MESUDE DEMİR
@mesudedemirr
Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Derneği İcra Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu, sağlık turistlerinin ölüm haberleriyle Türkiye’yle ilgili algı oluşturmaya çalışıldığını savundu: “Beşinci kol faaliyeti.”
Dosyamızın ikinci bölümünde Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Bülent Saçak’la söyleşiye yer vermiştik.
Üçüncü bölümde genel cerrah Prof. Dr. Ahmet Türkçapar’la obezite cerrahisi boyutunu ele aldık.
Bu bölümdeyse Holoğlu ile görüştük.
Holoğlu, Sağlık Bakanlığı Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ’nin (USHAŞ) yayınladığı yabancı hasta sayısından (geçen yıl toplam 1 milyon 538 bin 643 yabancı hasta) daha fazlasının Türkiye geldiğini söyledi. Yılda ortalama 2 milyon yabancı hastanın hizmet aldığını belirten Holoğlu, beraberlerindekilerin harcamasını katarak yılda 7-10 milyar dolar ülkeye bıraktıklarını belirtti.
Holoğlu, bu kadar yüksek sayıdaki hastada ölüm, komplikasyon, malpraktisin kaçınılmaz olduğunu savundu: “Bunlar dünyanın her yerinde olur. Öncelikle iddia edilen olayların hangilerinin komplikasyon, hangilerinin malpraktis olduğunun anlaşılması gerekiyor.”
Her cerrahi işlemin komplikasyon, yani istenmeyen sonuçları var. Belli bir oranda olması beklenebilir. Ancak yüksek oranlarda görülmesi, bir şeylerin yanlış yapıldığını ya da yönetilmediğini gösterir.
Holoğlu’na göre Türkiye’ye gelen bu kadar yüksek sayıdaki yabancı hastanın en az 20 bininde (kılavuzlara göre) cerrahi komplikasyon beklenebilir.
‘Algı oluşturuluyor’
Britanya’da neredeyse her ay, düzenli olarak Türkiye’de ameliyat olan hastalarla ilgili haberler yapılmasını kasıtlı bulan Holoğlu şöyle devam etti: “Haberlerle Türkiye’ye gelen insanların neredeyse tamamı sağlık problemi yaşıyor gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Benzerini bazı Orta Doğu ülkeleri de yapıyor. Bunlar Türkiye’nin sağlık turizmi kapasitesinden rahatsız olanlar. İngiltere gibi gelişmiş, gelir düzeyi dünya ortalamasının çok üzerinde olan ülkeler ne yazık ki vatandaşlarına yeterli kalitede ve ulaşılabilir sağlık hizmeti veremiyor. Avrupa’nın en güçlü, en iyi ülkeleri bile benzeri sorunlar yaşıyor. Ülkelerinde sunamadıkları hizmetin, Türkiye’de verilebilmesi nedeniyle bizi karalıyorlar. Algı oluşturuyorlar. Beşinci kol faaliyeti yapıyorlar.”
Merdiven altı işletmelere daha ucuza iş yaptırılıyor
Sağlık turizmi yetki belgesi olan kurumların denetlendiğini ve belli bir puanın altına düşmeleri halinde akreditasyonlarının iptal edildiğini belirten Holoğlu, “Hatta bakanlığın denetiminin abartılı olduğunu düşünüyorum” dedi.
Ancak merdiven altı acenteler ve sağlık kurumları var. Holoğlu hastaların bunlar tarafından kandırılmış olabileceğini söyledi: “Sonuçta bu işletmeler kaçak. Önüne gelen, yetki belgesi olmasa da hasta getiriyor. A hastanesinden yüzde 10 komisyon alacakken, merdiven altı bir yerden yüzde 50 alabiliyorsa, hastayı oraya getiriyor. Biz gördüklerimizi, öğrendiklerimizi şikayet ediyoruz. Bazı haberlerde sadece suçlama var. Doktorun adı yok, hastanenin yok, acentenin adı yok. Hastanın nasıl geldiği belli değil. Ne kadar yattığı, kendi isteğiyle mi taburcu edildiği vs. Ayda 180 bin yabancı hastanın içinde 1-2’si cımbızla seçiliyor, haber oluyor.”
Holoğlu bu ‘haksız’ suçlamalarla ilgili sağlık ve dışişleri bakanlıklarının mukavemet göstermesi gerektiğini düşünüyor.