Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatındaki gecikmeden sorumlu tuttuğu Siemens, Alman hükümetini sorumlu tuttu.
Bakan Alparslan Bayraktar, Siemens şirketinin Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için gerekli parçaları geciktirmesinin projeyi aksattığını belirtmiş, Almanya merkezli tedarikçi şirket Siemens’i suçlamıştı.
Bayraktar, teslimattaki gecikmenin projeyi birkaç ay geciktirme etkisi yarattığını, bunun bir karşılığı olması gerektiğini belirtmişti.
Bakana şirketten yanıt geldi.
‘İhracat ve gümrük izinleri verilmiyor’
DW Türkçe’nin haberine göre Siemens, bazı ekipmanları uzun süre önce teslim ettiklerini vurgularken, yaklaşık bir yıldır Akkuyu için öngörülen teslimatların yapılamadığını çünkü şirkete gerekli ihracat ve gümrük izinlerinin verilmediğini kaydetti.
Siemens Energy sözcüsü “Elbette biz de şirket olarak ihracata yönelik kurallara uymakla yükümlüyüz” diyerek federal hükümete işaret etti.
Şirket, şimdiye dek hangi ekipmanların teslimatının yapılıp hangilerinin yapılamadığı, ihracat izni verilmemesinin nedenleri ve bunun Rusya’ya yönelik yaptırımlarla bağına ilişkin sorularaysa cevap vermedi.
Almanya’da ihracat izinlerini Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı’na bağlı Ekonomi ve İhracat Kontrolü Dairesi veriyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırarak savaş başlatmasının ardından Rus özel ve tüzel kişilerle bağlantılı ihracatlar sıkı denetime tabi tutuluyor.
Ne olmuştu?
Rusya ile Türkiye arasında 12 Mayıs 2010’da Mersin’in Akkuyu ilçesinde Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaası için anlaşma imzalanmıştı. Beş ay sonra, yani 13 Aralık’ta Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tescil edilmişti.
Birinci güç ünitesinin temeli 2018’de atılan Akkuyu Nükleer Santrali’nin dördüncü ünitesinin temeli Temmuz 2022’de atılmıştı.
Akkuyu NGS’nin işletme ömrü 60 yıl olarak planlanıyor.