Doğu Grönland’da şimdiye kadar kaydedilmiş en büyük buzul gölü taşkını gerçekleşti. Catalina Gölü’nde eriyen buzullardan gelen 3 trilyon litre su yıllarca birikerek sele neden oldu.

TRT Haber‘in aktardığına göre Danimarka’nın yıllık su tüketiminin üç katına denk gelen bu olağanüstü su boşalması, Grönland’daki Scoresby Sound fiyorduna aktı.
Uzmanlar, bu nadir doğa olayıyla küresel ısınmanın neden olduğu buzul taşkınlarına dikkat çekti.
Danimarka Kopenhag Üniversitesi Niels Bohr Enstitüsü’nden bilim insanları, bu süreci ilk kez eş zamanlı olarak uydu görüntüleriyle izledi.
Science Advances dergisinde yayınlanan araştırmaya göre Catalina Gölü 20 yıl boyunca eriyen buz sularıyla doldu ve Edward Bailey Buzulu’nun altında biriken su, zamanla buzu yukarı kaldırarak devasa bir tünel açtı.
Bu tür ani buzul gölü taşkınları, bilim dünyasında Glacial Lake Outburst Floods (GLOF) olarak adlandırılıyor ve son 30 yılda küresel sıcaklıkların artmasıyla birlikte daha sık görülmeye başlandı.
Araştırmacılar, bu tür buzul taşkınlarının, özellikle Himalayalar gibi yoğun nüfuslu bölgelerde yıkıcı etkilerinin olabileceğini düşünüyor.
2023’te yapılan bir çalışmaya göre bu tür taşkınlar, dünya genelinde 15 milyon insanın yaşımını tehdit ediyor.
Araştırmayı yürüten Aslak Grinsted, “Küresel ısınma nedeniyle buzul gölü taşkınlarının tehlikesi giderek artıyor. Bu olayları daha iyi anlamak, erken uyarı sistemleri geliştirmek açısından kritik öneme sahip” dedi.
Söz konusu taşkınlar büyük miktarda enerji açığa çıkarıyor. Bilim insanlarına göre, Catalina Gölü’nden boşalan suyun ürettiği enerji, dünyanın en büyük nükleer santralinin 22 gün boyunca tam kapasite çalışmasıyla eşdeğer.
Araştırmacılar, bu muazzam gücün yeşil enerjiye dönüştürülmesi gerektiğini söylüyor. Ancak Grönland’ın az nüfusu ve altyapı eksikliği, bu tür doğal enerji kaynaklarının kullanımını zorlaştırıyor.