Finlandiya’da yapılan bir araştırmaya göre 40 yaşından önce menopoza girmek, kadınlarda otoimmün hastalıklara yakalanma riskini artırıyor.
Halk arasında erken menopoz olarak bilinen ‘prematür ovaryen yetmezlik’, 40 yaşın altındaki kadınlarda görülen düşük östrojen seviyesinin eşlik ettiği, yumurtalıklardaki erken fonksiyon kaybı.
80’in üzerinde çeşidi olan otoimmün hastalıklarsa, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun normal dokularına saldırmasıya baş gösteriyor.
Araştırma sonuçları, Britanya’da Oxford Üniversitesi’nin ‘Human Reproduction’ dergisinde yayınlandı.
Çalışmada, 20 bin kadının sağlık verileri en az 12 yıl boyunca takip edildi ve 40 yaşın altındaki erken menopoza giren 4 bin kadın belirlendi. Araştırmacılar bu kişilerin ‘tip 1 diyabet’, ‘tiroid bezinin normalden fazla çalışması’, ‘lupus’, ‘inflamatuvar bağırsak hastalığı’ gibi otoimmün hastalıkları riskine ilişkin verilerini analiz etti.
Uzmanlar, kadınlarda erken menopoz teşhisi öncesi en az bir otoimmün hastalığın görülme oranının yüzde 5,6 olduğunu fakat teşhis sonrası bu oranın yüzde 12,7’ye çıktığını tespit etti.
Standart gruba göre erken menopoz teşhisi alan kadınların otoimmün hastalıklara 2,6 kat eğilimi olduğu belirlendi.
AA’nın The Guardian’dan aktardığına göre araştırma yazarlarından jinekolog Susanna Savukoski erken menopoz teşhisi konulan kadınların çoğunda otoimmün hastalıkların görülmediğini fakat doktorların artan riskin farkında olması gerektiğini söyledi.