İHH bir özürle 'Gazze'den vazgeçti': Yanlış tarafa çekildi, Erdoğan kastedilmedi

 

Türkiye’nin İsrail’le anlaşmaya varmasının ardından yayınladıkları duyuru nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la araları açılan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), özür diledi: “Cumhurbaşkanını kastetmedik, sözlerimiz kasten yanlış taraflara çekildi.”

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi
İHH Başkanı Bülent Yıldırım (Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi)

İHH, resmi internet sitesinden yayınladığı açıklamayla İsrail’le varılan anlaşmayla Gazze ablukasının tanındığını öne sürerek hükümeti sert bir dille eleştirmişti: “Umarız ki TBMM İsrailli katilleri affetmez. Mavi Marmara İslam dünyasında ve ezilen tüm halklara umut olmuştur. İnsanlığın ortak vicdanı haline gelmiş olan bu umudu canlı tutmak mesuliyetimizdir. Sözümüzü bir Filistin deyişiyle bitiriyoruz; ‘İsrail’le örtünen çıplak kalır.

Erdoğan ise, dokuz kişinin hayatını kaybettiği saldırıda hedef alınan Mavi Marmara gemisini yola çıkaran İHH’ya şöyle çıkışmıştı: “Siz kalkıp da Türkiye’den böyle bir yardım götürmek için o günün başbakanına mı sordunuz?”

‘Kötü niyet izharıdır’

ihh ozur

İnternet sitesinden önceki duyuruyla ilgili beş maddelik bir özür metni yayınlayan İHH, ifadelerinin kasten yanlış tarafa çekildiğini, sarf edilen sözlerin kesinlikle cumhurbaşkanı kastedilerek söylenmediğini savundu.

Özür metninde şöyle dendi: “İsrail’le anlaşma konusunda vakfımızın çekincelerini ifade etmiştik. Özeti ‘İsrail’e güvenilmeyeceği’ olan açıklama bazı çevreler tarafından kasten yanlış taraflara çekilmiştir. Çekincelerimizi korumakla birlikte kamuoyunda yanlış anlaşılmalar oluştuğunu gözlemlemekteyiz. Açıklamanın sonunda ‘İsrail’le örtünen çıplak kalır’ atasözünün yanlış taraflara çekilerek kullanıldığını gördük. Bu söz asla sayın Cumhurbaşkanımız kastedilerek söylenmemiştir. Bunu kasten öyle imiş gibi göstermek kötü niyet izharıdır, bundan beriyiz. Bu sözden dolayı oluşan algı ve yanlış anlaşılmadan dolayı kamuoyundan özür diliyoruz.”

Erdoğan’dan İHH’ya: Türkiye’den yardım götürmek için bana mı sordunuz?

‘Mavi Marmara’dan kurtulan Sediyani: İsrail 9 kişiyi katletmişti, Erdoğan ise gemiyi batırdı

İktidar yanlısı basın görmek istediğini gördü: Gazze’de bayram havası, İsrail diz çöktü

İsrailli yetkili: Türkiye ablukayı kaldırmamızı istedi, kategorik olarak reddettik

İsrail’le anlaşmanın temel maddeleri: Önce yasa, sonra para

Netanyahu: Gazze ablukası sürecek, İsrail askerlerine dava açılmayacak

Yıldırım: Gazze’ye ambargo hafifletilecek, Mavi Marmara için tazminat ödenecek

ABD, Türkiye-İsrail ilişkilerinin geldiği noktadan ‘memnun’: İstediğimiz bir adımdı

Reuters: İsrail ile Türkiye, ilişkilerin normalleşmesi için anlaşmaya vardı