MESUDE DEMİR
@mesudedemirr
Türkiye’de ameliyat olan yabancılar arasındaki ölüm vakalarının nedenlerine odaklandığımız dosyada söz genel cerrah Prof. Dr. Ahmet Türkçapar’da: “Daha ucuz olsun diye deneyimsiz cerrah çalıştırılıyor.”
Türkiye sağlık turizmi potansiyelini geliştirmeye çalışıyor. Halen 654 kamu ve özel hastane, 189 tıp merkezi, 2 bin 525 muayenehane ve bin 299 sağlık tesisinin Sağlık Bakanlığı onaylı sağlık turizmi yetki belgesi var.
Sağlık turizmi yetki belgesi olan acente sayısı ise bin 183. Ancak yabancı hastaların yaşamlarını kaybetmesi veya komplikasyonlar yaşaması Türkiye’nin bu alandaki güvenirliliğini tehdit ediyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde, Türkiye’de ameliyat olanların ölümleri konuşuluyor.
Ölümler ağırlık olarak plastik cerrahi ve obezite ameliyatları sonrasında bildiriliyor.
Dosyamızın ikinci bölümünde Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Bülent Saçak’la söyleşimiz yer aldı.
Bu bölümde ise genel cerrah Prof. Dr. Ahmet Türkçapar’la obezite cerrahisi boyutunu konuştuk.
Aynı anda uçak dolusu hasta geliyor
Türkçapar, obezite cerrahisinin yargılanmaması gerektiğini söyledi. Yaygın kanının aksine obezite cerrahisinde ölüm oranlarının pek çok büyük cerrahiye göre yüksek olmadığını da. Dünya genelinde bu cerrahinin estetik kaygılarla yapıldığı düşüncesinin yaygın olmasını eleştiren Türkçapar, pek çok metabolik sorunu düzelttiğini hatırlattı: “Obezite ameliyatları hayat kurtarıyor. Sorun bu ameliyatlar değil, başka.”
Obezite cerrahisinin yetişmiş cerrahlarca yapılması gerektiğini belirten Türkçapar, “Problem tıp fakültesi ve cerrah sayılarının çok artırılması. Cerrahlar eğitimleri sınrasında yeterli el becerisi ve deneyimini hayvan laboratuvarlarında kazanamıyor. Direkt insanlar üzerinde ameliyat yapmak zorunda bırakılıyorlar. Yani pratiklerini hasta üzerinde yapıyorlar maalesef. Tıp fakültelerinin sayısı durmadan artsa da eğitici hoca eksiği büyük. Yetişmiş, kaliteli hocalar ya uzaklaştı ya emekli oldu” dedi.
Türkçapar, Sağlık Bakanlığı’nın obezite cerrahisi yapmak isteyen hekimlere sertifika almaları şartı koştuğunu hatırlattı ve ekledi: “Ama 3-5 yıllık cerrahlar, yeterince eğitim görmeden yaptıklarında sorun çıkabiliyor. Bir yandan uçak dolusu hasta aynı anda hastaneye geliyor. Hastane yönetimleri, cerrah en ucuz maliyetli olsun diye deneyimlileri çıkarıp, genç cerrahları alıyorlar. ”
Hastane sürümden kazanır mı?
Özel sektörün ‘ucuza yapayım, sürümden para kazanayım’ diyerek ticari düşündüğünü söyleyen Türkçapar, sözlerini şöyle tamamladı: “Sonra obezite cerrahi suçlanıyor. Niye ucuza yapılıyor? Çünkü ucuz insan gücü, ucuz malzeme kullanılıyor. Hastalara yeterli ve gerekli bakım sunulmuyor. Ara elemanlar ortadan kaldırılıyor. Bu hastanelerin kendilerine çeki düzen vermesi lazım. Çoğunun SGK ile anlaşması var. SGK kontrol da etmeli.”