Uluslararası Af Örgütü, 27 ülkede 27 bin kişiye ülkelerine mülteci isteyip istemediklerini sordu. Anketin sonuçlarına göre mültecilere en fazla hoşgörüyle bakılan ülkeler Almanya ve Çin.

Fotoğraf: Reuters
Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre, ankete katılanların yüzde 80’i, mültecilerin ülkelerine kabul edilmesinden yana. Bu oran Almanya’da yüzde 96. Almanların yarısı mültecilere komşu olmaya hazır, yüzde 10’u ise evine mülteci kabul edebileceğini söyledi. Almanların yüzde 76’sı ise hükümetin mülteciler için daha çok şey yapması gerektiğini belirtti.
Ankete Türkiye’den katılanların çoğunluğu hükümetin mültecilere yeterince yardım etmediği yönünde görüş belirtti.
Geçen yıl insani bir krize dönüşen mülteci akımı sırasında 1 milyondan fazla kişinin Avrupa’ya ulaştığı düşünülüyor. Yüzlerce kişi çıktığı uzun ve tehlikeli yolculukta canından oldu. Yabancı düşmanlığı ve ırkçı saldırılar da mültecilerin hayatta kalma mücadelesinin olağan bir parçası gibi.
Halk yöneticilerden daha hoşgörülü
Af Örgütü, anketten çıkan genel olumlu sonuca karşın, siyasetçilerin tutumunun buna ters olmasını eleştirdi. Örgütün Genel Sekreteri Salil Shetty, GlobalScan tarafından yürütülen araştırmayla ilgili açıklamasında ‘hükümetlerin mülteci krizine gösterdikleri gayrı insani tepkinin kendi kamuoylarının tutumuyla uyumlu olmadığını’ aktardı. Shetty hükümetlerin yabancı aleyhtarı propagandanın etkisi altında kalmaması gerektiğini vurgulayarak, sonuçların mültecilere sahip çıkılmasını isteyen sessiz çoğunluğa kulak verilmediğini ortaya koyduğunu dile getirdi.
Çin’de de mültecileri evinde barındırmaya hazır olanların oranı neredeyse yüzde 50’yi buluyor. Bu oran İngiltere’de yüzde 29’u, mülteci krizinden en çok etkilenen ülkelerden Yunanistan’da ise yüzde 20’yi buluyor. Endeksin son sıralarında Polonya, Tayland, Endonezya ve Rusya yer alıyor. Rusya’da mülteci kabulüne karşı olanların oranı yüzde 61’i buluyor. Mültecilere hoşgörü endeksinde Türkiye’nin puanı ise yüzde 39. Türkiye’de bu haliyle Brezilya, Fransa, ABD, Yunanistan, Pakistan ve İngiltere’nin gerisinde.
Shetty, konuyla ilgili, mültecileri kabul etme sorumluluğunun paylaştırılması, politikacıların hoşgörüsüzlüğe çanak tutmak yerine halkın tercihlerine kulak vermesi gerektiğini ifade etti.