• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKYapı Kredi Step

AKP’li vekilden ‘128 milyar dolar’lık ‘savunma’: Her şeyin bir bedeli var

14/04/2021 23:10

AKP’li vekil Cevdet Yılmaz, “128 milyar dolar nerede” sorusuna, ‘algı yaratılmaya çalışıldığını’ öne sürerek, “Her şeyin bir bedeli var. Merkez bankalarının varlıkları buharlaşmaz” diye yanıt verdi.

Fotoğraf: DHA

Yılmaz Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Bingöl milletvekili.


Yılmaz, genel kurulda ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmeleri sırasında CHP’li milletvekillerinin yönelttiği “128 milyar dolar nerede” sorusuna yanıt verdi.

‘Merkez bankalarının kar amaçlı olmadığını, ülkenin makroekonomik fiyat istikrarını korumaya ve bununla çelişmeyecek şekilde kalkınmasını desteklemeye dönük yapılar olduğunu’ söyleyen Yılmaz, ABD, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının 7 trilyon dolarlık bir genişleme yaptığını söyledi: “Bu üç merkez bankasının yaptığı tarihte görülmemiş ölçekte bir genişlemedir. Merkez bankaları pandemi şartlarında tarihte görülmemiş birtakım eylemlerde bulunmuşlardır. Bunu da ekonomilerinin sıhhati ve geleceği açısından yapmışlardır. Bizim merkez bankamız da içinde bulunduğumuz şartları dikkate alarak birtakım tedbirler almıştır.”

‘Her şeyin bir bedeli var‘

‘Türkiye’nin geçen yıl yüzde 1.8 büyüdüğünü’ öne süren Yılmaz, şöyle devam etti:

“Bu kendiliğinden olmadı. Dünyanın yüzde 3,5-4 küçüldüğü bir ortamda, yılda yüzde 1,8’lik büyüyen bir ekonomimiz var, G20’de Çin ile birlikte büyüyen iki ekonomiden biriyiz. Bunları, bu alınan tedbirler doğurdu. Her şeyin bir bedeli var. Cari açık verdik, turizmimiz pandemide çok ciddi bir darbe yedi. Özel sektörümüz dış dünyaya borçlarını ödedi, azalttı. Çok sayıda faktörü alt alta koyduğunuzda merkez bankamızın yaptığı çalışmayı anlamamız mümkün.”

‘Varlıklar buharlaşmaz‘

Bir varlık, bir nitelikten başka bir niteliğe dönüşür. Dolarken TL olur, TL iken altın olur, başka bir şeye dönüşür. Bu dönüşüm esnasındaki değerleri sorgulayabilir, tartışabilirsiniz ama varlıklar buharlaşmaz. Bir varlıktan diğer bir varlığa dönüşür. Ekonominin ihtiyaçları çerçevesinde merkez bankaları bu kararları alırlar ve uygularlar.

Siyaset yapmak istiyorsunuz, bir algı oluşturmak istiyorsunuz anlıyorum. Ama konumuzla ilgisi yok.

Merkez bankalarının elbette normal zamanlardaki politikaları farklıdır, bu tür olağanüstü şartlarda uyguladıkları politikalar apayrıdır. Dünyada da bu görülmüştür, bizim merkez bankacılık uygulamamızda da bunlar yaşanmıştır. Temenni ederiz ki bu dönem dünyada da bizde de atlatılsın. Gerek aşılamayla gerek diğer tedbirlerle farklı bir döneme geçtiğimiz zaman merkez bankamız da yeni dönemin şartlarına göre politikalarını elbette güncelleyecektir.”

128 milyar doların akıbeti

‘128 milyar’ afişine bu kez ‘corona’ sansürü

‘128 milyar’a sıfır tolerans

Kılıçdaroğlu ‘128 milyar dolar nerede’ afişini bu kez Meclis kürsüsüne taşıdı

Önce Mudanya, şimdi de Kastamonu: CHP’nin afişi yine toplatıldı

Albayrak, CHP’ye dava açıyor

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

2024 Oscar Ödülleri’nin saati değişti

2024’te 96’ncısı düzenlecek olan Oscar Ödülleri’nin saati değişti.

İBB sahilde bir kaçak yapıyı daha yıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri Üsküdar sahilinde SİT alanı içinde kalan bir kaçak yapıyı daha yıktı.

Erdoğan’dan ‘skandal dolandırıcılık’ davası hakkında ilk açıklama

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ‘yüksek karlı gizli fon’ vaadiyle dolandırıcılık davasına ilişkin ilk kez konuştu. Erdoğan “Türkiye hukuk devletidir ve kim hukuksuzluk yapıyorsa cezasını çeker” dedi.

Bakanlıktan konutlardaki ‘fahiş fiyat’ artışına tedbir

Ticaret Bakanlığı konutlardaki fahiş fiyat artışını önlemek için aynı konuta farklı fiyat girenlere para cezası uygulayacak.

Deniz ulaşımına fırtına engeli: Birçok feribot seferi iptal edildi

Olumsuz hava şartları nedeniyle, İstanbul Deniz Otobüsleri, Bursa Deniz Otobüsleri ile Gökçeada ve Bozcaada’ya yapılacak birçok sefer iptal oldu.

ABD, Karadeniz’e göndereceği gemilerin Boğazlar’dan geçişini iptal etti
‘128 milyar’ afişine bu kez ‘corona’ sansürü

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 222 gündür hapiste

YAZARLAR

Kürt, Kürtçe şarkı söylüyor ve opera sanatçısı, olacak iş mi!

Murat Sevinç

Seçmenler çıldırmış olmalı

Bahadır Kaynak

Üç ustadan diyalog dersleri

Mustafa Dağıstanlı

Meşrubat, kahve ve hastane!

Murat Sevinç

Almanya gezisinin ardından

Bahadır Kaynak

Pasif direniş değil, aktif kabul

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Bir diken de kendime batırayım

Mustafa Dağıstanlı

GÜNÜN 11’İ

Murat Muratoğlu: Devletin görevi zenginlerin borçlarını silip, silinen borçları halktan tahsil etmek değildir

Berkant Gültekin: Devletin petrol ve maden gelirlerindeki hakkının yüzde 20’si Aile ve Gençlik Fonu’na aktarılacak

Vedat Milor: Roma’da basit bir kahve bile sanki acı değil tatlı bir tat bırakıyor damakta

Sezin Öney: Asıl mesele iş birliğiyle sistemi ‘ters yüz etmek’

Ayşenur Arslan: Tiktok’tan çürük kokuları geliyor ama kokunun kaynağı gerçek insan öyküleri

Miyase İlknur: Biz devletin topladığı paralarla oluşturulan fonlardaki paralarımızın akıbetini niye merak etmiyoruz?

Mustafa Balbay: Şair Eşref devletin kirlenmiş, yozlaşmış yanlarını eğip bükmeden eleştiren bir aydın

Murat Ağırel: Dolandırıcıların yeni yöntemi hesap kiralama

Akif Beki: Kendi kendimize yaptığımız kötülüğü hangi dış güç bize yapabilirdi?

İbrahim Kahveci: Faiz birden fazilet olmuş

Deniz Zeyrek: Milyon dolarları kayıtsız, vergisiz bir şekilde verenlere ‘mağdur’ demeyi bırakalım

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×