiller’in, dönemin Emniyet genel müdürü Mehmet Ağar ve dönemin MİT müsteşarı Sönmez Köksal’ın tanık olarak dinlenmesi ve MİT’ten bilgi istenmesi taleplerini de aynı gerekçeyle reddetmişti. 


’30 yıldır tiyatro oynanıyor’

Katliamda kardeşini kaybeden Hüseyin Karababa, duruşmada şunları söyledi:

“30 yıldır burada bir tiyatro oynanıyor. Benim annem 30 yıl geldi. Neden biz mağdurlar buradayız. Bu tiyatroyu kuranlar ve yönetenler gelmedi, getirilmedi. Organizasyonu Kültür Bakanlığı finanse etti, bütün giderleri karşıladı, fakat bakanlık katılma talebinde bulunmadı. Madımak Oteli’nin sahibi 2 Temmuz 1993’te verdiği müşteki ifadesinde olaydan 4-5 gün önce turizm müdürünün gelerek 50 kişilik yer ayırttığını söyledi. Kültür Bakanlığı ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği arasında yapılan bu protokolün istenmesini talep ediyorum. Emre Kongar bu işi organize eden kişidir. Ozan heykelini yaptıran Kültür Bakanlığı’dır. Bu olaylarda Kültür Bakanlığı’na ait yapılar da zarar görmüştür. Bakanlık neden dava açmadı? Türkiye Cumhuriyeti devleti katili arıyorum dedi, fakat bunları sakladı. Bu devlet katilleri doğru düzgün aramadı. Alman devleti de bulamadı. Buradan bir adalet çıkmasını beklemiyoruz. Alevi soykırımını dünyaya anlatmak için 30 yılımı verdim.”

‘Soykırım soruşturması yürütülmesini istedik’

Karababa’nın avukatı Coşkun Özgür Piroğlu da iki gün önce Sivas başsavcılığına başvurarak soykırım ve katliam suçlamasıyla soruşturma yürütülmesini talep ettiklerini söyledi ve şöyle devam etti:

“Bu katliam bir Alevi katliamıdır ve Alevi soykırımıdır. Türk Ceza Kanununun 76’ncı maddesindeki soykırım suçu işlenmiştir. Çorum, Maraş ve Gazi Mahallesi katliamları da Alevi soykırımıdır. Türkiye’nin iç hukuk sisteminde bu konudan gerekenler yapılmadığı takdirde biz konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıyacağız.”

‘Zamanaşımı tartışılacak’

Avukat Ali Yılmaz da duruşma savcısının dosyayla ilgili daha yoğun çaba sarfederek Ankara başsavcılığını Adalet Bakanlığı’nı, İçişleri Bakanlığı’nı, Dışişleri Bakanlığı’nı ve MİT’i harekete geçirmesini talep etti. Avukat Yılmaz, Necip Hablemitoğlu cinayetinde İçişleri Bakanlığı ve MİT’in birlikte hareket ederek firari sanıkları ülkeye getirdiğini hatırlatarak Madımak davası sanıklarının aynı yöntemle getirilmesi gerektiğini vurguladı. Duruşma tarihinin de bir ay gibi sık aralıklarla verilmesini talep eden Yılmaz, “Suçun insanlık suçu olduğunu ve zamanaşımınını olmayacağını düşünmekle beraber 2 Temmuz’da zamanaşımı tartışılacaktır” dedi.

Mahkeme de sanıkların yakalanmasının beklenmesine karar verdi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Ankara Barosu Toplumsal Davalar Merkezi’nin davaya katılma talebini kabul eden heyet, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nden şimdiye kadar neler yapıldığının sorulmasına hükmetti.  

Mahkeme, Emre Kongar, dönemin Sivas Valisi, dönemin Sivas Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu, tugay komutanı, dönemin Pir Sultan Abdal Kültür Derneği genel başkanı Murtaza Demir’in tanık olarak dinlenmesi talebini ‘esasa katkı sağlamayacağı’ gerekçesiyle reddetti ve bir sonraki duruşmanın 11 Mayıs’ta görülmesine karar verdi. 

Sivas Katliamı davası ertelendi: ‘Zamanaşımı tehlikesiyle karşı karşıyayız’

Madımak katliamı faili Cafer Erçakmak’ın mezarının açılması talep edildi

Madımak katliamı davası: Ağar ve Köksal’ın tanık olarak dinlenmesi talebi reddedildi

Madımak katliamı davası: Tansu Çiller’in tanık olarak dinlenmesi talebi reddedildi

Madımak katliamının tanığı Murtaza Demir: O gün Türkiye’nin vicdanı yakıldı

Madımak katliamı sonrası ağırlaştırılmış müebbet alan Kılıç’ın kalan cezası affedildi

Bakanlıktan ‘Madımak katliamı’ savunması: Tazminata hükmedildi, ‘mağdur’ değiller

Bakanlıktan ‘Madımak davası’na talimat gibi uyarı: ‘Zaman aşımı’yla düşürün

Karan ve Çetinkaya’ya cezanın gerekçesinde Madımak hatırlatması!

Madımak davası, katliam sanıklarının eski avukatına emanet

Devlet 21 yıl sonra ‘lütfetti’: Madımak katliamına hep birlikte katkıda bulunduk

Kategori:Diken özel, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Mourinho: Türkiye liginin nasıl bir yer olduğunu dünyaya gösterme anlamında başarılıyım

Fenerbahçe’nin hocası Jose Mourinho “Türkiye liginin nasıl bir yer olduğunu bütün dünyaya gösterme anlamında başarılıyım” dedi.

Joe Biden'a prostat kanseri teşhisi konuldu

Eski ABD başkanı Joe Biden’a, kemiklerine kadar metastaza neden olan türde prostat kanseri teşhisi konuldu.

Tanrıkulu: Komisyon mutlaka yasayla kurulmalı

CHP Diyarbakır Millletvekili Sezgin Tanrıkulu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu’ kurulması teklifine karşılık kendilerinin geçmişte sundukları yasa teklifini hatırlatarak eksiklerinin tamamlanıp değerlendirilebileceğini belirtti.

Süper Lig'de küme düşen üçüncü takım Sivasspor

Süper Lig’de küme düşmesi kesinleşen üçüncü takım Net Global Sivasspor oldu.

Uzaktan çalışanlar daha yalnız, üzgün ve öfkeli hissediyor

Anket sonuçları uzaktan çalışanların kendilerini daha yalnız, üzgün ve öfkeli hissettiklerini gösterdi.

Bir kuşağın efsane oyunu: James Bond GoldenEye 007 yarın Nintendo Switch ve Xbox'ta
Erdoğan'ın imzasıyla Bodrum'da bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı: 'Ranta açılacak'

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 756 gündür hapiste

YAZARLAR

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

GÜNÜN 11’İ

Pınar Yıldız Yüksel: Türkiye yaşlı nüfus hızında Japonya'nın izinden gidiyor

Savaşkan İskefli: Otomobil almak yüksek vergiler nedeniyle toplumun büyük kesimi için neredeyse imkânsız

Ümit Akçay: 19 Mart operasyonunun ekonomik etkileri, iktidarı girdiği yoldan çevirecek bir etki yapmadı

Esfender Korkmaz: Dezenflasyonist politika aracı olarak yatırımların durdurulması çok yanlış

Sedat Bozkurt: İktidarın 'terörsüz Türkiye' diyerek önüne koyduğu amacı o gün bu akademisyenler devletten talep ettiler

Nevşin Mengü: Ekrem İmamoğlu dosyasından belli ki 'ahtapot' çıkacak

Fehmi Koru: Körfez ülkelerinde krallar gibi karşılandı Trump…

Gözde Bedeloğlu: Geleceğin mimarları, sanatçıları, bilim insanları üstleri başları parçalanarak gözaltına alındı, tutuklandı

Şükran Pakkan: İnsanları onurlu kılan; ispiyoncu olması değil, özgürlüğe, hakka ve adalete inanmasıdır

Zeynep Aktaş: Yatırımcı yeniden borsaya yönelirken altın geriliyor

İlber Ortaylı: Medeniyet Kulübü'nden bir öğrenci, protestocu grubun içine dalıp kavga çıkarmış

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×