Fatih Altaylı: Ayşe Barım içerden sağ çıkacağına inancını kaybetmiş

Tutuklu gazeteci Fatih Altaylı, Silivri Cezaevi’nden gönderdiği mektupta, “Ayşe Barım içerden sağ çıkacağına inancını kaybetmiş gibiydi” dedi.

Fotoğraf: ID İletişim

ID İletişim’in kurucu ortağı Ayşe Barım ‘cebir ve şiddetle hükümeti ortadan kaldırmaya veya görev yapmasını engellemeye teşebbüse yardım’ suçlamasıyla 22 yıl altı aydan 30 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. Barım 27 Ocak’tan beri tutuklu.

Silivri Cezaevi’nde tutuklu yatan Altaylı, Barım’la ilgili şunları söyledi:

“Dün Ayşe Barım’ı ilk kez gördüm. 20 kiloya yakın zayıflamış. Türlü hastalıktan muzdarip ve içerden sağ çıkacağına ilişkin inancını kaybetmiş gibi.

İlk duruşmasında tahliye olmalı çünkü aksi gerçekten insafsızlık.”

Ne olmuştu?

TV100 yazarı Fuat Uğur, 27 Eylül 2024’te bazı yapım şirketleri ve ajanslara ‘kartelleşme ve piyasadaki hakimiyetlerini kötüye kullanma’ gerekçesiyle baskın yapıldığını yazdı.

Aylar sonra birçok ünlü oyuncunun menajerliği yapan ID İletişim’in kurucu ortağı Ayşe Barım ilk olarak sektörde tekelleşmeye neden olduğu ve kendisine karşı çıkan oyuncuları piyasadan uzaklaştırdığı iddialarıyla gündeme geldi.

8 Ocak’ta Rekabet Kurulu, kast ajanslarının ‘Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal edip etmediğine dair araştırması neticesinde elde edilen bilgi ve belgeleri yeterli bulup 21 şirkete soruşturma açtı. Bu şirketler arasında ID İletişim de vardı.

10 Ocak’ta İstanbul başsavcılığı re’sen (kendiliğinden) soruşturma başlatarak Barım’ın yurt dışına çıkmasını yasakladı. Üç gün sonra Barım’ın yurt dışına çıkması yasaklandı.

Aynı başsavcılık, 26 Ocak’ta Barım hakkında yazılı ve görsel basındaki iddiaları esas alarak bu sefer ‘Gezi Parkı olaylarının planlayıcılarından olduğu’ gerekçesiyle re’sen soruşturma başlattı. Barım ertesi gün ‘hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüse yardım etme’ suçundan tutuklandı.

Bu süreçte menajerliğini ID İletişim’in yaptığı birçok oyuncunun ifadesi alındı.

Barım’ın avukatı sulh ceza hakimliğine başvurarak tutukluluğa itiraz etti. Hakimlik itirazı reddederek Barım’ın tutukluluğunun devamına karar verdi.

Barım’ın avukatı bunun üzerine müvekkilinin tutukluluğuna yeniden itiraz ederek bu sefer Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. 

17 Şubat’ta Asliye Ceza Mahkemesi, Barım hakkında tahliye kararı verdi. Ancak İstanbul başsavcılığı, Barım tahliye edilmeden karara itiraz etti. Başsavcılığın talebini yerinde bulan Ağır Ceza Mahkemesi, Barım’ı yeniden tutuklama kararı aldı.

Fatih Altaylı hangi suçlamalarla tutuklandı?

Ayşe Barım’a 30 yıla kadar hapis talebi neye dayanıyor?

Ayşe Barım hakkında 30 yıla kadar hapis istemi

Ayşe Barım’ın ifadesi: Sanatçılara talimat vermem söz konusu olamaz

Ayşe Barım tutuklandı