Akkuyu Nükleer Santrali'nin bağlantı hattı için acele kamulaştırma kararı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) bağlantı altyapısının tamamlanması için bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi.

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre Erdemli-Silifke-Taşucu-Anamur 13’üncü Bölge Hududu Devlet Yolu Akkuyu NGS Bağlantı Yolu-2 Projesi kapsamında belirlenen güzergahtaki taşınmazlar ve üzerindeki müştemilat, yol yapım çalışmalarının tamamlanması için Karayolları Genel Müdürlüğü’nce kamulaştırılacak.

154 kV İsdemir Diyarbakır-2 GES TM-Lice TM Enerji İletim Hattı Projesi kapsamında da Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların direk yerleri Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü’nce kamulaştırılacak.

Akkuyu Nükleer Santrali hakkında

Yapımı süren santral, Mersin’in Gülnar ilçesinde ve Akdeniz kıyısında.

20 milyar dolarlık proje, çoğunluğu Rus sermayeli olan fakat Türkiye kanunlarına tabi Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından yürütülüyor.

Akkuyu Nükleer Santrali’nin dört ünitesinin de 2028 sonu itibarı ile tam güçte çalışması hedefleniyor.

Enerji Bakanlığı’nın açıklamasına göre santral tam kapasiteyle çalışmaya başladığında yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek ve Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak.

Bloomberg: Rusya, Akkuyu hisselerini satma peşinde

Siemens’ten Türkiye’ye yanıt: Akkuyu için ihracat izni alamıyoruz

Akkuyu NGS’de çalışacak 42 öğrenci eğitim için Rusya yolcusu

Akkuyu’da nükleer santrale bir katman daha kuruldu

Putin’den Erdoğan’a 15 milyar dolarlık ‘Akkuyu’ jesti: Piyasaları oynattı