2 Temmuz’da 23’üncü yılını geride bırakacak Sivas katliamı davasına atanan Anayasa Mahkemesi üyelerinden hakim Celal Mümtaz Akıncı’nın, sanıkların eski avukatı olduğu ortaya çıktı.
Çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan ve düşünürün yanısıra iki otel çalışanının hayatını kaybetmesiyle ilgili dava zaman aşımına uğramış, ancak öldürülenlerin aileleri Ağustos 2014’te bireysel başvuru yaparak konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. Anayasa Mahkemesi davanın yeniden görüşüleceğini duyurmuştu.
Agos’ta yer alan habere göre, dosyaya bakacak AYM üyeleri arasında yer alan hakim Celal Mümtaz Akıncı o dönemde dava sanıklarının avukatlığını yaptı.
Akıncı, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı döneminde AYM’ye atanmıştı. Daha önce Sivas davasında mağdurların avukatlığını yapan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, durumun adalete gölge düşüreceğini vurguladı.
Önce avukat, sonra AYM üyesi
Konunun bir avukatın yaptığı araştırma sonucu ortaya çıktığını söyleyen Sarıhan şunları aktardı: “Bu araştırmaya göre Celal Mümtaz Akıncı, oteldeki perdelerin yakılması, otelin yanması konularında aktif rolü olan Ali Kurt, Cafer Kaya Soykök, Tufan Caymaz gibi isimlerin avukatlığını yapmış. Doğal olarak bir avukat birçok insanın davasını alabilir. Ama menfaatleri uyuşmayan taraflardan birine avukatlık yapmışsanız, yargıçlık yapamazsınız. Çünkü bu adaletin sağlanmasındaki ‘korunan menfaate’ gölge düşürür.”
Yargıcın Sivas katliamı davasında karar verici olmasının ciddi bir problem olduğunu dile getiren Sarıhan, “Bu zaten hukuki bir ilkedir de. Objektif davranmak durumunda olan bir yargıcın kendisi böyle bir yerde görev istememelidir” diyerek, Akıncı’nın davadan çekilmesi için AYM’ye başvuracaklarını söyledi.
‘Davaya yakın sanık avukatları yükseliyor’
Katliam davasında sanıkların avukatlığını yapan isimlerin kademe atlamasının rastlantı olup olmadığını sorgulayan Sarıhan şöyle devam etti: “Bu davada sanık avukatlığı yapan pek çok isim ya milletvekili, ya bakan oldu, ya da önemli görevlere atandı. Celal Mümtaz Akıncı, Abdullah Gül döneminde Anayasa Mahkemesi’ne atanmış bir yargıç. Bu görevlere atanmış olmaları bile ne yazık ki bir yandaşlık olgusunun atamalara yansıdığının göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu davaya yakın olanların yükselmelerinin kolay olduğu görülüyor.”
Ne olmuştu?
Katliam sonrasında gözaltına alınan 190 kişiden 124’ü hakkında ‘laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma’ suçlamasıyla dava açılmıştı. Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde 21 Ekim 1993 günü yapılan ilk duruşmadan zaman aşımı nedeniyle davanın tarihe geçen sürede sanık sayısı tahliyelerle 33’e düşmüştü.
Katliamın kilit ismi olarak nitelendirilen, dönemin Refah Parti’li Sivas belediye meclisi üyesi Cafer Erçakmak’ın, Interpol raporuyla aranmasına rağmen, yıllardır Sivas’ta yaşadığı 2011’de ölünce ortaya çıkmıştı. Sanıkları savunan avukatların bir kısmı AKP’den milletvekili olarak Meclis’e girmişti.